Картки з теми "Культура Давньої Греції"

Про матеріал
Даний матеріал (картки з теми "Культура Давньої Греції) дає можливість розширити знання учнів з грецької науки, філософії, літератури. Картка містить: портрет митця, коротка біографія, ребус.
Перегляд файлу

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Фале́с Міле́тський ( іноді Талес, прибл. 624/623 – c. 548/545 до н. е.) грецький математик, астроном і філософ. Він був одним із семи мудреців Греції. Багато мислителів, зокрема Арістотель, вважали його першим філософом у грецькій традиції, а в інших історичних джерелах його визнано першою людиною, яка займалася науковою філософією. Його часто називають батьком науки. Фалес відомий тим, що відмовився від використання міфології для пояснення світу та Всесвіту. Арістотель вважав його засновником іонійської філософської школи та повідомив про гіпотезу Фалеса, згідно з якою першопричиною природи та матерії є єдина матеріальна субстанція: вода.

У математиці Фалес використовував геометрію для розрахунку висоти пірамід та відстані кораблів від берега. Він є першою відомою людиною, яка використала дедуктивні міркування в геометрії;людиною, якій було приписано математичне відкриття.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Анаксімáндр (близько 610 до н. е.  546 до н. е.)  старогрецький математик, астроном і філософ.  Вважається першим античним філософом, який особисто записував своє вчення, а його трактат «Про природу» — першим відомим прозовим текстом стародавньої Греції.

Одним з перших, хоч і в наївній формі, він дав природничо-історичне пояснення утворення світу і походження людини від тварини.

Анаксімандр здійснив першу спробу створення систематичного курсу для викладання геометрії.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Піфаго́р, або Пітаго́р,( 570 до н. е., Самос  497 до н. е., Метапонт) — давньогрецький філософ, релігійний та політичний діяч, математик, містик, теоретик музики, засновник піфагореїзму, який став легендою і джерелом дискусій уже в стародавні часи. У 306 р. до н. е. йому, як найрозумнішому з греків, поставили памʼятник у Римському Форумі.

Верховним початком всього існуючого є число – вважав Піфагор.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

Гераклі́т Ефе́ський ( близько 540 р.до н.е.- бл.480 р.до н.е.)вЕфесі— давньогрецький філософ. Єдиний відомий твір  «Про природу». Автор відомих виразів: «Усе плине, усе змінюється» та «Не можна двічі ввійти в одну і ту саму річку»

За оцінкою Аристотеля, Геракліт — один із перших філософів природи.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Анаксаго́р з Клазомен (бл. 500 — † 428 до н. е.) — давньогрецький філос, математик, астроном, друг і соратник Перікла в боротьбі за афінську демократію.

Він намагався науково пояснити затемнення, метеори, веселки та Сонце, яке він описав як масу палаючого металу, більшу за Пелопоннес. Небесні тіла, стверджував він, являють собою маси каменю, відірвані від Землі та запалені швидким обертанням. 

Анаксагор був одним із перших, хто стверджував, що Місяць світить відображеним світлом, яке отримує від Сонця, а не створює світло сам по собі. Ми знаємо про це через фрагмент одного з його творів, перекладеного як «сонце дає місяцю яскравості». Вважав, що Місяць схожий на Землю: на ньому є гори та долини, і має своїх мешканців.  

Він був першим, хто дав правильне пояснення затемнень.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Демокріт (Демокрит) Абдерський (приблизно 460—370 роки до н. е.) — давньогрецький філософ-матеріаліст, засновник атомістичної гіпотези пояснення світу, що розглядав можливість існування нескінченної кількості неповторних світів.

Стверджував, що все складається з неподільних часток – атомів, що вічно рухаються в пустоті, а всі живі організми і сама людина народилася з морського мулу, висушеного сонцем. Вчення Демокріта завдало удару по вірі в бога й безсмертя душі.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

docx
Додано
26 березня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку