Презентація «Чистота — запорука здоров’ю!».

Про матеріал
Презентація «Чистота — запорука здоров’ю!». Навчальний модуль ПНТ – 3. Професійна компетентність ПНТС-3.4.8 Організація торговельно-технологічного процесу у відділі товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Презентація використовується під час вивчення для здобувачів освіти з професії «Продавець непродовольчих товарів» 3-го розряду»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтетичні миючі засоби (СМЗ)для прання« Чистота — запорука здоров’ю! »Автор: Карпова Людмила Цезаріївна,викладач професійно - теоретичної підготовки. ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира»

Номер слайду 2

З тих пір, як людина почала робити одяг з тканини, його хвилювало питання очищення цього одягу. В різний час і в різних країнах до цього питання підходили по-різному, але все-таки в більшості випадків для чищення одягу використовувалася вода. Процес позбавлення одягу від бруду отримав назву прання. Найперші миючі засоби з'явилися для того, щоб відпирати одяг від жиру. Ці миючі засоби були в основному рослинного походження, наприклад корінь мильнянки, який широко використовували слов'яни, або мінерального, як калієва зола. Згодом, коли було винайдено мило, якраз воно стало основним миючим засобом на довгий час. Крім прання білизни, тобто очищення його від бруду, з початком виготовлення кольорових тканин виникла проблема збереження кольору, а білі тканини, що з'явилися після кольорових, породили проблему вибілювання. Спочатку для цієї мети використовувалися натуральні засоби, які, на жаль, не сприяли збереженню тканин. Через багатократні прання одяг або білизна досить швидко занепадали і приходили в непридатність. З часом розвиток хімії сприяв створенню синтетичних миючих і вибілюючих засобів, які справлялися з очищенням і вибілюванням тканин краще, ніж натуральні. Еволюція миючих засобів продовжується і у наш час. Вони зазнають певні зміни, що дозволяють поліпшити якість прання і поклопотатися про збереження зовнішнього вигляду тканин і їх міцності. Вступ

Номер слайду 3

Миючі засоби Миючі засоби - це сполуки, основною складовою яких є миючі речовини. До них відносять господарське мило і синтетичні миючі засоби (СМЗ). Основну масу миючих засобів становлять пральні порошки (близько 80%). У меншій кількості випускаються рідкі миючі речовини і пасти (близько 20 %). Вони являються товарами першої необхідності для особистого застосування і відіграють значну роль в різних галузях промисловості.

Номер слайду 4

Основне призначення миючих засобів Основне їхнє призначення - очищення предметів, поверхонь, виробів з тканини і нетканих матеріалів від забруднень різної природи.

Номер слайду 5

Синтетичні миючі засоби (СМЗ) Синтетичні миючі засоби (СМЗ) - це рідкі, пастоподібні і порошкоподібні речовини, які містять поверхнево-активні речовини, а також інші органічні і неорганічні речовини, що підвищують ефективність поверхнево-активних речовин. Сучасний асортимент синтетичних миючих засобів досить великий.

Номер слайду 6

Область застосування Синтетичні миючі засоби є найбільш широко вживаними засобами побутової хімії. Перший синтетичний порошок «Новина» був випущений в 1953 році на основі продуктів, виділених з китового саломас. Сучасний асортимент синтетичних миючих засобів досить великий. Підбір доцільного складу (композиції) синтетичного миючого засобу дозволяє легко виробляти миючі препарати найрізноманітнішого призначення. Засоби кожного підродини випускають порошкоподібними, рідкими і у вигляді паст, капсул і дисків. Близько 80% всього виробництва синтетичних миючих засобів припадає на частку порошкових засобів, приблизно 20% випуску складають рідкі та пастоподібні препарати. Дані опитування покупців показують, що ѕ всіх сімей користуються в даний час в основному порошковими синтетичними миючими засобами, близько 14% використовують пасти і тільки 10% споживачів застосовують рідкі миючі засоби.

Номер слайду 7

СМЗ розрізняють за : призначенням, консистенцією : порошкоподібні, пастоподібні , рідкі, способом застосування : для ручного ( високопінний ) і машинного ( низькопінний ) прання, у тому числі для прання в автоматичних машинах, умовами застосування : для низько- і високотемпературного прання, формою випуску : порошок, таблетки, стружка, температурним режимом : для прання при високій температурі води (80 - 90 °С), порошки які відпирають при середній температурі (70 – 50 °С), і при низькій температурі (40 °С і нижче). наявністю допоміжної функції (з відбілювання, підфарбовуванням і ін.)

Номер слайду 8

За призначенням СМЗ поділяють на засоби : для прання бавовняних і лляних тканин;для прання вовняних і шовкових тканин, для окремо грубих і сильно забруднених тканин зокрема спецодягу;універсальні, комплексної дії, для прання дитячої білизни, для туалетних цілей (шампуні для миття волосся, тощо),для миття посуду, інвентарю, домашніх речей,для догляду за автомобілями, велосипедами, мотоциклами,засоби догляду за підлогою, тощо.

Номер слайду 9

Пральні порошки Пральні порошки - це ціла група синтетичних засобів. Всі вони призначені для прання різних тканин в різній воді і при різній температурі, проте базовий склад всіх порошків приблизно однаковий. На українському ринку останнім часом, представлений широкий асортимент пральних порошків, як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва. Такі звичні назви, як "Лотос" або "Лелека", є сусідами сьогодні на прилавках з "Тайдом", "Аріелем", "Досею", "Лоском" і багатьма іншими активно рекламованими порошками. Пральні порошки дуже розрізняються за якістю прання. Ті порошки, які чудово справляються із забрудненням в гарячій воді, можуть виявитися неспроможні при пранні в холодній, а засоби для ручного прання погано підходять для використовування в пральній машині.

Номер слайду 10

Особливості процесів, що відбуваються при пранні Забруднення міцно утримуються на різних поверхнях за рахунок фізико-хімічних сил, не змочуються водою і тому практично нею не змиваються. Щоб перевести забруднення в розчин, слід зробити їх гідрофільними (змочують). Молекули миючих речовин, адсорбіруючись на грязьовий частці, «притягають» її до води, відривають від поверхні перешкоджають зворотному прилипанню та злипанню частинок між собою. Таким чином, частки переходять в розчин. Так як розчин поверхнево-активних речовин краще змочує поверхні, він проникає в найдрібніші пори і руйнує великі частки забруднень.

Номер слайду 11

До складу СМС для прання входять : Поверхнево-активні речовини (ПАР), що володіють змочувальною, емульгуючою, пептизіруючою і піноутворюючою здатністю. Сукупність цих властивостей обумовлює їх миючі властивості. Речовини, що створюють середовище при розчиненні миючого засобу. Слабкі кислоти додають до складу СМЗ для прання вовни та шовку. Слабкі луги або лужні солі додають для прання тканин з хімічними волокнами. Ресорбенти - речовини, що перешкоджають зворотному осадженню грязьових частинок на поверхню. Стабілізатори піни (піноутворювачі та піногасники ). Також можуть входити: відбілюючі, підсинювачі, підкрохмалювачі, антистатичні , дезінфікуючі речовини, ароматизовані речовини, пом’якшувачі, ферменти; ензими, які допомагають відіпрати забруднену жирами одяг (розкласти білки).

Номер слайду 12

Структура крупинок пральних порошків. Переваги гранульованого прального порошку : добра сипучість, більш повне вимивання порошку з тканини, рівномірно гранульований порошок розчиняється повністю, що практично неможливо для звичайних порошків. Недоліки гранульованого прального порошку :наявність в нерівно гранульованих порошках твердих гранул, які майже не розчиняються і важко вимиваються з білизни. Різні пральні порошки мають різну структуру крупинок. Сьогодні існує два основні типи структур. Перший - це звичний для нас з давніх пір порошок, другий - порошок гранульований.

Номер слайду 13

Засоби для прання бавовняних і лляних тканин Ці СМЗ мають більш високий вміст лужних солей. Використовують для прання і замочування білизни, для ручного і машинного прання, для прання з одночасним відбілюванням, для машинного і ручного прання сильно забруднених виробів. Деякі речовини сприяють утворенню в миючому розчині рясної піни;призначені головним чином для ручного прання.

Номер слайду 14

Засоби для прання вовняних і шовкових тканин Засоби для прання виробів із вовни, шовку і хімічних утворюють слабо лужне середовище і не містять підбілювачів. Вони мають також складний хімічний склад, іноді з додаванням мила. Призначені в основному для ручного прання.

Номер слайду 15

Засоби для окремо грубих і сильно забруднених тканин Сильний порошок для білих і сильно забруднених речей. Спеціальний компонент навіть при низьких температурах прибирає плями з сильно забруднених речей, а також очищає і доглядає за ними.

Номер слайду 16

Якщо ж пральний порошок підходить для використовування при будь-якому виді прання, то його позначають як "універсал ". Універсальні пральні порошки застосовують для прання виробів із льону, шерсті, вовни і хімічних волокон. Вони використовуються для прання при будь-якій температурі. Вміщені в них відбілюючі засоби, як правило, починають впливати при температурах від 40 C до 60 C. Крім цього, окремою групою стоять порошки для професійного прання, призначені для використовування в пральнях, а також в крупних автоматизованих комплексах для прання, які можуть стояти в лікарнях, санаторіях, готелях. Універсальні засоби

Номер слайду 17

Засоби комплексної дії Вони універсальні, але мають в своєму складі спеціальні домішки для проявлення допоміжних функцій: підфарбування, дезінфекція, видалення плям, антистатичної обробки. Про наявність у миючих засобах ферментів завжди повідомляється на упакуванні; на це часто вказує і наявність у назві миючого засобу приставки “ біо ”. Засоби комплексної дії призначені для прання виробів із лляних, бавовняних, штучних і синтетичних волокон. Їх не можна застосовувати для прання вовняних і шовкових тканин – разом з білковими забрудненнями може бути з'їдена і сама тканина.

Номер слайду 18

Засоби для прання дитячої білизни Універсальний дитячий концентрований пральний порошок не містить агресивних інгредієнтів. Виготовлено на натуральній мильній основі. Натуральна мильна основа зберігає м'якість білизни і забезпечує дбайливий догляд за чутливою ​​шкірою малюка. Завдяки відсутності барвників і низькому вмісту ароматизаторів не дратує чутливу дитячу шкіру. Відпирає білизну навіть при найнижчих температурах, роблячи дитячу білизну надзвичайно комфортною.

Номер слайду 19

Позначення пральних порошків Прийняте позначення порошків для машинного прання звучить як "автомат ". До назви вітчизняних миючих засобів, призначених для прання в пральних машинах, часто додають слово “ автомат ” (наприклад, “ Ера – автомат ”, “ Лотос –автомат”). Ними можна прати, звичайно, і вручну.

Номер слайду 20

. Антистатики та оптичні відбілювачі До складу пральних порошків для прання синтетичних волокон іноді додатково вводять антистатики, які знімають заряди статичної електрики. Як антистатиків зазвичай використовують поверхнево-активні речовини. Для збереження білизни виробів білого кольору до складу пральних порошків вводять хімічні і фізичні (оптичні) відбілювачі.

Номер слайду 21

Застосування барвників у складі пральних порошків засноване на оптичному ефекті, оскільки барвники адсорбуються на поверхні тканин хімічного впливу на тканину. Для цієї мети використовують ультрамарин, індиго, синтетичні органічні пігменти. При цьому тканина набуває великої білизну і яскравість за рахунок блакитного відтінку. Добре підходять для прання постільної білизни. Застосування барвників

Номер слайду 22

Пральний порошок, що має позначення « колор » призначений для прання кольорової білизни без небезпеки фарбування. При пранні кольорових виробів слід звернути увагу на температурний режим, що рекомендується для даної тканини. Завдяки особливому хімічному складу не пошкоджують фарбу речей червоного, синього і блакитного кольорів. Позначення «Колор»

Номер слайду 23

Ароматизовані речовини Пральні порошки з ароматизаторами - це ті порошки, аромати яких мають більш виражений запах, ніж у звичайних. На упаковці такого прального порошку звичайно указується, який запах він додає білизні. Останнім часом дуже популярні такі запахи як лимон і "зимова свіжість", проте не всі покупці схвалюють наявність у прального порошку такої сильної ароматизації.

Номер слайду 24

Ферменти (ензими) Ферменти – речовини біологічного походження, що за температури не вище 40 С руйнують забруднення білкового походження (кров, піт, молоко, соуси, яйця). Про наявність у миючих засобах ферментів завжди повідомляється на упакуванні; на це часто вказує і наявність у назві миючого засобу приставки « біо ». Порошок з поміткою “ біо " частіше за все містить відбілювач або інші активні компоненти, найкращим чином відповідні для повернення чистоти білим тканинам. Необхідно пам'ятати про те, що підвищена (вище 60°C) температура убиває ферменти, так що ні замочувати білизну, ні прати її в гарячій воді не можна.

Номер слайду 25

Неприємний запах в порошкоподібних пральних порошків, особливо містять ферменти, усувається введенням ароматів, наприклад, парфумерні віддушки з використанням недорогих ефірних олій із запахом свіжості, цитрусових або квіткових ароматів. В якості дезінфікуючих добавок найчастіше застосовуються речовини, що володіють протигрибковою, бактерицидну або бактеріостатичну дію.

Номер слайду 26

Стабілізатори піни. Стабілізаторами піни : підвищують ефективність синтетичних миючих засобів, посилюючи стійкість піни, суспензіруя забруднення запобігаючи їх осадження на тканині. Їх не застосовують, однак, для СМС, призначених для прання в пральних машинах, в яких сильне піноутворення ускладнює їх функціонування. Для прання в пральних машинах випускаються малопінні засоби, що містять стабілізатори піни. При пранні такими засобами кількість піни невелика і, головне, мало залежить від температури , (а як відомо піни тим більше, чим вище температура прального розчину). Останнім часом визнано доцільним введення до складу синтетичних миючих засобів як добавки господарського мила, яке стабілізує піноутворення та покращує миючу дію.

Номер слайду 27

Багато пральних порошків для машинного прання погано справляються з проблемою корозії металу в пральній машині, яку викликають солі кальцію і магнію, що містяться в жорсткій воді. Пральні порошки містять соду, що сприяє пом'якшенню води, проте її кількість не однакова в різних порошках. Добрим захистом від корозії і накипу служать такі добавки для пральної машини, як « Calgon», проте це значно підвищує вартість прання. Тому існують пральні порошки, у складі яких вже міститися спеціальні компоненти. Засіб для пом'якшення води та запобігання утворення накипу

Номер слайду 28

Змішані пральні порошки Разом із звичайними порошками існують змішані пральні порошки, в яких основний пральний порошок, вибілюючі речовини і засіб для зменшення жорсткості води упаковані окремо і змішуються тільки на початку прання. Всі пральні речовини, а також їх компоненти можуть бути в порошкоподібному або рідкому вигляді.

Номер слайду 29

Економічність пральних порошків Якісні пральні порошки витрачаються в менших кількостях тому, що їх миючі властивості вище, ніж у звичайних. Крім того речовини, що містяться в багатьох якісних порошках сприяють продовженню терміну життя пральної машини. Сукупність цих якостей обіцяє куди більшу економію засобів,

Номер слайду 30

Безфосфатні пральні порошки Пральні порошки третього покоління, які перевершують за рівнем безпеки для здоров'я людини і Природи всі існуючі марки. У складі пральних порошків повністю відсутні небезпечні для Вашого здоров'я і нашої Природи складові, як: фосфати, сульфати, силікати, хлор, бор, аміак, сірка, поверхнево-активні речовини, біологічні компоненти, що не розкладаються, речовини, що важко виполоскуються і водонерозчинні.

Номер слайду 31

Безфосфатні пральні порошки призначені для: прання білизни новонароджених та дітей, сухої і чутливої ​​шкіри, антиалергенний, універсальний - для ручного прання, автоматичних пральних машин і пральних машин активаторного типу.

Номер слайду 32

для чутливої ​​шкіри для білих і кольорових дитячих речей універсальний, безфосфатний пральний порошок для вагітних, годуючих мам та діток старше року для прання всіма способами: замочування, ручне прання, прання у машинах активаторного типу і машинах-автомат дитячих речей всіх видів волокон.

Номер слайду 33

«Royal Powder» - універсальний концентрований бесфосфатний порошок для вимогливого прання Безсфосфатний пральний порошок «Royal Powder» для білих тканин Дитячий концентрований безфосфатний пральний порошок «Royal Powder», призначений для прання і замочування дитячої білизни та інших виробів із тканин.

Номер слайду 34

Властивості безфосфатного прального порошку містить супер ефективний біоактивний відбілюючий засіб не містить шкідливі для організму ні фосфати, ні фосфор, ні хлор на відміну від звичайних пральних порошків. миюча здатність в 1,5 рази вище, ніж у стандартних пральних порошків. пральний порошок універсальний - для ручного прання, автоматичних пральних машин і пральних машин активаторного типу ефективний за температурних режимах від 10 ° С до 100 ° С не викликає алергії та подразнення шкіри та органів дихання, захищає і зволожує шкіру рук не містить пилу і синтетичних запахів, які можуть викликати спазмолалергійні реакції органів дихання

Номер слайду 35

забезпечує видалення плям, освіжає і підсилює забарвлення тканин, оберігає їх від знебарвлення має бактерицидну дію, є м'яким антистатичним і підкрохмалюють ефектом (для змішаних волокон) 100% активний; з біодобавками та без них пральний порошок з піногасником і антинакипом пральний порошок антиалергенний, для сухої і чутливої ​​шкіри має ароматизатор (чудовий запах), ензими і компоненти, що пом'якшують воду пом'якшує білизну, надаючи додаткову ніжність одягу пральний порошок для будь-яких видів тканини, крім вовни і шовку.

Номер слайду 36

Рідкі миючі засоби, мабуть, мають усі переваги і порошкоподібних, і пастоподібних. Господаркам, у яких шкіра чуттєва до дії миючих засобів, необхідно підібрати такий препарат, що не викликає роздратування, і намагатися постійно їм користатися. Крім того, не слід прати вручну СМЗ, призначеними для бавовняних і лляних тканин, тому що вони містять багато лужних добавок, що погано діють на шкіру, і засобами, що містять ферменти. Найкраще користатися універсальними СМЗ, що містять лужні добавки в меншій кількості. На даний момент найпопулярніші засоби, завдяки своїй універсальності та економності. Зараз на ринку присутні гелі для прання. Гелеві, рідкі миючі засоби

Номер слайду 37

Пастоподібні миючі засоби Пасти в більшості своїй використовуються як спеціальні засоби для чищення. Якісні пасти краще справляються зі складними неорганічними забрудненнями, тому дуже популярні.

Номер слайду 38

Капсули для прання Альтернативою порошковим засобам стали універсальні капсули. Вони придатні для речей будь-яких тонів. Білі тканини повертають собі первісний колір, а кольорові матеріали зберігають свою яскравість і яскраві деталі. Водночас усуваються всі, навіть складні забруднення. Унікальність засобу полягає в особливій концентрованій формулі, водночас дозовані капсули мають дві камери: у першій міститься рідка речовина, що інтенсивно бореться з плямами, як звичайними, так і стійкими, а в другій — компоненти для збереження первісного відтінку й надання бездоганної чистоти.

Номер слайду 39

Диски для прання Диски для прання виконують відразу 4 корисні функції: усувають неприємні в'їдливі запахи, надають білизні приємний свіжий аромат,боряться навіть з самими важковиводимими плямами зберігають міцність волокон тканин. При цьому засіб не впливає на яскравість і насиченість їх кольору. Він підходить для застосування при автоматичному пранні у пральній машині Диски для прання повністю розчиняються у воді.

Номер слайду 40

Гель для прання. Гель для прання з посиленими миючими компонентами ефективно усуває забруднення різного ступеня складності. Засіб швидко розчиняється у воді і має високу концентрацію. Він надає речам м'якість та свіжість, при цьому не залишає плям і розводів на одязі. Гель для прання підходить як для ручного прання, так і для прання у пральній машині. Засіб не можна використовувати для виробів з шовку та вовни.

Номер слайду 41

Мильні горіхи Мильні горіхи-це ягоди, які ростуть на мильних деревах в Індії і передгір'ях Гімалаїв. Мильні горіхи: гіпоалергенні, антибактеріальні, протигрибкові. 100% натуральний миючий засіб. Природна заміна прального порошку, мила і шампунів.« ... Немає такої рослини, яка не була б лікарською, і немає такого захворювання, яке не можна було б вилікувати рослиною ... »Тибетська народна мудрість

Номер слайду 42

Універсальний пральний порошок «KLAR» з екстрактом мильного горіха Підходить для прання у воді будь-якої жорсткості, для білих і кольорових тканин, для ручного і машинного прання. Не містить фосфатів, хлору, ароматів. Складається виключно з речовин рослинного і мінерального походження.

Номер слайду 43

Споживні властивості Функціональні властивості визначаються миючою здатністю, виконанням допоміжних функцій , універсальністю – здатністю виконувати основну функцію в середовищі різної жорсткості і температури розчину. До ергономічних властивостей відносять зручність користування, яка залежить від їх консистенції, розчинності, зручності дозування і внесення. Надійність характеризується зберіганням їх складу, кольору, запаху. Естетичні властивості визначаються однорідністю кольору і художнім оформленням упаковки. Економічні властивості характеризується дозуванням та речовинами, що входять до їх складу.

Номер слайду 44

Вимоги до якостіСМЗ для прання повинні мати:приємний запах, встановлений колір, однорідну консистенцію, добре розчинятися у воді,мати визначену миючу здатність.

Номер слайду 45

Контроль якості На торгових підприємствах перевіряють правильність упаковки, повноту і чіткість маркування. СМЗ для прання на сорти не ділять. Склад засобів для прання і його відповідність нормам гарантується виробником.

Номер слайду 46

Зберігання. На упаковці вказують місяць виготовлення і термін зберігання, оскільки ефективність їх дії через 6-9 місяців різко погіршується. Термін придатності - не менше 9 місяців з дня виготовлення для СМС з хімічними вибілювачами або біодобавками, для решти видів продукції він не обмежений. Зберігають в закритих сухих чистих приміщеннях, захищаючи від впливу вологи і сонячних променів. Ящики і пачки укладають штабелями висотою не більше 1,2 метра, залишаючи між ними проходи для циркуляції повітря. Приміщення для зберігання повинні бути обладнані витяжкою і протипожежними засобами. Синтетичні миючі засоби, як і всі інші товари побутової хімії, зберігаються окремо від інших товарів з дотриманням товарного сусідства.

Номер слайду 47

Маркування. Первинне маркування повинно бути нанесено так, щоб при механічних впливах воно не стиралося. Маркування товарів передбачає наявність інформації про найменування підприємства-виробника, його місцезнаходження, товарний знак, назву виробу, масу нетто або місткість, номер партії, строк придатності, призначення та спосіб застосування товару, умови зберігання, попереджувальні написи та запобіжні заходи, дату виготовлення, найменування нормативного документа, вимогам якого повинен відповідати вітчизняний товар. Маркувальні дані розміщуються на етикетках або на упаковці. На вторинну упаковку (ящики, пачки) наносять ті ж дані і, крім того, кількість одиниць фасовки, масу, номер партії, номер пакувальника. На упаковці рідких препаратів вказують «Не кантувати», «Верх».

Номер слайду 48

Упакування. Для пакування застосовують барвисто оформлену тару , розміри і форму якої затверджує художня рада. Порошкові засоби для прання фасують переважно в паперові коробки. Великі упаковки з порошком бувають або картонними, або поліетиленовими. Коробки можуть бути забезпечений спеціальною ручкою для зручності перенесення, кришкою або дозатором порошку, що відкидається. На коробках, поліетиленових пакетах вказують товарний знак і назву виробника. На упаковці товарів мають бути попереджувальні написи "Оберігати від попадання в очі" тощо, а також інформація про правила та умови безпечного їх використання.

Номер слайду 49

Оцінка упаковки. При оцінці упаковки синтетичних миючих засобів враховується її інформативність. Важливо, щоб на упаковці було зазначено, для яких саме тканин порошок може застосовуватися, у яких режимах прання (замочування, кип'ятіння, ручне або машинне прання) може бути використаний. Яка повинна бути його дозування в кожному з режимів прання, при якій температурі води вона повинна проводитися. Вся інформація, повинна бути доступна. Вона може бути викладена або в друкованій формі, або у вигляді схеми. Але головне, щоб тлумачилася вона однозначно, була гранично ясною і зрозумілою.

Номер слайду 50

Висновок Завдяки високій активності пральні порошки виявляють миючу здатність, тобто забезпечують відділення та видалення забруднень з поверхні матеріалу, відновлюючи тим самим білизну і чистоту продукції. Переваги: мають високу миючу здатність, добре розчиняються у воді і дозуються. замінюють жирові мила , не утворюють у жорсткій воді нерозчинних солей кальцію і магнію, володіють миючим дією навіть у кислому середовищі. Недоліки: не завжди достатня миюча дія, вони є потужними алергенами; екологічно жорсткі (накопичуються у воді, груні і не розкладаються до нешкідливих речовин); мають обмежені терміни придатності, важка біозасвоюванність, викликають сухість шкіри рук при пранні. Таким чином, поверхнево-активні речовини, лужні добавки, хімічні відбілювачі і ферменти – це основні речовини, що руйнують забруднення і видаляють їх із тканини, тобто основні компоненти сучасних СМЗ. Вони е перспективними щодо створення засобів комплексної дії. Тому успішно розширюється їх асортимент, що поєднує ряд властивостей: миючу дію з антистатичним, дезінфікуючим і т.п. Завтращний день - пральні порошки третього покоління, які перевершують за рівнем безпеки для здоров'я людини і природи всі існуючі марки пральних порошків.

pptx
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
2953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку