Презентація Числівник. Числівник як частина мови.

Про матеріал
поглибити знання про числівники, вчити розпізнавати серед слів числівники, розуміти функцію числівників, виконувати завдання за зразком; розвивати критичне мислення, увагу, спостережливість, пам'ять, усне і писемне мовлення; удосконалювати навички письма; формувати компетентність спілкуватися рідною мовою, соціальну, громадянську компетентності; виховувати повагу до рідної мови, до традицій своєї країни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Числівник. Числівник як частина мови

Номер слайду 2

31 січня. Класна робота. Хвилинка каліграфіїчи чис сло число

Номер слайду 3

А розпочнемо наш урок з казки про Царицю Граматику. Дуже давно, коли люди вже вміли говорити, але не вміли читати і писати, існувало на світі велетенське невидиме царство-царство слів. І правителькою там була Цариця Граматика. Слова постійно працювали, метушилися: бігли то на розмову , то в суперечку, то в поезію і кожне займало своє місце в реченні. Та ось якось слова засперечалися, хто з них найважливіший і найпотрібніший людям. Назрівав великий бунт.

Номер слайду 4

Але мудра Цариця Граматика не могла допустити ворожнечі у своєму царстві. Отож, вона скликала всіх і наказала спочатку вишикуватися в ряд словам, щонадають імена предметам, вони відповідають на питання хто?, що? Другими повинні постати перед Царицею Граматикою слова, що називають ознаки предметів і відповідають на питання який?, яка?, яке?, які?Потім слова, що означають дії предметів, і так далі. Розумна правителька вишикувала всі слова в 10 довгих рядів. І досі в українській мові всі слова поділені на 10частин мови, і такий поділ є справедливим.

Номер слайду 5

Які частини мови ми вже вивчили?Визначте до якої частини мови належать слова? Гра “Відгадай і доведи”Зима, школа, рідний, малювати, сніжинка, веселий, радісний, мама,сім, три. (Визначити до якої частини мови належать слова і на яке відповідають питання).

Номер слайду 6

-Поставте питання до слів сім і три.-До якої частини мови належать ці слова?

Номер слайду 7

Числівник. Числівник як частина мови. Число числівник назове, у світ лічби нас поведе,Ми навчимося рахувати, додавати, віднімати. Одна на світі Батьківщина,і матір теж – єдина, Над нами сонечко одне, проміння шле нам золоте. Земля одна, планет – багато, на небі - тисячі зірок. Шість буднів тижня – одне свято та безліч у полях квіток. Число числівник називає, і всяк школяр це добре знає. Один, два, три, чотири, п′ять – учімось друзі рахувать.

Номер слайду 8

Земля одна, планет - багато, на небі - тисячі зірок. Шість буднів тижня - одне свято та безліч у полях квіток. Число числівник називає, і всяк школяр це добре знає. Один, два, три, чотири, п′ять - учімось, друзі рахувать.

Номер слайду 9

Фізкультхвилинка

Номер слайду 10

Робота з підручником.-Розгляньте малюнок на сторінці 91.-Що ми бачимо?-Скільки іграшок ми бачимо на малюнку?-На якому місці сліва на право стоїть машина?-На якому місці дзиґа?-На якому місці яблуко?

Номер слайду 11

Висновок. Числівник - це частина мови, що означає кількість предметів або їх порядок під час лічби і відповідає на питання скільки?, котрий?, котра?, котре?, котрі?Поділяються за значенням на: кількісні та порядкові.

Номер слайду 12

Вправа 224. Прочитай числівники. Одинадцять, одинадцятий, одинадцята, одинадцяте, одинадцяті. Чотирнадцять, чотирнадцятий, чотирнадцята, чотирнадцяте, чотирнадцяті.-Постав до числівників запитання, запиши за зразком.-Зразок(скільки?) одинадцять, (котрий?) одинадцятий

Номер слайду 13

Вправа 225. Прочитай вірш. Вийшли з лісу ведмежата. Заходились жито жати: Запряглося в жатку троє. До вязання стало двоє,Шосте між дубками косить,Сьоме воду всім підносить.- Виписати числівники, у дужках записати питання

Номер слайду 14

Робота з ребусами3 вога40 рока. При 57я100вп

Номер слайду 15

Перевір себе. Тривогасорока. Прип′ятьсім′ястовп

Номер слайду 16

Дай відповіді на запитання. Скільки днів має тиждень? 2. Який по порядку день тижня вівторок? 3. Яким по порядку є місяць вересень?4. Скільки місяців має одна пора року?5. Скільки пальців на одній руці?6. Якого числа у вересні починається навчальний рік?першогодругийтрип′ятьсімдев′ятим

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
1384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку