Презентація "Червона калина - символ України"

Про матеріал
Презентація про червону калину, її красу в різні пори року та її значення в житті українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: вчитель початкових класів КЗО «СЗШ №108» ДМР Білаш О.Й. м. Дніпро 2020р.

Номер слайду 2

З давніх-давен калина була найулюбленішою рослиною українського народу, яка росла на подвір’ї кожного українця. Калина давно стала символом України.

Номер слайду 3

Навесні кущі калини вкриваються білим суцвіттям серед зеленого листя, ніби наречена в білосніжній сукні. Завдяки такому ніжному цвітінню, калина стала символм дівочої краси, чистоти й кохання. Восени калина вся в червоному намисті. Ягоди калини залишаються свіжими всю зиму.

Номер слайду 4

Народжувалася донечка – садив татусь калиноньку. Хай росте пишна, рясна, щоб росла донечка красна.

Номер слайду 5

На стіл перед молодими ставили колоски з калиною, обвиті червоною стрічкою. На весільному короваї, у віночках дівочих, на сорочках, на рушниках – скрізь є калина.

Номер слайду 6

Кожен із нас усе життя пам’ятає пісні, які співала нам мама, - колискові. Вони передають материнську любов і ніжність. “На калині мене мати колихала, В чистім полі щастя-долі побажала. Ой, калинонько, червона не хилися, В чистім полі щастя-долі наберися”.

Номер слайду 7

Калина оспівується і в календарно-обрядових піснях: веснянках, петрівчанках, весільних. Ой у лузі калина стояла, Ту калину дівчина ламала. Ту калину дівчина ламала, Вона всіх парубків чарувала.

Номер слайду 8

Калину дуже любив Т.Г.Шевченко. Для нього калина – це символ дівочої краси. У “Кобзарі” калина зустрічається 360 разів. Тече вода з-під явора, Яром на долину. Пишається над водою Червона калина.

Номер слайду 9

Красу рідної природи Тарас Григорович Шевченко подає через поетичний образ калини. Сонце гріє, вітер віє З поля на долину, Над водою гне з вербою Червону калину…

Номер слайду 10

Сидить півень над водою з червоною головою. Стоїть півень над водою, трясе головою. У вінку зеленолистім, у червоному намисті. Видивляється у воду, на свою хорошу вроду.

Номер слайду 11

Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина. Любуйся калиною, коли цвіте, а дитиною, коли росте. Червона калина – символ України. У лузі калина з квіточками, неначе мати з діточками.

Номер слайду 12

Люди давно переконалися, що калина – це справжня скарбниця вітамінів. У народній символіці і свідомості українців вона уособлює магічну силу крові, красу й життя, людську долю, єдність нації, Батьківщину.

Номер слайду 13

Багато страв із калини дійшло до нас із сивої давнини. Згадаймо, кисіль – калинник, смачне калинове варення. Ще донедавна калина заміняла родзинки. Слід пам’ятати, що калина – це здоров’я, і її слід додавати до печива, вареників та інших страв.

Номер слайду 14

Калина – це наша рідна Україна. Любімо її завжди. Посадімо біля своєї оселі кущ калини: на щастя, на добро, на любов і славу нашої України. Література: 1. rukotvory.com.ua; 2. Книга Т.Г.Шевченко «Тече вода з-під явора».

ppt
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
1855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку