Презентація "Чехов і Україна", 6 клас

Про матеріал

Презентація "Чехов і Україна" із зарубіжної літератури для 6 класів. Стисло та пізнавально. З фотокартками та цитатами письменника. Презентація містить 10 слайдів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

А. П. ЧЕХОВ І УКРАЇНА

Номер слайду 2

Антон Павлович Чехов - класик світової літератури, письменник, драматург, лікар за освітою, академік Імператорської академії наук… і просто людина, яка називала себе УКРАЇНЦЕМ!!!

Номер слайду 3

Сестра Антона Чехова згадувала, як ще в дитинстві майбутній драматург цікавився українською літературою і досконало знав українську мову. Часто він гостював у своїх дідуся і бабусі, яка за походженням була українкою, ходила у вишиванці, носила свитку.

Номер слайду 4

Маленький Антон ставив спектаклі у себе вдома. Найперший з них - «Москаль-Чарівник» Івана Котляревського. Юний Чехов працював в якості сценариста, костюмера, і це виходило у нього дуже добре. Талант драматурга закладався у художника саме на українських п'єсах.

Номер слайду 5

Згодом захоплення п’єсами переросло у справу життя. Україна встала в оповіданнях письменника «Степ», «Щастя», «Печеніг», «В рідному куточку», «На шляху». Знаменита п'єса «Чайка» була задумана Чеховим в період його знайомства з українською актрисою Марією Заньковецькою, яка і стала прототипом головного образу твору Ніни Зарічної.

Номер слайду 6

Протягом письменницької кар'єри у Чехова склалося коло друзів, які походили з України. До нього належали прозаїки Ігнатій Потапенко, Петро Сергієнко, актриса Лідія Яворська, перекладачка Тетяна Щепкіна-Куперник, музикант Олександр Іваненко та інші. Вплив чеховського таланту відчули прозаїки Олександра Судовщикова-Косач, Михайло Коцюбинський, Борис Лазаревський.

Номер слайду 7

Антон Павлович відчував міцний зв'язок з традиціями Миколи Гоголя. Чехов і Гоголь подібні в описі провінційного життя, підлабузництва чиновників. Гоголівські слівця, імена героїв - Хлестаков, Ноздрьов, Собакевич, Чичиков - часто зустрічаються в листах Антона Павловича.

Номер слайду 8

У 1903 році Антона Чехова запрошували до Полтави на відкриття пам'ятника Івану Котляревському, але через погане здоров'я драматург не зміг прибути.

Номер слайду 9

Сьогодні п'єси Чехова входять до репертуару багатьох театрів України. За творами Чехова знімаються художні та документальні фільми, В Україні за творами А. Чехова знято фільми:«Шведський сірник» (1922),«Будинок з мезоніном» (1960),«Володя великий і Володя маленький»(1990) та ін. В Ялті, Гурзуфі і Сумах є чеховські музеї. Встановлені пам'ятники в Ялті та Сумах.

Номер слайду 10

«Україна дорога і близька моєму серцю. Я люблю її літературу, музику і прекрасну пісню, сповнену чарівної мелодії. Я люблю український народ, який дав світові такого титана, як Тарас Шевченко» А. П. ЧЕХОВ

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Troitskaia Alina
    чому не можливо завантажити?
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
14437
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку