Презентація "Чорнобиль. Біль і трагедія України"

Про матеріал
Матеріал даної презентації можна використати на уроці при вивчені теми про ЧАЕС та при проведені позакласних заходів на дану тематику. В презентації використано місцевий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготували вчитель Озерцької гімназії Савонік Л. І та учні 7-го класуppt_xxshearppt_x

Номер слайду 2

Відлуння чорнобильської трагедії

Номер слайду 3

Полин-трава… невеличке містечко пригорнулось серед лісів і ланів до світловодної Прип’яті

Номер слайду 4

Чорнобиль… Мертва зона… Сьогодні такі слова гірким болем відлунюються у наших серцях. Заростають деревами, кущами, травою опроміненні села. Вони порожні, мертві. Разом із ними руйнуються, зникають неповторні цінності поліської давнини.

Номер слайду 5

Ранок… Чорний ранок… 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилині 40 секунд, коли всі безтурботно спали, над четвертим реактором Чорнобильської АЕС нічну темряву розірвало полум’я. Мирна, щаслива весна перестала існувати для українського народу.

Номер слайду 6

{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Хронологія подій1977 року запустили перший блок Чорнобильської АЕС. 2 роки пропрацював четвертий енергоблок ЧАЕС – на повну потужність його запустили 1984 року. Це був “наймолодший” і найсучасніший ректор.10 днів – з 26 квітня до 6 травня – тривав викид активності із пошкодженого реактора на рівні десятків мільйонів кюрі на добу, після чого знизився у тисячі разів. Фахівці називають цей період активною стадією аварії.25 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС мали експериментально зупинити четвертий енергоблок, щоб вивчити можливості використання інерції турбогенератора в разі втрати електроживлення. По при те, що технічні обставини не відповідали плану випробування, його не скасували.26 квітня – жовтень 1986 року Чорнобильська АЕС не працювала. У жовтні 1986-го І-й і ІІ-й енергоблоки було знову введено в експлуатацію; у грудні 1987 року відновив роботу ІІІ-й, ІV-й енергоблок не запрацював. Експеримент почався 26 квітня о 01:23. Ситуація вийшла з-під контролю. О 01:25 з інтервалом у кілька секунд прогриміли два вибухи. Реактор повністю зруйнувався. Спалахнуло понад 30 вогнищ пожежі. Основні погасили через годину, а повністю ліквідували загоряння до 5-ї ранку 26 квітня.1991 рік – на ІІ-му енергоблоці сталася пожежа, внаслідок якої була заблокована робота цього реактора. Наступного дня після аварії урядова комісія ухвалила рішення про негайну зупинку І-го і ІІ-го енергоблоків та евакуацію населення Прип'яті (так званої 10-кілометрової зони). Грудень 1995 року – підписання меморандуму між Україною та країнами “Великої сімки” і Комісією Європейського Союзу, відповідно до якого почалася підготовка програми повного закриття станцій.

Номер слайду 7

Біду небачену зуміли Від долі людства відвести,А на Чорнобильських могилах Безмовні виросли хрести.

Номер слайду 8

Ушануємо хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Всі люди відгукнулися на біду, в тому числі і наші односельчани: Каган Федір Іванович. Ліквідатор. Безпосередньо був у зоні аварії. Згадує, що під час перебування дуже боліла голова, погано себе почував. Багато з тих працівників, які перебували разом зі мною померли через те, що отримали дуже високу дозу опромінення. Нині проживає в селі Озерці.

Номер слайду 11

Гаврилюк Леонід Леонтійович. Гаврилюк Анатолій Леонтійович. Ліквідатори. Вже померлиppt_x

Номер слайду 12

Кучик Петро Степанович житель села Озерці, на момент аварії на ЧАЕС проживав в місті Києві, працював водієм вантажного автомобіля. 01.05.1986 року повісткою військкомату був призваний на військові збори на два тижні. Працював на складі НЗ. Готували машини та обладнання для виїзду в зону аварії.

Номер слайду 13

Наше село Озерці теж потерпіло від наслідків аварії на ЧАЕС, відноситься до третьої зони.

Номер слайду 14

Подій могло не бути цієї ночі – а скільки сили віддано й життів. За те, що хтось там, десь там був не точний,За те, що хтось у чомусь поспішив. Чорнобиль – тільки лиш маленька віха Загрозливої для людей біди, Він є відлуння ядерного віку,Її можливо, дні майбутнього сліди

Номер слайду 15

Хай у душі доброго вогню – Хай воскресає світ животворящий,Хай до нащадків озоветься пращур,Хай древній рід збере свою рідню. Очисть від скверни воду нам і кров,Хай доля нас завчасно не займає…Пошли нам, Боже, згоду і любо.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 16

pptx
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
1539
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку