Презентація "Цікаві досліди"

Про матеріал
Діти будь-якого віку люблять наукові експерименти. Їх спрага до різноманітних дослідів просто безмежна. Пропоную до уваги декілька цікавих та простих дослідів, які можна провести в домашніх умовах і які не потребують багато часу та фінансових витрат.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЦІКАВІ ДОСЛІДИ для проведення тижня: «Ми -дослідники, ми - винахідники» Досліди, які можна виконати в домашніх умовах Підготувала вчитель початкових класів Вихрист Н.В.

Номер слайду 2

Спостереження, вимірювання і експеримент є основними методами наукового пізнання у фізиці. Внаслідок таких спостережень нагромаджується багато цікавих і, на перший погляд, дивовижних дослідів, які мають цілком наукове пояснення. Пропонуємо досліди: 1. “ Вулкан” 2. “Самонадувна кулька” 3. “Лавова лампа” 4. “ Танець молока” 5. “Веселка” 6. “Хмари і дощ” 7. “Веселка з Skittles ” 8. “Плаваюче яйце”

Номер слайду 3

«Вулкан» Потрібно: пластикова пляшка Барвник вода 2 ст. л. харчової соди 1/4 скл. оцту

Номер слайду 4

Наливаємо в склянку воду, насипаємо соду і вливаємо оцет.

Номер слайду 5

Пояснення досліду: Молекули оцту і соди вступають в хімічну реакцію, і починається активне виділення вуглекислого газу. Тому суміш піниться і виштовхується назовні з пляшки.

Номер слайду 6

“Самонадувна кулька” Потрібно: Кулька Сода Оцет Пляшка Вода

Номер слайду 7

В кульку насипаємо соди, а в пляшку заливаємо оцет. Надіваємо кульку на шийку пляшки, а потім перевертаємо так, щоб вміст кульки висипався в оцет, і спостерігаємо.

Номер слайду 8

Пояснення досліду: справа в тому, що при додаванні соди в оцет (гасіння соди) виділяється вуглекислий газ, який надуває повітряну кульку.

Номер слайду 9

“Лавова лампа” Потрібно: Вода Олія Шипуча таблетка Декілька харчових барвників Прозора посудина (банка)

Номер слайду 10

Прозору посудину наповнюємо на 2/3 водою. Виливаємо в воду олію. Олія буде плавати по поверхні. Добавляємо харчові барвники в воду. Потім повільно всипаємо сіль.

Номер слайду 11

Пояснення досліду: Пояснення: олія легше води, тому плаває по поверхні, але сіль тяжча олії, тому, коли добавляємо сіль в посудину, олія з сіллю починає опускатися на дно. Коли сіль розпадається, вона відпускає частини масла і вони піднімаються на поверхню. Харчовий барвник допомагає побачити цей дослід більш кольорово.

Номер слайду 12

«Танець молока» Потрібно :  Жирне молоко, рідкий миючий засіб, харчові барвники, тарілка, ватні палички.

Номер слайду 13

 У тарілку налий молоко, додай барвники (по кілька крапель). Занур ватну паличку в миючий засіб і торкнися нею самого центру тарілки з рідиною. Молоко почне... танцювати, а кольори — перемішуватися між собою.

Номер слайду 14

Пояснення досліду: Миючий засіб вступає в реакцію з молекулами жиру молока, внаслідок чого змушує їх рухатися. Ось чому для експерименту не можна використовувати знежирене молоко.

Номер слайду 15

   Для цього знадобиться: шість склянок з водою; шість паперових серветок; три барвника – червоний, жовтий і синій.    

Номер слайду 16

Три склянки заповнюємо водою і розчиняємо барвники, інші три залишаємо порожніми. Розставляємо склянки по колу – синій, безбарвний, жовтий, безбарвний, червоний, безбарвний.

Номер слайду 17

Потрібно: вода барвник прозора посудина піна для гоління «Хмари і дощ»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Веселка з Skittles Вам знадобляться: велика плоска тарілка упаковка Skittles вода

Номер слайду 21

Покладіть цукерки по колу і налийте в центр трохи води.  Чекайте веселку!

Номер слайду 22

Тобі знадобиться 2 курячих яйця 2 склянки з водою 5 ч. л. солі Плаваюче яйце

Номер слайду 23

Акуратно опусти яйце в першу склянку з водою. У другу налий склянку води і додай 5 ч. л. солі. Розчини сіль, почекай, потім опусти друге яйце.

Номер слайду 24

Пояснення Щільність яйця набагато більше щільності води. А ось соляний розчин більше щільності яйця, тому воно залишається плавати на поверхні.

Номер слайду 25

Дякую за увагу! Веселих Вам експериментів

ppt
Додано
28 січня 2021
Переглядів
6483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку