Презентація "Давня Індія".

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю проаналізувати природно-географічні умови Індії, ознайомитися з найдавнішою цивілізацією Індії, охарактеризувати життя давніх індійців; проаналізувати діяльність царя Ашоки; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, удосконалювати навички роботи з історичною та контурною картою, історичними джерелами; виховувати зацікавленість до вивчення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Асоціативний кущ».Індія

Номер слайду 2

Давня Індія

Номер слайду 3

Мета уроку:проаналізувати природно-географічні умови Індії, ознайомитися з найдавнішою цивілізацією Індії, охарактеризувати життя давніх індійців;проаналізувати діяльність царя Ашоки; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, удосконалювати навички роботи з історичною та контурною картою, історичними джерелами; виховувати зацікавленість до вивчення теми.

Номер слайду 4

Очікувані результати:характеризувати природно–кліматичні умови і географічне положення Індії;визначати вплив природних умов на життя і характер діяльності давніх мешканців Індії;показувати на карті центри індійської цивілізації, територію держави Мауріїв;застосовувати і пояснювати поняття «варни», «касти»;орієнтуватися в хронології подій;висловлювати свою думку з приводу виникнення каст і варн і справедливості такого поділу людей.

Номер слайду 5

Домашнє завдання.1. Опрацювати § 20 (п.1,2,3), конспект. 2. Вивчити поняття. 3. Стор. 85 дати відповідь на запитання. 4. Виконати завдання в контурній карті. 5. Індивідуальні завдання: • підготувати повідомлення про виникнення буддизму; • підготувати повідомлення про внесок давніх індійців у розвиток світової культури.

Номер слайду 6

План уроку: Природно-географічні умови Індії. Найдавніша цивілізація в долині Інду. Прихід аріїв. Поява цивілізації в долині Гангу. Держава Ашоки. Варни і касти.

Номер слайду 7

Поняття та дати. Арії - 1500 р. до н.е. Індська цивілізація- III тис. до н.е. –Раджі -Варни-Касти – Брахмани -Кшатрії - Вайшії -Шудри –Веди –Буддизм –Ступи -

Номер слайду 8

1. Природно-географічні умови Індії.

Номер слайду 9

Робота з історичною картою. Роздивіться карту.1. На якому острові чи півострові розташована Індія? 2. Які гори з північного сходу відокремлюють Індію від материка? 3. Води якого океану омивають цю країну? 4. Які найбільші річки течуть Індією? 5. Визначте місце розташування давньої Індії?6. Що вам відомо про природні умови Індії?7. Що вирощують жителі цієї країни?8. Які природно-географічні особливості відрізняли Індію від Єгипту?9. Назвіть найдавніші індійські міста.

Номер слайду 10

Південна Азія. П-в Індостан;Гори Гімалаї;Індійський океан;Аравійське море та Бенгальська затока;Річки: Інд, Ганг, Нарбада, Кришна;Міста: Мохеджо-Даро, Гараппа.

Номер слайду 11

Давня Індія

Номер слайду 12

В індійських джунглях було дуже небезпечно: там завжди чатували на свою здобич дикі звірі.

Номер слайду 13

Річки Індії Схожість: родючі грунти. ГАНГ – часті розливи, велика кількість небезпечних тварин, болота.ІНД – більш сприятливі умови для життя. Виникли давні цивілізації. Пізніше освоєна людьми.

Номер слайду 14

2. Найдавніша цивілізація в долині Інду. Опрацювати §20 (п.2) і скласти 5 запитань, які починаються зі слів «хто», «що», «коли», «де», «чому». Гараппа

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Робота з підручником1. Де і коли виникла перша цивілізація в Індії? Які території належали імперії Маур'їв? 2. Які зміни відбулися в Індії з приходом арійський племен? Як виникла імперія Маур'їв?3. Якими діями уславився цар Ашока?

Номер слайду 18

Варни та касти1. Вуста - брахмани2. Руки - кшатрії3. Стегна - вайшья4. Стопи - шудри1234

Номер слайду 19

Варна брахмани кшатрії вайшья шудри З яких частин тіла Брахмистворені Хто входив до варни Іхні обов’язки

Номер слайду 20

Варна брахмани кшатрії вайшья шудри З яких частин тіла Брахмистворені Вуста. Руки. Стегна. Стопи. Хто входив до варни ЖерціЦар,воїни. Селяни. СлужникиІхні обов’язки здійснювали жертвопри-ношення, спілкувалися з богами воювати працювали на землі найнижчаверства

Номер слайду 21

Словник. Варни. Касти

Номер слайду 22

Робота з текстом. Впишіть пропущені слова в текст. Північною межею Індії служать гори… На території Індії протікають дві річки … Перші міста виникли в долині річки … Це Мохенджо–Даро і …

Номер слайду 23

Робота з хронологічними задачами1. Відомо, що перші міста та держави виникли в Індії у 23–18 ст. до н.е. Визначте скільки часу розділяє час їхнього існування та правління Хаммурапі у Вавилоні?2. Відомо, що в 20– рр. 20 ст. в Індії розпочато систематичні археологічні розкопки. Підрахуйте, скільки пройшло часу між цією подією та виникненням перших держав і міст в Індії.

Номер слайду 24

Хвилинка-цікавинка. Розгадайте кросворд.

Номер слайду 25

Рефлексія Я вмію… Я знаю … Мене навчили … Я можу довести, що …

pptx
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
1225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку