Презентація " День української хустки"

Про матеріал
Презентація "День української хустки – плекаємо традиції" Прищепити школярам цінність українських традицій − відродити носіння хустки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День української хустки – плекаємо традиціїРоботу підготувала вчителька початкових класів Товмацького ліцею. Ніна Михальченко

Номер слайду 2

Хто?Де?Коли?Трішки історії7 грудня у світі відзначають День української хустки. Саме українська хустка об’єднує жіночі покоління і передається як родинна цінність від матері до доньки для збереження українських традицій. Українська хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях хустка була не просто обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління.

Номер слайду 3

Трішки історіїХустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому. Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… На щодень і на урочисті події, для першого побачення і для родинного свята.

Номер слайду 4

Хустка лише для заміжніх?Насправді хустка не була ознакою винятково жінок у шлюбі. Її носили також незаміжні дівчата. Відмінність полягала у способі носіння. Зазвичай жінки пов’язували хустки поверх очіпка (жінка, що була у шлюбі, знімала очіпок лише перед сном), а дівчата — без нього. Жінки намагалися повністю сховати волосся, натомість дівчата його показували. Часто дівчата оздоблювали хустки на голові квітами, які могли сплітати у вінок.

Номер слайду 5

Способи зав‛язування української хустки You can ent

Номер слайду 6

Майстер-клас зав‛язування української хустки You can enter a subtitle here if you need it

Номер слайду 7

You can replace the image on the screen with your own work. Just right-click on it and select “Replace image”«Світлиця» в Товмацькому ліцеї

Номер слайду 8

Прищепити школярам цінність українських традицій − відродити носіння хустки

Номер слайду 9

Різні способи носіння хустки.

Номер слайду 10

Кожен етнографічний район України має свій характерний спосіб зав‘язування хустки. До прикладу: На Поліссі хустку зав’язували корабликом. Гуцульський метод називається "Гуші". Часто називають "вушами", бо основна прикраса – в області вух. Насправді гуцули кажуть, що "гуші" – це коли нитки вони пряли, то на руки мотали і утворювався своєрідний моток.

Номер слайду 11

Спадщина наповнює нас цінностями власної історії та її культури. You can enter a subtitle here if you need it

Номер слайду 12

Дякую!Плекаємо власні традиції!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
4905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку