Презентація "Циркуляція атмосфери"

Про матеріал
Актуалізувати знання учнів про клімат і кліматичні чинники, встановити особливості їх дії в межах України; дати поняття про атмосферну циркуляцію, вісь Воєйкова. На прикладі кліматичних умов формувати в школярів уявлення про постійну динаміку і взаємозв’язок природних компонентів. Виховувати в учнів інтерес до знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8кл гео учням консп Пе Ко ЦИРКУЛЯЦІЯ АТМОСФЕРИ 20 11 2023 Сонячна радіація→ нерівномірність нагрівання повітря→ переміщення (циркуляція) повітряних мас.1)Повітряні маси

Номер слайду 2

Повітряна маса - велика рухома частина тропосфери, яка має свої властивості 1)температуру, 2)вологість, 3) прозорість

Номер слайду 3

І) екваторіальні, ІІ) тропічні, ІІІ) помірні, ІV) арктичні V) антарктичні. На властивості повітряної маси ← впливає характер поверхні де сформована.

Номер слайду 4

А) Морські→ вологі і незначні сезонні амплітуди температури.

Номер слайду 5

Б) Континентальні→ сухі й великі сезонні коливання температури.

Номер слайду 6

 Географічне положенням України впливає → на формування клімату І) помірні, ІІ) арктичні ІІІ)тропічні.2) Повітряні маси, що впливають на клімат України.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

А) Морські помірні - вологі, з Атлантичного океану та Середземного моря з ПН ЗХ, ЗХ і ПД ЗХ- вітрами. взимку→ теплі → відлиги з туманами та мокрим снігомвлітку→ прохолодні→ прохолодну дощову погоду →на материк→ опади. ПН ЗХЗХ

Номер слайду 10

Б) континентальні помірні→ утворилися над центром Євразії→ суха погода→ сильні морози взимку та спека влітку.

Номер слайду 11

ІІ)Арктичні→ з полярних широт→ холодні й сухі, дуже прозорі→ стрімке похолодання і відсутність опадів. Т зниження на 10-12 °С → весна та восени→ заморозки.

Номер слайду 12

ІІІ) Тропічні→ влітку з Цн Азії або Пн Африки→ висока температура, Континентальні→сухі й сильно запилені повітря→ стрімке підвищення температури повітря і тривалу посуху. Пд берег Криму→ континентальне тропічне повітря панує літом→далеко на північ України→ сильна спека.

Номер слайду 13

3)Атмосферні та кліматичні фронти.

Номер слайду 14

Атмосферний фронт→ (з латин. «фронс» - передня сторона, лоб) між різними масами→ перехідні зони→ різниця температури, тиску і швидкості вітру → вгору →10-12 км, довжина кілька сотень кілометрів. Похил: кут 1°.

Номер слайду 15

теплий фронт Теплий атмосферний фронт→ тепле повітря наступає, а холодне - відступає. Тепле легке повітря натікає на холодне, повільно піднімається вгору і охолоджується→ шаруваті хмари → тривалі мрячні опади.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Холодний фронт→ холодне і важке повітря підтікає під тепле і витісняє його вгору→ похолодання→ купчасто-дощові хмари → грози, зливи, град, хуртовини. Перисті хмари→ перисто-шаруваті→ шаруваті→ опади. Холодний фронт

Номер слайду 18

Номер слайду 19

→ зіткнення холодних і теплих атмосферних фронтів → руйнуються. За рік в Україні → 30 холодних і теплих фронтів та 70 фронтів згасання. Фронти загасання

Номер слайду 20

Арктичний фронт→ між арктичними та помірними повітряними масами. Взимку до широти 48-49°.,Фронти→ нестійка погода з опадами. Атмосферні фронти→ виникають і зникають. Кліматичні фронти.арктичні повітряні маси. помірні повітряні маси.

Номер слайду 21

Помірний фронт→ між помірними і тропічними повітряними масами→ в теплий сезон. помірні повітряні маси. тропічні повітряні маси

Номер слайду 22

На лінії атмосферного фронту часто виникають циклони.1)Циклон (з грец. - той, що обертається) - замкнута область → Низький тиск у центрі→ Високий тиск на переферії→ вітри→ від окраїни до центра → сила обертання Землі → проти годинникової стрілки. Центр циклону→ висхідні рухи теплого повітря→ хмари і опади. 4) Циклони і антициклони

Номер слайду 23

Швидкість 30-40 км/год. Діаметр циклона→ 1-3 тис. км. Циклони→ в Україну→ над Атлантичним океаном у районі острова Ньюфаундленд. Західне перенесення→ 45 циклонів→ 130 діб нестійка погода.

Номер слайду 24

Циклональна погода: → посилення вітру, → опади, → зливи з грозами, → снігопади й відлиги.

Номер слайду 25

ІІ)Антициклон - замкнута область Високий тиск у центрі→ вітри від центра до окраїни за годинниковою стрілкою.

Номер слайду 26

У центрі антициклону → низхідний рух повітря → зростання тиску і підвищення температури → нагрівання → повітря сухіше

Номер слайду 27

Погода в антициклоні→ суха безхмарна погода, → безвітряність, → стійка погода. Улітку→ спека. Зима→ сильні морози.

Номер слайду 28

Вітри східного напрямку→ до 35 антициклонів на рік→ безхмарна суха погода→ 230 діб.

Номер слайду 29

Олександр Воейков. Вісь Воєйкова→(російський кліматолог Олександр Воєйков) у XIX ст. → смуга підвищеного атмосферного тиску з півночі Піренейського півострова до озера Байкал

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Із заходу на схід→ циклони→ у північній частині України відхиляються на північ,антициклони- у південних → відхилення на південь.

Номер слайду 32

Україна: Балта - Кропивницький - південніше Полтави та Харкова. Північніше → західне переміщення (західні вітри) з Атлантичного океану, тепле і вологе повітря. Південніше → східне і південно-східне переміщення (східні вітри) холодних і сухих повітряних мас.

Номер слайду 33

Узимку - Азорський максимум над Атлантичним океаном і сезонний Азіатський максимум над центром Євразії. Улітку → Азорський максимум, область низького тиску - Азіатський мінімум.

Номер слайду 34

Рельєф впливає на атмосферну циркуляцію. Карпати та Кримські гори затримують морське вологе повітря з Атлантичного океану з західним перенесенням → західні схили гір → 1500 мм опадів на рік5) Вплив підстильної поверхні на атмосферну циркуляцію в Україні. 

Номер слайду 35

Гори захищають від проникнення з ПН холодного арктичного повітря: Карпати - Закарпатську низовину, Кримські гори - Пд берег Криму → тепліший клімат. Рівнини легко пропускають повітряні маси→ часті зміни погоди.

Номер слайду 36

Приазовська та Середньоруська височини, Донецький кряж → більше опадів, ніж прилеглі низовини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ГЕРОВСЬКА Aліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олена Мироненко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
1905
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку