Презентація "Цікаві факти про Місяць"

Про матеріал
Презентація містить цікаві факти про наш супутник та може слугувати для підготовки та проведення уроку "Земля і Місяць"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місяць - супутник планети Земля. Підготувала вчителька астрономії Войцехівська С. В.

Номер слайду 2

Місяць є п'ятим по величині супутником в Сонячній системі. Найбільшим є супутник Юпітера— Ганімед.

Номер слайду 3

Місяць єдиний природний супутник Землі, який з'явився близько 4,6 мільярда років тому. Наш супутник перебуває в синхронному обертанні з Землею, тому він завжди обернений до Землі лише однією стороною.

Номер слайду 4

Розмір обох світил здається нам однаковим лише тому, що Місяць є найближчим до планети астрономічним об'єктом.І  приблизно в 400 разів ближче до Землі Супутник  приблизно в 400 разів менший від Сонця. Його форма – яйцеподібна, а не кругла

Номер слайду 5

Таким чином час за який Місяць проходить по орбіті навколо Землі збільшиться з 27,3 до 47 днів. Кожного року Місяць приблизно на 3,8 см віддаляється від ЗемліВчені НАСА прогнозують, що це явище буде спостерігатись протягом близько 50 мільярдів років.

Номер слайду 6

По поверхні Місяця ходило лише 12 чоловік і всі вони американці.1969 – 1972 р.р. За цей час з Місяця привезли 400 кг грунту. З того часу Місяць відвідували лише безпілотні апарати

Номер слайду 7

Щільність Місяця набагато менша за щільність Землі. Через це на Місяці ви будете важити близько однієї шостої (16,5%) вашої земної ваги. Сучасні космічні кораблі досягають просторів Місяця приблизно за три дні з моменту вильоту.

Номер слайду 8

Через відсутність вітрів і вологи, сліди астронавтів, які відвідали небесне світило, ось уже майже 50 років продовжують існувати в незмінному вигляді

Номер слайду 9

На Місяці є невелика алюмінієва статуя, присвячена всім загиблим космонавтам. Встановлена ​​американськими дослідниками.

Номер слайду 10

Вдруге прибувши на Місяць, американські космонавти встановили там невелику керамічну пластинку, на якій були викарбувані малюнки шести відомих художників США. Серед залишених на поверхні нашого супутника астронавтами артефактів – два м’ячі для гольфу, мініатюрний малюнок Енді Уорхола і послання королеви Єлизавети I

Номер слайду 11

Через відсутність атмосфери, на Місяці відсутні світанки та заходи, однак видно біле Сонце і Землю. Небо на Місяці завжди чорне, навіть коли Сонце перебуває над обрієм, і на ньому видно зорі

Номер слайду 12

І коли астронавти йшли в тінь, вони нічого не могли бачити. Тіні на Місяці темніші, ніж на Землі. Немає атмосфери, яка б розсіювала світло. На його поверхні все, на що прямо не світить Сонце, стає повністю чорним.

Номер слайду 13

Місячне затемненнявідбувається в той час, коли Земля стає в лінію прямо між Сонцем і Місяцем, блокує сонячні промені і відкидає тінь на поверхню Місяця.

Номер слайду 14

Повне сонячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля та Місяць вирівнюються таким чином, що останній заважає сонячному світлу досягнути нашої планети.14 грудня 2020 – останнє сонячне затемнення в цьому році.24 хвилини тривалість затемнення2 хвилини – повна темрява

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Гравітаційна сила Місяця впливає на океани Землі, викликаючи припливи і відливи вод світового океану. Як Місяць впливає на Землю?

Номер слайду 17

Марс наближається до Землі раз у два роки та два місяці . Близько 23:21 27 червня 2018 року. Марс і Місяць перебували дуже близько один від одного. Відстань між ними складала всього шість градусів. Через це обидва світила мали червонуватий відтінок. Марс дуже легко переплутати із зіркою, але він червоний і не мерехтить. Скільки Місяців насправді?

Номер слайду 18

Чому Місяць видно вдень?Місяць видно вдень у вигляді круглої обрізаної світлої плями на небі. Місяць можна побачити вдень, якщо кутовий розмір між Сонцем і Місяцем на небі значний. Якщо Місяць видно вдень, значить ми бачимо освітлену сторону Місяця, відбите світло якої приглушується атмосферою Землі.

Номер слайду 19

«Космічний простір і небесні тіла відкриті для дослідження і використання всіма державами на основі рівності і згідно з міжнародним правом. Космічний простір і небесні тіла не підлягають національному привласненню ні шляхом проголошення на них суверенітету, ні шляхом використання або окупації, ні будь-якими іншими засобами»1967 рік: СРСР, США, Британія та ще близько 100 країн. Чий Місяць?

Номер слайду 20

Місяць служить місцем останнього спочинку відомого американського вченого Юджина Шумейкера. 31.07.1999 р. Хто «живе» на Місяці?

pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
5062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку