Презентація "Технологія обклеювання стін шпалерами"

Про матеріал

Презентація "Технологія обклеювання стін шпалерами" з предмета «Технологія малярних робіт»; професія - маляр, код 7141, кваліфікація - маляр 3-го розряду, спеціалізація - маляр (будівельні роботи), «Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти, ДСПТО 7141.F. 43.34-2015.

Метод презентацій застосовую як пояснювально-ілюстративний метод навчання, основне призначення якого — організувати засвоєння учнями інформації шляхом повідомлення навчального матеріалу та забезпечити його успішне сприйняття, яке посилюється завдяки залученню зорової пам'яті.

Презентація адресована здобувачам освіти та викладачам спеціальних дисциплін і майстрам виробничого навчання ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

http://surl.li/dqrue


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія обклеювання стін шпалерами

Номер слайду 2

Дизайн - 7 головних секретів. Про тему вибору шпалер з точки зору кольору і малюнка можна сказати дуже багато, адже дійсно це питання потрібно добре продумати. Адже ми самі собі дизайнери, а значить, і розбиратися в тонах, принтах, правильних поєднаннях з меблями і стінами в інших кімнатах доведеться самому. Колір і дизайн полотен підбирається в залежності від форми, розміру приміщення, його рівня природної освітленості, ваших уподобань. Ось 7 головних правил у виборі дизайну шпалер, які вам необхідно знати: Для добре освітлених приміщень вибирають холодні відтінки;Кухні, вікна яких виходять на північ, прикрашають шпалерами в теплих відтінках;Маленькі кухні 5,6,7 квадратних метрів оформляють світлими шпалерами без складних малюнків. Допустима одна акцентна стіна.вузька кухня розшириться, при оформленні стін в світлих тонах і малюнку в подовжню смужку;Кухні з низькою стелею показані стіни в смужку або вертикальний малюнок;Безпрограшні і самі універсальні кольори, які завжди виглядають красиво: білий, бежевий, сірий, приглушений блакитний;Однотонні шпалери - не тільки данина моді і завжди доречною стриманості, але і кращий варіант для поклейки своїми руками легко і швидко, адже вони не вимагають стикування візерунків.

Номер слайду 3

Які інструменти знадобляться?Щоб підготуватися завчасно, потрібно придбати і приготувати:ємність для замішування клею;широкий гумовий валик або шпалерний шпатель;вузький валик і сухі ганчірки;лопатку для перемішування клею;шпалерний ніж і ножиці;рівень та висок, рулетку;олівець;макловицю

Номер слайду 4

Підготовка приміщення. Після того, як буде приготовлений клей, потрібно, щоб все було готово. В іншому випадку його доведеться викинути, так як він схопиться, і стане непридатним для використання. Підготовчий процес полягає в наступному: Щоб не бруднити підлогове покриття, його застеляють поліетиленовою плівкою. Важливо, щоб вона була чиста. Електрика відключається. Кришки розеток і вимикачів освітлення демонтуються. Якщо світла недостатньо, роз'єми розеток заклеюють скотчем, який потім знімають. Перед початком обклеювання стін шпалерами, варто закрити вікна і двері, а також вимкнути кондиціонери і вентилятори, так як протяг для цієї роботи категорично протипоказаний. Невиконання цієї умови призведе до відшарування полотен від поверхонь. Так, прийшовши вранці перевірити результат роботи, шпалери можна знайти на підлозі. Включати кондиціонери і вентилятори, а також відкривати вікна і двері можна тільки після того, як клей під декоративним покриттям повністю висохне. Перед тим, як приступити до наклеювання шпалер, спочатку на стику стелі і стін, по відбитій горизонтальної лінії, на клей фіксується стельовий карниз. По ньому буде зручно акуратно підрізати верхній край полотен.

Номер слайду 5

Приготування клею. Дуже зручний вініловий клей шпалерний з відтіночною індикацією. Клейовий розчин для шпалер має трохи настоятися, тому його потрібно розвести заздалегідь, перед тим, як приступати до підготовки шпалер. Приготувати клей зовсім нескладно, так як весь порядок викладено на упаковці. Достатньо в приготовлену ємність (для цього підійде чисте пластикове відро) налити потрібну кількість води кімнатної температури, а потім, безперервно помішуючи, поступово без перерв всипати вміст упаковки. Якщо вибрано клей з індикатором, то він повинен придбати рожевий колір. Цей склад зручний тим, що на стіні відразу виявляться непроклеєні місця, чого не буде помітно при нанесенні звичайних прозорих розчинів. Ця якість клею допоможе уникнути повітряних кишень під наклеєним полотном, які можуть утворитися в сухих місцях на стіні, що значно знизить можливість зчеплення шпалер з поверхнями. Після висихання відтінок клею зникає.

Номер слайду 6

Підбір шпалерного малюнка Дуже важливо правильно розкроїти полотна, щоб домогтися поєднання малюнка на шпалерахвраховується встановлений крок елементів малюнка (раппорт) і вибирається необхідне значення зсуву між ними при суміщенні. Зазвичай ці значення – раппорта і необхідної величини зсуву, зазначаються в піктограмах на пакувальному ярлику рулону. Для підгонки необхідно відкрити відразу два рулона і шляхом зрушення листів, визначити найвигідніший і економний варіант збігу орнаменту.

Номер слайду 7

Нарізка полотен. При розкрої рулону враховують не тільки висоту стіни і зсув малюнка, але і створюють запас довжини полотна під його фінішне підрізування. Зазвичай величина такого запасу робиться 50 ÷ 80 мм, з рівномірним розподілом його при наклеюванні зверху і знизу. Полотна повинні бути на 50÷80 мм більше розрахованої довжини. В наміченому місці полотно перегинається, згин пригладжується і полотно відрізається з допомогою ножниць, канцелярського ножа або ж гострого шпателя. Для початку достатньо нарізати полотна з двох ÷ трьох рулонів, а після їх поклейки, можна буде перейти до нарізки наступної партії, інакше буде нескладно заплутатися. Після відрізання полотна на ньому рекомендується відразу олівцем відзначати його порядковий номер на стіні і напрямок наклейки – так зручніше контролювати правильність виконання операцій при проведенні наклеювання.

Номер слайду 8

Промазування полотнищ клеєм. Полотно розкладається на столі або на підлозі, і на нього наноситься клей. Це можна зробити валиком або макловицею. При цьому дуже важливо добре промазати краї полотнища. Верхній і нижній краї, промазанного полотна згортаються до його середини (зовні залишається декоративна сторона рулону), і полотно акуратно кладуть на пілогу для просочення (5-10хв)Після цього відразу ж клеєм покривається друге і третє полотнище і їх теж складають . Флізелінові та склотканинні шпалери не проклеюють, клей наносять тільки на стіну. Уважно читайте інструкцію на рулонах і вивчайте піктограми шпалер!

Номер слайду 9

Нанесення клею на стіни. Потім, якщо на рулоні шпалер зазначено, що для їх наклейки потрібно нанести клей на стіну, то далі виконується це дія. Промащувати стіну краще всього за допомогою валика на довгій ручці – цей інструмент значно прискорить і полегшить процес або макловиці. Спочатку клейовий розчин треба нанести на область стіни, призначену для двох вже промазаних полотнищ.

Номер слайду 10

Наклеювання полотнищ. Далі, можна переходити безпосередньо до наклейки шпалер на стіну. Для цього береться перше промазане полотнище, розправляється його верхній, згорнутий до середини бік, а потім з припуском приблизно 25 – 30 мм відносно відбитої у верхній частині стіни лінії або ж приклеєного багета, прикладається до поверхні стіни. Полотно приклеюється зверху, а потім вирівнюється по відбитій вертикальній лінії, за якою воно буде стикуватися з сусіднім полотнищем. Після виведення полотна по лінії від верху до приблизно половини висоти, його починають розгладжувати шпалерним шпателем або м’якою ганчіркою згори донизу і від центру до країв «ялинкою», ретельно видаляючи повітря та зайвий клей

Номер слайду 11

Паралельно з наклеюванням полотен ведуть підрізування верхнього і нижнього країв, по лінії стельового багета і по лінії плінтуса (або за довільною рівній лінії, яка буде згодом закриватися плінтусом). Зріз краще робити гострим канцелярським ножем, попередньо притиснувши або верх низ полотна шпателем до плінтуса або карнизу, в залежності від того, де проводиться рез. При виконанні різу по шпателю, він вийде рівним і акуратним. При цьому не слід шкодувати змінних лез – найкраще обламувати секцію леза після кожного полотна, щоб різ гарантовано виходив рівним, а шпалери не заминалися «гармошкою» під тупим ножем. Вартість лез не настільки висока, щоб невиправдано економити на цьому. Після підрізування краї ретельно пригладжуються, якщо треба – злегка підмазуються з тильного боку клеєм.

Номер слайду 12

Наклеювання шпалер в кутах. Щоб правильно поклеїти шпалери в кутах, необхідно знати, що робити це слід внапуск. Тут дуже важливо ретельно відміряти і заздалегідь провести лінію, по якій ви будете приклеювати полотно, в іншому випадку є шанс скосити. Черговість обклеювання така ж – зверху вниз. Для кращого кріплення стіну додатково промажте шаром клею. Полотно наклеюється так, щоб одна частина була на одній стіні, а друга – на інший. Далі слід відрізати частину, що заходить на суміжну стіни і приклеїти її таким чином, щоб отримати в кутку напуск в кілька сантиметрів. Напуск прорізається по лінійці канцелярським ножем, з першої половини полотна відрізана частина забирається, потім, піднявши край останнього полотна, необхідно видалити відрізану смужку під ним. Таким чином, вийде рівний шов між полотнами. Краще, якщо він буде розташовуватися на відстані 10 мм від кута.

Номер слайду 13

ПІДГОТОВЧІ РОБОТИ: НЕ ЗАБУВАЄМО ПРО БЕЗПЕКУНайпростіше навколо вимикача і розеток виконувати обклеювання після часткового демонтажу електроприладів. Перш ніж починати цю роботу, треба знеструмити приміщення, а потім:відкрутіть гвинти і приберіть захисну кришку розетки. Контактна група в монтажному підрозетнику залишається на місціакуратно підчепивши викруткою або малою стамескою клавіші вимикача, зніміть з нього декоративну панель-рамкузаізолюйте відкриті гвинтові затиски з проводами малярським скотчем або надійно укрийте їх щільним поліетиленом, заправивши кінці в технічний отвір. Без ізоляції контактної групи категорично забороняється клеїти шпалери навколо розеток, щоб уникнути електротравми від удару струмом. Клеїмо шпалери у важко доступних місцях без помилок

Номер слайду 14

Не варто розмічати на полотні розташування розетки або вимикача і вирізати отвір в матеріалі Полотнище ретельно притираються шпателем, після чого на ньому стає чітко видно контури підрозетника. При дотриманні вертикального орієнтира два отвори можуть не збігтися. Краще наклейте смугу на стіну (знявши попередньо декоративні вироби), витримавши вертикаль, розрівняйте її, а потім гострим ножем акуратно «накресліть» хрест в місці розетки або вимикача. Матеріал легко розріжеться, залишивши рівні краї і трикутники, які потім можна легко загнути всередину або обрізати. Наклеювання шпалер біля розеток. Під круглі електроприлади слід виконувати розрізи у вигляді зірки, щоб загортати обрізки було зручніше. непомітні.

Номер слайду 15

КЛЕЇМО ШПАЛЕРИ БІЛЯ ВИМИКАЧІВ ПРАВИЛЬНОДеякі вимикачі мають складну конструкцію, і їх демонтаж неможливий без повного видалення механізму з монтажної коробки. В цьому випадку в важкодоступних місцях рекомендує використовувати прийом підрізування, без видалення захисної панелі. Відміряну полотнище кріпиться на стіну тільки до місця розташування вимикача. Гострим макетним ножем в кутах рамки вимикача виконуються проколи, які служать орієнтиром для виконання хрестоподібного отвори. Виконавши розріз, шпателем щільно притискають кромку утворився клапана до стіни по периметру рамки вимикача. Надлишок обрізають по шпателю або металевій лінійці, ретельно накочують краю отвору до стіни. І тільки після цього приклеюється решта полотнищ. ЩО РОБИТИ, ЯКЩО …Якщо ж ви уважно вивчили всі матеріали про те, як потрібно обклеювати шпалери в складних місцях, але результати виконаної роботи не радують, то можна:додатково вирізати із залишків шпалер або (за бажанням) контрастного оздоблювального матеріалу маскуючу накладку. Вона виконується з урахуванням точних розмірів електроприладів і приклеюється на стіну, декоруючи неакуратні розрізи;придбати в магазині і встановити біля вимикача готову декоративну полімерну або силіконову рамку, яка не тільки приховає дефектні місця, але і захистить шпалери від забруднення в процесі експлуатації.

Номер слайду 16

Шпалери із вже нанесеним сухим клеєм на їх зворотний бік. Їх можна впізнати по напису «Prepasted» на упаковці. Процес їх поклейки трохи відрізняється від звичайних: Розкроїть полотно так само, як і звичайні рулони. Поверніть лист в нещільний рулон, клейовим шаром назовні. Наберіть в ємність теплу воду (37-38 градусів). Вона повинна повністю вміщати в себе весь рулон в згорнутому стані . Занурте рулон в ємність з водою

Номер слайду 17

· Розмістіть рулон у воду на 30 секунд. Вона повинна рівномірно просочити його, щоб клей почав діяти.· Потім витягніть шпалери з ємності і дайте стекти зайвій воді.після цього, як і звичайні паперові шпалери, потрібно звернути полотно, щоб воно просочилося клеєм протягом 5-7 хвилин. Коли папір буде готовий до поклейки, вона стане м’якою, і краю в рулоні буде щільно прилягати до паралельного шару.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Закріплення матеріалу1. Як підготувати приміщення до наклеювання шпалер?2. Які інструменти потрібні для шпалерних робіт?3. Який час набухання полотнищ?4. Опишіть основні правила нарізання полотнищ.5. Що таке раппорт?6. Особливості обклеювання розеток.7. На якій відстані повинен бути шов між суміжними полотнищами у кутах і як правильно клеїти кути шпалерами.8. Які особливості наклеювання флізелінових шпалер?9. Як приготувати клей?10. З метою осмислення і закріплення розділу ”Шпалерні роботи” виконайте мультимедійні вправи за посиланнями:https://learningapps.org/view11785616https://learningapps.org/view11719681https://learningapps.org/view11657959https://learningapps.org/view11637081https://learningapps.org/view11538382https://learningapps.org/view11528829https://learningapps.org/view11525259

Номер слайду 21

Корисні посилання, майстер-класи відеоhttps://www.youtube.com/watch?v=IIHGA8h. Ieic МАЙСТЕР-КЛАС наклеювання СКЛОТКАНИННИХ ШПАЛЕРhttps://www.youtube.com/watch?v=R9 Gj7l5a-n4 Как правильно клеить обои, урок 1 - Подготовка стенhttps://www.youtube.com/watch?v=cm. Qm2p1 N50 U Как правильно клеить обои, урок 2 - Выбор обойного клеяhttps://www.youtube.com/watch?v=t. R-al. TP6 Cn. Y&t=60s Как правильно клеить обои, урок 3 - Поклейка обоевhttps://www.youtube.com/watch?v=U19yxv. MZ4 U8&t=70s Как правильно клеить обои, урок 4 - Сложные зоны и декоративная отделкаhttps://www.youtube.com/watch?v=5 Ki. Y4tne. U5c&t=5s Як наносити рідкі шпалери? Що таке Рідкі шпалери ?https://www.youtube.com/watch?v=AL1j_-UVq9c Відео-інструкція поклейки шпалер York Wallcoverings (USA)https://www.youtube.com/watch?v=pl. CT3011u3o вибір шпалерhttps://www.youtube.com/watch?v=ot7q. PVf7 XVU флізелінові https://www.youtube.com/watch?v=VSJDi. Bk0wk8 вінілові https://www.youtube.com/watch?v=1mu. Q6 RRp. M54&t=205s Обои 7 ОШИБОК Которые Должен Знать Каждый!

Номер слайду 22

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крикуненко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
1182
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку