Презентація Д.Павличко .Білий вірш "На щастя"

Про матеріал
Презентація до теми уроку літературного читання у 3 класі на тему Д.Павличко .Білий вірш "На щастя".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дмитро Павличко. Білий вірш «На щастя».

Номер слайду 2

Мета: розширювати знання дітей про моральні людські якості, формувати морально-етичні уявлення та адекватні форми поведінки, тренувати психомоторні функції, спонукати до рухової розкутості, розвивати фантазію, неординарне мислення, самостійна, творча , групова робота по складанню білих віршиків, допомагати в подоланні замкненості, пасивності, застосування методики ТРВЗ на уроках читання , зокрема методу «Прийоми фантазування Джанні Родарі». Виховувати дружелюбність, доброзичливість повагу, толерантність у дитини.

Номер слайду 3

Базові поняття: вірш, доброта, щастя, людина, підкова, радість. Концепція уроку: підвести дитину до того, що багато процесів мають свої власні алгоритми. Ввести уявлення що таке щастя, доброта для дитини, сприяти формуванню почуття спільності, солідарності, відповідальності. Створення позитивного оточення та спілкування.

Номер слайду 4

Вправа «Думай про інше» Багато винаходів у нашому житті мають «аналоги» у природі. Літак схожий на птаха, вертоліт на метелика, підводний човен –на рибу. Отже, щоб винаходити, треба бути спостережливим, уміти придумувати на що схожі різні предмети.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вправа « Біном фантазії» «бі»-два, «ном»- слово-означає «два слова» Діти працюють в парах. На аркушах паперу один записує назву живого предмета, інший-неживого . З’єднують папірці і записана пара стає початком нової незвичної історії. Учні по черзі читають пари слів.

Номер слайду 9

Прочитайте вислів « Людина така, яке її уявлення про щастя?»

Номер слайду 10

Створення проблемної ситуації. 1. Як ви розумієте цей вислів? 2. Як ви гадаєте, про що ми будемо вести розмову на сьогоднішньому занятті?

Номер слайду 11

Запитання : *Діти, а що таке щастя? *Де воно знаходиться? *На що схоже щастя? *Воно тепле, чи холодне? *Що означає бути щасливим? * Якого кольору щастя? *Що треба робити, щоб щастя ставало на Землі більше?

Номер слайду 12

Що таке білий вірш? Білий вірш - неримований вірш; в усьому іншому (розмір, ритм, чергування наголошених і ненаголошених закінчень тощо) мало чим відрізняється від римованих.  

Номер слайду 13

НА ЩАСТЯ Є на світі море, а в морі — острів, а на острові — місто, а в місті — площа, а на площі — вершник, а під вершником — кінь, підкований золотими підковами. Ходять по площі люди, та ніхто не цікавий знати, що то за кінь, що за вершник, скільки століть стоять вони. Та знайшовся допитлтивий хлопчик Підійшов і спитав, хто ви? Вершник усміхнувся. А кінь хлопчикові Віддав на щастя Всі чотири підкови

Номер слайду 14

Прийом «Кола по воді» Якщо кинути у воду камінь, то по воді починають розходитися кола. Вони затягують усі предмети, які є навколо: гілля, листя, папір … Від одного слова може починатися рух, який дає поштовх для нових асоціацій та приводить до створення цілої історії.

Номер слайду 15

Слово щастя Спробуємо скласти віршик із використанням цих слів, але заголовком нашого віршу залишається слово Щастя. Нагадую ваш вірш повинен бути білим (без рими) незвичним, фантастичним.

Номер слайду 16

Прийом «Фантастичне продовження» *Учитель називає будь-яку реальну подію. Наприклад: пішов дощ, я дуже щасливий, замукала корова, виросла ромашка , шумлять дерева , каркає ворона.

Номер слайду 17

Чому підкова це на щастя? •  Ні для кого не секрет, що підкова вважається спеціальним талісманом, що приносить не тільки удачу, але й матеріальні блага своїм власникам. •  Швидше за все, ця прикмета виникла ще в ті часи, коли люди переважно їздили верхи, кінь цінувався на вагу золота, а все, що з ним було пов'язано, незмінно ставало величезною хазяйської цінністю. Дозволити собі підкувати коня мала можливість тільки багата людина. Коштувало це занадто дорого, але, незважаючи на всі старання та вміння ковалів, коні часто втрачали підкови на вулицях. Знайти таку підкову вважалося величезною удачею для збіднілих селян, так як її завжди можна було продати або переплавити. •  Як правило, знайдену підкову вішали на двері, іноді над дверима чи на стіни. •  А от на рахунок того, як і де саме потрібно вішати підкову, думки абсолютно не співпадають.     На Сході, в Латинській Америці і в Європі вважається, що магічною силою наділена підкова, розташована ріжками вгору, тому що згідно з повір'ям з неї на вас повинно виливатися щастя.

Номер слайду 18

Щасти вам усім!!! Василь Стус: "Це щастя: мати таку долю, як у мене... Чуюся добре, бо нікому не зробив зла, бо дбав не тільки про себе. І від того мені світло на душі". Володимир Короленко: "Людина створена для щастя, як птах для польоту". Максим Рильський: "У щастя людського є рiвних два крила: троянди й виноград - красиве i корисне". Василь Сухомлинський: "Найпрекрасніші і водночас найщасливіші люди ті, хто прожив своє життя, піклуючись про щастя інших". Антон Макаренко: "Необхідний аксесуар щастя – це впевненість, що живеш правильно". Богдан-Ігор Антонич: "Щастя – це трикутник, а в нім три боки: віра, надія, любов". Сава Божко  "Серед чорної мли, коли помітно вогник, - то щастя".

ppt
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку