Презентація "Держава Великих Моголів в Індії.Перське царство"

Про матеріал
Презентація уроку із всесвітньої історії для учнів 8 класу на тему "Держава Великих Моголів в Індії.Перське царство"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Держава Великих Моголів в Індії. Перське царство

Номер слайду 2

ДЕРЖАВА ВЕЛИКИХ МОГОЛІВ В ІНДІЇ У 1526 р. нащадок Тимура-Тамерлана та Чингіс-хана Бабур захопив Індію. Виникла нова держава — Імперія Великих Моголів (1526-1857 рр.), до складу якої в часи розквіту входила майже вся Індія. Сам Бабур, відомий як освічений правитель, історик і поет, автор літературної пам’ятки «Бабур-наме», правив в Індії недовго (1526-1530 рр.). Бабур прагнув досягти компромісу з індусами, залучаючи їх до управління державою. Бабур (мініатюра XVI ст.)

Номер слайду 3

Наступники Бабура (його нащадки й представники місцевих династій) прагнули зміцнити свою владу, сприяючи розвиткові зв’язків між різними куточками держави. Бенкет Бабура в палаці Музаффар мірзи в Білому саду в Гераті (мініатюра з рукопису «Бабур-наме», XVI ст.)

Номер слайду 4

Золотим віком династії Моголів було правління падишаха Акбара (1556-1605 рр.). Він відомий під іменем Акбар Великий. Акбар увійшов в історію як покровитель науки й мистецтв, також як реформатор, провівши реформи, які зміцнили основи управління країною:установив контроль над землями в державі;завершив ревізію земель, що дало змогу збільшити збір податків;землю надавав воєначальникам за службу, однак стежив, щоб користувачі цих земель не встановлювали своєї адміністрації і не збирали самовільно податків;провадив політику релігійної терпимості, щоб примирити мусульман й індусів.

Номер слайду 5

За часів Великих Моголів в Індії спостерігався розквіт культури. Її основу становила перська мова. Серед наукових досягнень відзначилися математичні знання. Астрономія була обов’язковим предметом для вивчення у медресе. Особливу шану мали астрологи. Без їхніх порад не розпочиналася жодна важлива справа. Держава Великих Моголів залишила нащадкам неперевершені архітектурні шедеври. Мавзолей Тадж Махал в індійському місті Аґра — першій столиці Імперії Великих Моголів у 1527-1628 рр. (зведено в 1630-1652 рр., сучасне фото)

Номер слайду 6

Правителі Імперії Великих Моголів сприяли розвиткові торгівлі Індії з різними країнами. Із XVI ст. Індія потрапила в орбіту впливу європейських колонізаторів. Червоний форт — історична цитадель міста Делі епохи Імперії Великих Моголів (зведено в 1639-1648 рр., сучасне фото)

Номер слайду 7

Після тривалого протистояння європейських держав у 1760-х роках своє панування в Індії встановили англійці. Золотий храм в індійському місті Амрітсар (побудовано в 1588-1604 рр., сучасне фото)

Номер слайду 8

ПЕРСЬКЕ ЦАРСТВО Протягом XVI — першої третини XVII ст. в Персії правила династія Сефевідів. їм вдалося поширити свою владу, окрім Азербайджану, на Іран, частково Вірменію, Туркменістан й Афганістан. Найбільшої могутності держава Сефевідів досягла за правління шаха Аббаса І Великого (1587-1629 рр.). Аббас І Великий (італійська гравюра XVII ст.)

Номер слайду 9

З метою поповнення державної скарбниці шах установив монополію на торгівлю шовком. Створювалися державні ремісничі майстерні, в яких працювали наймані майстри-ремісники. Зовнішня торгівля і міжнародні торговельні шляхи перебували під особливою опікою влади: будувалися дороги, караван-сараї. Прийом у шаха Аббаса І Великого (фреска XVII ст.)

Номер слайду 10

У 1736 р. династія Сефевідів була позбавлена трону. Владу захопила династія Афшаридів. Щоб запобігти загрозі колоніальної залежності, нові правителі Персії взяли курс на обмеження контактів з європейськими країнами.

Номер слайду 11

За правління Сефевідів продовжувався розквіт перської архітектури, яка розвивалася на основі давніх традицій і досвіду. Значних змін зазнало місто Ісфаган, яке шах Аббас І зробив столицею держави. Місто вражало гостей розкішними палацами й будинками знаті, східним базаром, мостами. Мечеть Імама (побудована в XVII ст., сучасне фото)

Номер слайду 12

Міст стоїть на дамбі, шлюзи всередині якої дають змогу контролювати рівень води у річці для поливу. Довжина мосту — понад 100 м, а ширина — близько 12 м. Уздовж мосту розміщені дві галереї і три павільйони (по одному на берегах і центральний посеред річки). У давнину в цих павільйонах любили відпочивати правителі держави Сефевідів. Міст Хаджу в іранському місті Ісфаган (побудований у XVIІ ст., сучасне фото)

Номер слайду 13

Основні дати!1526-1857 рр. — Держава Великих Моголів в Індії1526-1530 рр. - правління Бабура1556-1605 рр. - правління Акбара1502-1736 рр. — Держава Сефевідів у Персії1587-1629 рр. - правління шаха Аббаса І Великого

Номер слайду 14

Завдання. Упорядкуйте стрічку часу(виконуємо письмово)

pptx
Додано
4 серпня 2022
Переглядів
5249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку