Презентація "Чому культура є мірою людяності?"

Про матеріал
Презентація до курсу 6 клас "Етика" НУШ за підручником Т.Мелещенко, О.Желіба, Т.Бакка, Є.Ашортіа, О.Богомаз. Можна використовувати під час дистанційного та очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому культура є мірою людяності?6 клас НУШ “Етика” за підручником Мелещенкo Т. В. Будь ласка! Дякую!

Номер слайду 2

Мій настрій Розгадай ребус, дізнайся ключове слово!Обери свій настрій! Який він сьогодні?

Номер слайду 3

Склади прислів'я та поясни їх значення!Не золото прикрашає людину,всі дверіа ввічливістьдорожчі за частування. Слова щирого вітання. Ввічливості відкриваються Ввічливість на базарі не купиш. Треба подумати!Цікаве завдання!

Номер слайду 4

Назар, слово «культурист» не стосується поняття «культурне поводження»!Прочитай діалог. З якими думками ти погоджуєшся, а з чим ні? Чому? Як ти розумієш поняття «поводитися культурно»?ЧОМУ КУЛЬТУРА Є МІРОЮ ЛЮДЯНОСТІ?

Номер слайду 5

Культура - це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством упродовж його історії. Із 2010 року ЮНЕСКО вважає культуру четвертою опорою сталого розвитку. Матеріальна культура поєднує знаряддя праці, зброю, техніку, прикраси, мистецтво, будівлі, пам'ятники, письмові записи, релігійні зображення, одяг і будь-які інші предмети. Матеріальна культура може бути описана як будь-який об'єкт, що використовують люди, аби вижити, взаємодіяти…

Номер слайду 6

Різниця між культурою людей і поведінкою тварин полягає в тому, що люди не можуть вижити без культури. Все, що вони бачать, торкаються, використовують, виробляють, є культурним. Скажімо, люди не можуть пережити холодні зими без захисного одягу й укриття, які є продуктом матеріальної культури. Вони не можуть добувати їжу, якщо їх не навчать.https://cutt.ly/b0 QP5 JJ

Номер слайду 7

Найважливіші матеріальні пам'ятки називають матеріальною культурною спадщиною. Видатні культурні та природні цінності, що вважаються надбанням усього людства, включені до Світової спадщини ЮНЕСКО. У списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні станом на 2020 рік налічувалося сім найменувань. До матеріальної культурної спадщини належать:пам'ятки, комплекси пам'яток, визначні місця, вміст бібліотек, музеїв, архівів, архітектурні будівлі (церкви, монастирі, замки, палаци) та інші культурні й архітектурні пам'ятники. Скористайся покликанням, пепеглянь, які пам’ятки культури України належать до Світової спадщини ЮНЕСКО.https://cutt.ly/6 Oj4 DRQ

Номер слайду 8

Якби всі люди у світі перестали існувати, зразки матеріальної культури зберігалися б доти, доки не розклалися. Однак разом з людьми перестала б існувати нематеріальна, духовна культура. До духовної культури належать звичаї, норми, цінності, знання, інформація. Мова є первинним і головним духовним артефактом, за допомогою якого твориться духовна культура. Без мови нереально створити складну матеріальну культуру: мало показати, набагато ефективніше пояснити. Саме тому передача більшості знань, ідей і цінностей, які складають людську культуру, здійснюється через мову.

Номер слайду 9

Найважливіші нематеріальні пам'ятки називають нематеріальною культурною спадщиною. Найпростіший спосіб зрозуміти поняття «нематеріальна культурна спадщина» згадати значення кожного слова. Спадщина це те, що передається від покоління до покоління. Культура стосується цінностей, традицій та ідентичності. А нематеріальне те, до чого не можна торкнутися. Прикладами нематеріальної спадщини є усні традиції, мистецтво, місцеві знання та традиційні навички. А які ти знаєш українські звичаї і традиції?

Номер слайду 10

У 2003 році Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) створила Конвенцію про охорону нематеріальної культурної спадщини. Наприкінці 2019 року до списку було включено 549 елементів нематеріальної культурної спадщини 127 країн. Україна у списку представлена п'ятьма об'єктами. Культура приготування українського борщу, орнек (кримськотатарський орнамент), козацькі пісні Дніпропетровщини, традиція косівської мальованої кераміки, петриківський декоративний розпис

Номер слайду 11

Щоб допомогти людям зрозуміти нематеріальну культурну спадщину, Конвенція ЮНЕСКО описує її за п'ятьма категоріями: Чому на твою думку, нематеріальна культура тісно пов'язана з матеріальною?

Номер слайду 12

Поведінка визначає культуру, а культура визначає поведінку. На поведінку впливають як особисті фактори, так і чинники навколишнього середовища, зокрема культура. Якщо поведінка людини ґрунтується на нормах моралі, етики, естетики й культури, то говорять, що в неї сформувалася культура поведінки. На основі поняття культури ґрунтується поняття «культурна поведінка» поведінка, яку демонструють люди, і яка є навченою. Але те, що дано людині від природи, скажімо здатність дихати, не є складовою культурної поведінки. Діти, завжди пам'ятайте правила культурної поведінки!

Номер слайду 13

Самооцінювання Чудово, все вдалося! Я працюю добре!Можу працювати краще!Потрібна допомога!https://learningapps.org/watch?v=p20rdkox223 Перейди за покликанням. Виконай інтерактивну вправу “Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Онищенко Альбіна Юріївна
    Дякую за ваші розробки!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кіпещук Любов Степанівна
    Супер! Щиро дякую за працю і чудову презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
Додано
11 березня
Переглядів
1216
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку