Презентація "Цвіт папороті"

Про матеріал
Презентація створена до уроку: "Цвіт папороті" --- польська народна казка. Матеріал створений для ознайомлення з повір'ями та обрядами свята.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

цвіт папороті"Цвіт папороті" -- польська народна казка. Події відбуваються напередодні свята "Івана Купала"

Номер слайду 2

Івана Купала одне з найбільших літніх свят. Відзначалося перед Різдвом Івана Предтечі. Прив'язане до сонцестояння, коли сонце перебуває в найвищій точці на небі і відповідно триває найдовший день і найкоротша ніч.

Номер слайду 3

Найважливіший ритуал у цей день – «очищення» вогнем. Люди цілу ніч не спали, водили хороводи навколовогню. Парубки й дівчата, взявшись за руки, стрибали через вогонь. Іноді через купальські багаття проганялидомашню худобу, щоб вберегти тварин від хвороб.

Номер слайду 4

Обов'язковим звичаєм були масові купання, оскільки вважалось, що саме на Івана Купала з річок та озер виходила всяка нечисть і купатись було безпечно. Крім того, вважалось, що вода на Івана купала набуває цілющої та магічної сили і може зцілювати різноманітні хвороби. Ще одним обов'язковим атрибутом святаІвана Купала є купальський вінок, який роблять з польових трав та квітів. Вважалось, що кожна рослинка, яку вплітали у вінок, надавала йому особливу магічну силу. За звичаєм для виготовлення вінків використовували: барвінок, папороть, троянди, мак, базилік, ожину, а також гілочки берези та дуба. Дівчата плели вінки та пускали їх на воду.

Номер слайду 5

Лише в купальську ніч нібито розцвітає на папороті чарівна вогняна Квітка Щастя… Хто її дістане й зірве, той усе на світі знатиме, зможе відчинити без ключа усі замки, навіть зачаровані, без труднощів знайде усі скарби, закопані в землі. Той щасливець причарує найкращу дівчину, матиме найбагатший урожай, відвертатиме від своєї ниви град, блискавку, зливу.

Номер слайду 6

Багато легенд змальовує це диво. Одна з них розповідає: «…Враз вчувається наче постріл, наче грім, аж людина задрижить. Ліс зашумить, загуде… І висока, у пояс людині стрілка, вмитьвиросте вгору; на ній з’явиться червона, небаченої краси вогняна квітка, розкриє свої пелюстки, і пахощі підуть по всьому лісу. І добрі духи навколо стануть і радіють…

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку