Презентація "День писемності"

Про матеріал
Вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця, який був відомим письменником свого часу. Діти дізнаються, якою була мова спочатку. Куди йде коріння нашої мови, де вона звучить та де її вивчають. Довідаються хто є служителями рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День писемності та мови

Номер слайду 2

Відзначають в день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця. Він був киянином. У сімнанадцять літ став ченцем. Юнак любив читати і писати. Тому через деякий час став відомим письменником свого часу. Найвизначніша праця його – “Повість минулих літ”.( про історію слов’янського народу)“Велика буває користь від учіння книжок, книги наказують і вчать нас усьому”9 листопада - День писемності та мови

Номер слайду 3

“Найбільше й найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя , і свої сподівання, розум, досвід, почування” Панас Мирний

Номер слайду 4

1. Бідною.2. Значення кожного слова були нечіткі, їх супроводжували рухи, щоб людям порозумітися.3. Змінювались уявлення людей - змінювались слова.4. Подія величезної ваги - винайдення письма( поклав початок давній народ – фінікійці, його вдосконалили греки. А пізніше учений монах Кирило винайшов слов’янську азбуку – до 24 грецьких літер додав ще 9 літер. Якою була вона спочату?

Номер слайду 5

У XV –XVIII ст. судове і державне листування велося українською мовою ( можна прочитати у Державно-історичному архіві м. Києва). Повелитель Великого Литовського князівства – Август II – добре розмовляв і писав українською мовою. Коріння мови

Номер слайду 6

Де звучить наша мова?Канада. Мексика. СШАВенесуела. Парагвай. Китай Німеччина. Аргентина. Греція. Великобританія

Номер слайду 7

Її вивчають: У 28 коледжах та університетах СШАУ Парагваї деякі місцевості мають такі назви: Україна, Нова Волинь, Тарасівка. В столиці Венесуели Каракасі є вулиця з назвою “Україна”

Номер слайду 8

Тарас ШевченкоІван Франко. Леся Українка. Микола Лисенко і Михайло Вербицький. Соломія Крушельницька. Михайло Грушевський. Марія Заньковецька. Вони служили українській мові:

Номер слайду 9

ПОЕТИ ТА ПИСЬМЕННИКИ Тарас. Шевченко. Леся. УкраїнкаІван Франко. Хотіленко О. В.

Номер слайду 10

ВИДАТНИЙ ІСТОРИК Михайло Грушевський Хотіленко О. В.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

Оперна співачка. Соломія. Крушельницька. Хотіленко О. В.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 12

Українська мова. Милозвучна. Державна. Материнська. Батьківська. Мелодійна. Солов'їна Барвиста. Калинова

Номер слайду 13

На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова зайняла друге місце після італійської – за мелодійністю. Це цікаво !

Номер слайду 14

О милозвучна наша мово!О пісне мами колискова!Тараса невмируще слово. О рідна українська мова!

Номер слайду 15

pptx
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку