Презентація "Декор інтер'рів зорельота. Витинанка"

Про матеріал
Презентація "Декор інтер'рів зорельота. Витинанка" для здобувачів освіти , які вивчають образотворче мистецтво у з класі. В презентації представлені зразки орнаментів, зразки різних видів витинанок. Доно поради, як створити витинанку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Подія 21. Декор інтер’єрів зорельота. Витинанка

Номер слайду 2

Зореліт узяв курс на планету, де відбуватиметься Міжгалактичний мистецький фестиваль. Усі учасники подорожі з нетерпінням чекають на прибуття. Треба підготуватися до свята та прикрасити зореліт. Інтер’єри космічного корабля прості й суворі. Орнаментальний декор допоможе зробити їх веселішими і красивішими.

Номер слайду 3

Скарбничка мистецької мудрості Орнамент з'явився ще за прадавніх часів і донині є найуживанішим засобом оздоблення в декоративному та декоративно-прикладному мистецтві. Орнамент — візерунок, побудований на ритмічному повторені однакових елементів. Мотиви геометричного орнаменту створюються на основі геометричних форм. Рослинний орнамент складається із стилізованих рослинних мотивів, а тваринний (зооморфний) — із стилізованих зображень тварин. Рапорт — частина орнаменту, що повторюється.

Номер слайду 4

Поширені плоскі або рельефні орнаменти. В архітектурі — це оздоблення стін, вікон, дверей ззовні та всередині будинків; у декоративно-прикладному мистецтві — декору керамічних, дерев'яних, тканих виробах. Орнамент буває стрічковий, коли розміщується у смузі, як наприклад фриз в архітектурі, та сітчастий, коли ряди смуг поєднуються в орнаментальній площинній композиції. Він може продовжуватися безперервно або замикатися в певній формі: крузі, квадраті, прямокутнику тощо. Фризи

Номер слайду 5

Визнач геометричний, рослинний, зооморфний орнаменти. Визначте рапорт орнаменту, який вам сподобався.

Номер слайду 6

Традиція прикрашати орнаментами предмети побуту й одяг поширена в усіх народах світу. Погляньте на прадавні й сучасні орнаменти. Спільним у них завжди залишається принцип побудови: повторення рапорту – незмінюваної частини орнаменту.

Номер слайду 7

Роздивіться інтер’єри, прикрашені орнаментальними композиціями. Знайди серед них розписи, мозаїки, вітражі.

Номер слайду 8

Визначте стрічкові та сітчасті орнаменти. Погляньте, як колір підкреслює ритм в орнаменті.

Номер слайду 9

В орнаментах зазвичай використовуються стилі-зовані (спрощені, декоративні), а не реальні форми. Для створення декоративного образу художник виділяє найсуттєвіші особливості природної форми та узагальнює її. Роздивіться витинанки і вишивки, зверніть увагу, як у них спрощено форми звірів і птахів.

Номер слайду 10

Погляньте, які стилізовані форми тварин створили народні майстри в кераміці та декоративному розписі.

Номер слайду 11

Витинанка-(від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва

Номер слайду 12

Витинанки-орнаментальні й фігурні прикраси житла, ажурно вирізані ножицями чи спеціально загостреним ножем.

Номер слайду 13

Перші витинанки виникли в Китаї після винайдення там паперу, називалися вони ”чуанхуан”.

Номер слайду 14

Види витинанок за способом складання. Симетричні відносо осіФризові у смузіРозетки в колі чи квадраті

Номер слайду 15

Одинарні витинанки

Номер слайду 16

Силуетні витинанки

Номер слайду 17

Витинанки «Дерево життя»

Номер слайду 18

Сюжетні витинанки

Номер слайду 19

Майстри витинанок: Руденко Марія, Салюк Олександр Васильович,Оксана Городинська,Тетяна Мороховець, Лариса Шаран, Віктор Наконечний

Номер слайду 20

Створити ескіз стрічкового зооморфного орнаменту для оформлення інтер'єру зорельота. Застосуй витинанку та аплікацію. Спочатку виконай стилізацію однієї або двох тварин та сформуй рапорт. Добери кольори елементів орнаменту (теплі, холодні чи контрастні) та порядок їх чергування. Перенеси малюнок на складений кольоровий папір (учетверо або «гармошкою») та ви- ріж зображення тварини. Наклей смугу орнаменту на аркуш, попередньо намітивши олівцем верхню і нижню межу.

Номер слайду 21

Аркуш паперу складають удвічі і більше разів. Складка від згину відповідає осям дзеркальної симетрії (мал.1)Малюємо відповідний візерунок і вирізаємо його, не забуваючи про серединки.(мал. 2)Технологія виготовлення витинанкимал.1мал. 2

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Немов відтворення серпанку. З паперу вирізано все,Ось перед нами витинанки. Зразки чудової краси. Легкі, прозорі, мов пушинки,Цілком нагадують вони. Серветки, зірочки, сніжинки,Казковий витвір давнини.

Номер слайду 25

Зооморфний орнамент — орнамент, що складається із стилізованих зображень тварин і казкових істот. Рапорт — частина орнаменту, що повторюється. Ритм — повторюваність, чергування впорядкованих компози-ційних елементів. Стрічковий орнамент —візерунок, декоративні елементи якого створюють ритмічний ряд з відкритим двостороннім рухом, що вписується в стрічку.1. Яку роль у створенні орнаменту відіграє ритм?2. Поясни, що таке рапорт. З *. Самостійна пошукова робота. Знайди інформацію про поширення зооморфних орнаментів у декоратив-ному мистецтві.

Номер слайду 26

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

pptx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
2959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку