Презентація:" Давній Рим від царства до республіки "

Про матеріал
Презентація:" Давній Рим від царства до республіки " знайомить із системо упрвління в Римі в царський період та в добу республіки . Усе населення Риму поділялося на дві великі групи — римських громадян та іноземців. Громадяни Риму здобули права: брати участь у народних зборах, бути обраним на державні посади, мати власність. Служба у війську стала основним обов'язком римлян. Робота на всіх посадах у Римі не оплачувалася, тому управляти державою могли тільки багаті громадяни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давній Рим від царства до республіки

Номер слайду 2

Історія міста Рим — це цікавий шлях від «міста на семи пагорбах» до столиці величної імперії. Дізнаймося, які етапи пройшов Рим у своєму історичному розвитку.

Номер слайду 3

Періоди історії Давнього Риму. Періодреспубліки(509-27 рр.до н.е.)Римськаімперія(27 р. до н.е. – 476 р.н.е.)Царський період(753-509 рр.до н.е.)

Номер слайду 4

1. ДЕРЖАВНІ УТВОРЕННЯ ЕТРУСКІВТворцями перших державних утворень в Італії вважаються етруски. Етруски істотно впливали на розвиток Італії. До 509 р. до н. е. в Римі, за легендами, правила, етруська царська династія. Політичні та культурні традиції етрусків були значною мірою запозичені римлянами, які остаточно підкорили Етрурію на початку III ст. до н. е. Етруські танцівники 470 р. до н. е.)

Номер слайду 5

2. РИМСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО ЗА ЦАРСЬКОГО ПЕРІОДУРомул був першим правителем Рима. Після Ромула правили шість царів. Так званий царський період тривав понад два століття — протягом 753-509 рр. до н. е. Римляни жили общинами, які складалися з великих родин (латинською — «фамілій»). На чолі родини стояв батько (патер), а членів родини називали патриціями. Патриції — нащадки найзнатніших родів, були привілейованою верствою населення в Римі. Вони пишалися тим, що їхні діди й батьки заснували Рим.Іншу частину населення, що походила зі скорених племен завойованих територій або переселених з інших общин, називали плебеями. Плебеї займалися землеробством і ремеслами. Вони повністю залежали від патриціїв. У господарстві використовували також працю рабів/рабинь. На чолі общини стояв цар. Царя обирав довічно римський народ. Разом із царем правив сенат — рада старійшин. Для вирішення найважливіших питань скликали народні збори. Статуя римлянина з масками предків

Номер слайду 6

Сім перших римських царів. Ромул. Нума Помлілій. Тулл Гостилій. Анк Марцій. Тарквіній Пріск. Сервій Туллій. Тарквіній Гордий

Номер слайду 7

державне управління Стародавнього Риму за часів правління царів цар сенат патриціїплебеїраби

Номер слайду 8

Жителі римупатриціїплебеї

Номер слайду 9

Жителі римураби

Номер слайду 10

3. РИМСЬКА РЕСПУБЛІКА: ОРГАНІЗАЦІЯ ВЛАДИ ТА РИМСЬКЕ СУСПІЛЬСТВОНа початковому етапі влада в римській республіці належала патриціям. Плебеїв не допускали до органів влади. Багато плебеїв потрапляли в боргове рабство і піддавалися жорстким покаранням. Боротьба плебеїв за свої права тривала понад 200 років. Протягом 450-451 рр. до н. е. правові норми були записані на 12 мідних таблицях і виставлені на Форумі для загального огляду. Тепер ніхто не міг виправдати свої дії незнанням законів. Плебеї домоглися права на землю, а наприкінці IV - початку III ст. до н. е. — ліквідації боргового рабства. Плебеї отримала доступ до всіх посад. Були дозволені шлюби між патриціями і плебеями. Усе населення Риму поділялося на дві великі групи — римських громадян та іноземців. Громадяни Риму здобули права: брати участь у народних зборах, бути обраним на державні посади, мати власність. Служба у війську стала основним обов'язком римлян. Робота на всіх посадах у Римі не оплачувалася, тому управляти державою могли тільки багаті громадяни.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Поясніть, що про історію давнього Риму можна розповісти за допомогою закодованих у хмаринці слів?

Номер слайду 13

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Давній Рим: від царства до республіки»: поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кривоносова Наталя Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
21 березня
Переглядів
340
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку