Презентація "Цивілізації річкових долин"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали до уроку і завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивілізації річкових долин6 ВІ20

Номер слайду 2

Розгадайте ребус і назвіть ознаки закодованого в ньому явища. Як було організоване господарство у народів — творців перших цивілізацій, дізнаємось під час уроку-дослідження, керуючись освітнім дартсом цілей.

Номер слайду 3

1. ДЕ ВИНИКЛИ НАЙДАВНІШІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ«Єгипет — дарунок Нілу», — писав давньогрецький історик Геродот. Поетичну метафору про значення вод Нілу в зародженні давньоєгипетської цивілізації можна застосувати й до інших перших цивілізацій, що виникли в долинах річок Тигр і Євфрат у Месопотамії, Інд в Індії, Хуанхе в Китаї. Попри те, що найперші цивілізації розташовувалися далеко одна від одної, у їхньому розвитку спостерігалося чимало схожих рис. Це можна простежити за історичними картами. Діємо: практичні завдання. Уважно розгляньте історичну карту та виконайте завдання:1) які позначення на карті вказують на те, що найдавніші цивілізації формувалися в долинах річок?2) покажіть на карті осередки цивілізацій в Африці, Азії, на Близькому Сході.3) зіставте цю карту з повною картою світу та визначте, які з цивілізацій розташовувалися географічно найближче до нинішньої території України. ДАВНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ РІЧКОВИХ ДОЛИН

Номер слайду 4

Поміркуймо!Прочитайте уривок з вірша української поетеси Ірини Вовк «Гімн Хапі-Нілу» та дайте відповіді на запитання:1) чому саме біля річок сформувалися найрозвиненіші суспільства давнини?2) яку роль річки могли відігравати в житті цих суспільств? як люди могли використати їх для організації господарства й побуту?Запишіть свої міркування до кластера «Роль річок у житті давніх народів»Слава тобі, Хапі-Ніле, що з Підземного Світу виходиш,а приходиш сюди, аби Світ Людей оживити. Спонукаєш до цвіту майстерню освітлену Птаха,риб володар, вожатий пернатих, о Хапі творящий,що ячмінь сотворив ти, еммер дарував смертним людям,що без тебе сумніють на видах і гинуть, пропащі. Зеленій же, о Хапі, наповнюй пустелю водою,Ти — улюбленець Сонця, веселій же благою ходою.Ірина Вовк «Гімн Хапі-Нілу» (уривок)

Номер слайду 5

Читаємо й розуміємо Прочитайте текст «Природа річкових долин» і визначте: 1) слова та фрагменти, у яких ідеться про природні умови, що були сприятливими для життя й господарювання людини в районах виникнення перших цивілізацій;2) явища, які були небезпечними або ускладнювали життя людей. Ніл затиснутий зі сходу та заходу горами й піщаними пустелями. У Єгипті дощі випадали дуже рідко. Від спеки ґрунт покривався тріщинами, ставав твердим, наче камінь. Протягом 50 днів у країні лютував гарячий вітер хамсин, який здіймав хмари пилу та піску. Лише коли наставала пора розливу річок, Ніл зрошував навколишню долину — й єгипетська земля оживала. Річки Тигр і Євфрат в Месопотамії (Межиріччі) щороку розливалися, несучи вологу і мул у долину. Глинисті пагорби, спека, болота, мошкара, відсутність корисних для господарювання матеріалів (дерево, камінь) довгий час змушували людей триматися якнайдалі від нижньої течії Євфрату. Давні хлібороби Китаю селилися на берегах річки Хуанхе. Під час розливів рівень води в ній піднімався на 5-20 м, загрожуючи повенями хліборобам. Близькість річки була настільки небезпечною, що у давньокитайських письменах слово «нещастя» записували ієрогліфом, який зображував водну стихію. А річку Хуанхе прозвали «Горем Китаю». Клімат Індії спекотний і вологий. На північному заході цього регіону розкинулась долина річки Інд . Родючі рівнини чергуються з напівпустелями. На північному сході Індії розташована річка Ганг. Тут росли буйні тропічні джунглі — непрохідні зарості дерев і чагарників. Під час сезону дощів у долині Гангу часто бували повені, а дельта річки перетворювалася на болото. Природа річкових долин Для того щоб побудувати процвітаючі держави, давнім хліборобам довелося спочатку зрозуміти і навчитися використовувати природу своїх країн собі на користь.

Номер слайду 6

2. ЯК ДАВНІ НАРОДИ СТВОРИЛИ В РІЧКОВИХ ДОЛИНАХ ПРОЦВІТАЮЧІ КРАЇНИЧитаємо й розуміємо1. Прочитайте навчальний текст і дізнайтеся, як давні народи змогли організувати господарства в долинах великих річок: використовувати воду розливів, запобігати повеням, зрошувати посушливі ділянки землі.2. Знайдіть у тексті слова, які позначають винаходи, зроблені людиною для організації іригаційного землеробства.3. Висловіть припущення, як потреба організації землеробських робіт у річкових долинах впливала на розвиток ремесел і відносини між членами громад. Налагодження господарювання у річкових долинах Єгипту, Месопотамії, Індії та Китаю потребувало великих зусиль. Під час розливів деякі ділянки землі заливало водою — і рослини гнили. Натомість на деякі ділянки вода майже не доходила — і там рослини засихали. Тому люди здогадалися, що потоки води потрібно регулювати. Вони почали будувати загороджувальні дамби — насипи у вигляді валів із глини й очерету. Землі, до яких не доходила вода, зрошували за допомогою каналів. Щоб звільнити землю під посіви, єгиптянам доводилося осушувати болота, вирубувати чагарники. Такий спосіб ведення землеробства вчені називають іригаційним. Води для зрошування полів в умовах спекотного клімату потрібно було багато. Наприклад, єгиптянам, щоби зросити гектар землі, доводилося витрачати три тисячі відер води на день. Воду з криниці або каналу єгипетські землероби діставали за допомогою шадуфа — колодязя з механізмом для підняття води. Завдяки наполегливій праці вдавалося домогтися великих і стабільних врожаїв. Життя людей ставало заможнішим, збільшувалася народжуваність. Поселення землеробів приваблювали мешканців інших місцин. Сусідами землеробів ставали ремісники. Поступово землеробські поселення почали перетворюватися на великі міста, які й стали осередками перших цивілізацій стародавнього Сходу. Варто запам’ятати!Іригаційне землеробство — землеробство, засноване на регулюванні зволоженості ґрунтів шляхом зрошення або осушення полі за допомогою різних засобів. Шадуф (давньоєгипетський настінний малюнок)Криниця-журавель в Україні (з фотоархіву ХХ ст.)1. Поміркуйте, чому механізм колодязів-журавлів у різних народів схожий.2. Які знання застосували люди для створення таких колодязів?

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання. Ha основі малюнка-реконструкції складіть розповідь про життя у землеробському поселенні давнього народу шумерів у Межиріччі. Селище давніх шумерів

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Цивілізації річкових долин». Дайте відповіді на запитання.ІІ. Обговоріть у групіУважно розгляньте ілюстрації та виконайте завдання:1) розташуйте ілюстрації про землеробство в Давньому Єгипті в логічній послідовності виконання робіт, необхідних для отримання урожаю;2) визначте, чи всі з поданих ілюстрацій є історичними джерелами. Свій вибір обґрунтуйте;3) яку інформацію про минуле «повідомляють» ілюстрації, які можна визначити як історичні джерела?ІІІ. Мислю творчо. На основі знань про господарство перших цивілізацій складіть перелік знань про довкілля, якими скористалися люди для розвитку іригаційного землеробства.

pptx
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
3138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку