Презентація. "День української писемності і мови"

Про матеріал
Презентація до дня української писемності та мови. Для дітей початкових класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 листопада День української писемності та мови

Номер слайду 2

День української писемності та мови – державне свято. Це свято щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлено воно було 9 листопада 1997 року Указом президента Л. Д. Кучми № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Номер слайду 3

День української писемності та мови – це свято на честь Нестора Літописця.

Номер слайду 4

Із біографії Нестора Літописця(близько 1056- близько 1113) Нестор Літописець народився у 1056 р. в м. Києві. У 17-річному віці прийшов до Києво-Печерської лаври, явив навики у всіх чернечих чеснотах: дотриманні чистоти тілесної і духовної, в добровільній бідності, глибокому смиренні та покорі, безперервній молитві... Яскравим прикладом були два світила Православ’я, засновники лаври – подвижники Антоній і Феодосій Печерські. Головним послухом преподобного Нестора у монастирі стала книжна справа.

Номер слайду 5

У той час необхідність у книгах для молодої християнської держави була велика, а вмілих переписників було мало (і сам процес створення книги був довгим – книги писали уставом, тобто великими буквами, кожна – у вигляді малюнка, на пергаменті). Преподобний Нестор виконав велетенську роботу: відвідував монастирі в пошуках літописних сводів, хронік, збірників, записував розповіді боярів, торговців, подорожувачів... Помер преподобний Нестор біля 1113 року, заповідавши інокам-літописцям продовжити його велику справу. Похований у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

Номер слайду 6

Україна, вшановуючи преподобного Нестора-літописця, вважає його послідовником видатних творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія , називає його основоположником письмової української мови, вітчизняної історії, талановитим літератором. В давнину з 9 листопада батьки віддавали дітей в школу (після закінчення осінніх робіт на полі), потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора-літописця і молилися, щоб допоміг дитині в навчанні. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Бо “користь від цього велика” і “Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду”.

Номер слайду 7

У День української писемності та мови за традицією: - покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю; - відзначають найкращих популяризаторів українського слова; - заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; - пишуть Всеукраїнський радіодиктант національної єдності (починаючи з 2000 року); - стартує Міжнародний конкурс української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів (щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

Номер слайду 8

Українська мова-державна мова України В Україні державна мова закріплена Конституцією України, а саме ч. 1 ст. 10 Конституції, яка визначає, що«Державною мовою в Україні є українська мова»

Номер слайду 9

Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе. Олесь Гончар Без мови нашої, юначе, й народу нашого нема. Володимир Сосюра Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування. Панас Мирний

Номер слайду 10

Найкраща, найрідніша, моя Мова,На ній звучала пісня колискова, На ній «Люблю» мені матуся скаже,Цікавинки мій друг на ній розкаже. На ній бабуся кличе до обіду, На ній я про футбол розкажу діду. На ній пораджусь про важливе з татом. На ній секретом поділюсь із братом. На ній сестричка просить допомоги, На рідній мові помолюсь я Богу!На українській я скажу своїй родині,Ви в мене – кращі, ви – одні, єдині!На українській я скажу рідному краю,Що його барви – це краса Земного Раю!На українській скажу Ненці-Батьківщині,Єдина в серці – була, будеш й сяєш нині!Зігріє душу українське щире слово, Люблю тебе, найкраща, рідна МОВО!

Номер слайду 11

РІДНА МОВАРозвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,У барвінки зодягайся, моє щире слово. Колосися житом в полі, піснею в оселі,Щоб зростали наші діти мудрі і веселі. Щоб на все життя з тобою ми запам'ятали,Як з колиски дорогої мовоньку кохали. Л. Забашта ЛЮБІТЬ РІДНУ МОВУМова — краса спілкування,Мова — як сонце ясне,Мова — то предків надбання,Мова — багатство моє. Мова — то чиста криниця,Де б'є, мов сльоза, джерело,Мова — це наша світлиця,Вона як добірне зерно. Мова — державна перлина,Нею завжди дорожіть: Без мови немає країни —Мову, як матір, любіть!Ф. Пантов

Номер слайду 12

Асоціативний кущ МОВАДержавнаукраїнськаспівучаріднасолов’їнаніжнанеповторна щиравиразнабагатаяскрава

Номер слайду 13

Зашифроване прислів’я. Прочитай прислів’я. Поясни як ти його розумієш. Слово - неполова,язик -помело.

Номер слайду 14

Зашифроване прислів’я. Прочитай прислів’я. Поясни як ти його розумієш. Птицю пізнають по пір’ю, алюдину по мові.

Номер слайду 15

Зашифроване прислів’я. Прочитай прислів’я. Поясни як ти його розумієш.стидається. себе сам хай цурається, своєї Хто мови

Номер слайду 16

«Ми знаємо українську мову»Державна мова України - українська. Коли хочеш ти читати,То мене повинен знати,А коли мене не знаєш,То нічого не вгадаєш. Звуки і букви. Ми звичайно не хитруєм: Нас і бачать, нас і чують –Цез овсім не дивина. Як же наші імена?Алфавіт

Номер слайду 17

«Ми знаємо українську мову»Скільки звуків у слові «щука» ? 5 Це не літера,а знак –Не поставиш абияк!З ким у нього дружба є?Тільки з Ю,Я, Ї, та Є! Апостроф. Це всі повинні знати: Нас не можна роз’єднати. Відрізняємося ми чим?Літер дві,а звук один. Звуки дж,дз

Номер слайду 18

«Ми знаємо українську мову»Я один в сім’ї такий,Кажуть,надто вже м’який. Хоч мовчун,а не дивак,В слові я – не зайвий знак. М’який знак (ь)Ніде не купиш,На вагах не зважиш. Сам здобуваєш,У комору складаєш. Знання.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дивіться, слухайте, милуйтеся, вивчайте, запам’ятовуйте слова, співайте Гімн  Українській Мові і  гордіться своїм родом, народом  і рідною  мовою ! 

Номер слайду 21

Слова та музика - Лариса Петрів. ГІМН УКРАЇНСЬКІЙ МОВІТак багато різних мов існує в світі,Знають добре навіть це маленькі діти. Кожна кращою є для свого народу,Богом українська дана в нагороду. Всім гостям ми раді, хто повагу має,До традицій наших й мову хто вивчає. Тим, кому до українського байдуже,Ми не подамо руки з тобою, друже.

Номер слайду 22

Стань поруч і заспіваймо, брате,Мову батьківську всім треба знати. Мову держави, в якій живемо,Прапор якої у світ несемо. Хто б ти не був і якої віри,Насамперед ти є українець. Тож гідним будь України-неньки,Мову козацьку люби серденьком.

Номер слайду 23

Ти не будь в своїй державі яничаром,Що несе Вкраїні лихо і покару. Мову продає, що від дідів зосталась,Віру віддає чужинцям на поталу. Але станем ми пліч-о-пліч проти змови,Занедбати не дамо своєї мови. Всі ми патріоти неньки України, В нас вона одна і мова в нас єдина!

Номер слайду 24

Номер слайду 25

pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
2167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку