Презентація "Державна територія і кордони"

Про матеріал
Презентація з географії 8 клас . "Державна територія і кордони" створена за матеріалом підручника Бойко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ І КОРДОНИ Підручник з Географії. 8 клас. Бойко - Нова програма

Номер слайду 2

Площа території України становить 603,7 тис. км2. За європейськими «мірками» вона належить до великих держав, за світовими - до середніх. За розмірами території Україна, яка займає майже 6 % площі Європи, є найбільшою серед країн, що повністю лежать у цій частині світу. У світі вона є 44-тою за розмірами території.

Номер слайду 3

      Греція 15       Казахстан* 14       Білорусь 13       Румунія 12       Велика Британія 11       Італія 10       Польща 9       Фінляндія 8       Німеччина 7      Норвегія 6       Швеція 5       Іспанія 4       Франція 3 603 700       Україна 2       Росія* 1

Номер слайду 4

Державна територія - це певна частина земної поверхні, що належить країні та обмежена державним кордоном.

Номер слайду 5

Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу під морськими водами, що належать країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

Номер слайду 6

Суходіл може бути материковим і острівним. Україна - континентальна країна. їй належать лише декілька дуже малих за площею островів - Бирючий, Джарилгач та інші, що розташовані поблизу узбережжя, а то й сполучені з ним піщаними косами. І тільки острів Зміїний віддалений від берега на 35 км 

Номер слайду 7

Внутрішні води - це річки, озера, водосховища, канали в межах суходолу. До них також належать деякі морські води, а саме акваторії портів, бухти, затоки і лимани, які далеко врізаються в суходіл і береги яких повністю належать Україні (наприклад, води Дніпровського лиману).

Номер слайду 8

Територіальними водами називають смугу вод у морях, затоках, протоках завширшки до 12 морських миль (приблизно 22,2 км) від берегової лінії материка і островів. Україна має територіальні води в Чорному морі, найширшій частині Каркінітської затоки. За територіальними водами лежить так зване відкрите море, яке є нейтральним для судноплавства. А у внутрішніх і територіальних водах України судноплавство та будь-яка інша діяльність (вилов риби, видобуток корисних копалин) цілком регулюються законами нашої держави. Керченська протока розділена на територіальні води України і Росії лінією, рівновіддаленою від берегів. Азовське море поки що не розділене між Україною та Росією, це питання має бути врегульовано.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Умовними територіями є посольства України в інших державах, а також морські судна і літаки під українським прапором, що перебувають за межами України.

Номер слайду 11

Посо́льство Украї́ни в Япо́нії  — офіційне представництво України в  Японській Державі. Розташоване в престижному районі Мінато метрополії Токіо, де розміщені посольства більшості іноземних держав у Японії. Зареєстроване у вересні 1994 року. Відкрилося 23 березня 1995 року за участю міністра закордонних справ України Генадія Удовенка під час офіційного візиту Президента України Леоніда Кучми до Японії. Очолюється Надзвичайним і Повноважним послом.

Номер слайду 12

Посольство України в Сполучених Штатах Америки — дипломатична місія України у Вашингтоні. Посол Маркарова Оксана Сергіївна Відкрите грудень 1992 Адреса  США, Вашингтон, 3350 M Street, NW., Washington D.C.20007, USA

Номер слайду 13

Посольство України в Республіці Польща — дипломатична установа України у Варшаві. Посол Дещиця Андрій Богданович Відкрите1920-1923, червень 1992 Адреса  Польща, Варшава, вул. Антонія Мальчевського, 17 (02-617 Warszawa, ul. Antoniego Malczewskiego, 17)

Номер слайду 14

Державний кордон відділяє територію однієї країни від територій інших країн або відкритого моря. Він є лінією (яку ми бачимо на карті) і уявною вертикальною поверхнею, що проходить через цю лінію й обмежує земну поверхню, надра і повітряний простір.

Номер слайду 15

Для визначення і проведення лінії кордонів держави здійснюють їх делімітацію і демаркацію. На суходолі лінія кордону закріплюється спеціальними знаками, на морі вона умовна і проходить зовнішньою межею територіальних вод.

Номер слайду 16

Делімітація (з лат. - встановлення меж) - це визначення загального напрямку й проходження кордону між суміжними державами шляхом переговорів та нанесення його на топографічну карту.

Номер слайду 17

Демаркація (з лат. - розмежування) - проведення лінії державного кордону на місцевості шляхом встановлення спеціальних знаків (стовпів і стовпчиків, загород, буїв на річках тощо).

Номер слайду 18

975 км 2295 км 542 км 98 км 137 км 614 км 1222 км Загальна протяжність кордону – 6993 км; сухопутний – 5638 км, морський – 1355 км

Номер слайду 19

Місцевість на кордонах є переважно рівнинною і лише на відтинку 440 км - гірською (з Румунією, Словаччиною і Польщею). Майже третина державних кордонів України проходить по річках і каналах. Найдовшими прикордонними річками є Західний Буг, Дністер, Дніпро, Тиса, Дунай.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Крайніми точками території України є: на заході - село Соломонове (поблизу м. Чоп Ужгородського району Закарпатської області), на сході - село Рання Зоря (колишня Червона Зірка) (Міловського району Луганської області), на півночі - урочище Петрівське (в околицях села Грем'яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області), на півдні - мис Сарич (АР Крим) . Територія України має нескладну конфігурацію і є некомпактною. Максимальна її протяжність із заходу на схід (1 316 км) значно більша, ніж з півночі на південь (893 км). Крім крайніх географи визначили місцезнаходження точок, що символізують центр країни. Залежно від методики розрахунків таких центрів країни може бути декілька. Так, геометричний центр України (точка перетину середніх для неї паралелі й меридіана) розташований на околиці селища Добровеличківка Кіровоградської області. Географічним центром України вважають точку на околиці с. Мар’янівка поблизу м. Шпола Черкаської області. її визначили як центр ваги фігури, що має форму території України. Політичним центром країни є її столиця - місто Київ. Він лежить приблизно на однаковій відстані від західних і східних околиць держави, однак зміщений далеко на північ від її центральних точок.

Номер слайду 22

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ • Площа території України становить 603,7 тис. км2; вона є найбільшою за площею країною, яка повністю розташована в Європі. • Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу, що належить країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території. • Україна межує із сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою. • Крайні точки України: на заході - с. Соломонове (Закарпатська область), на сході - с. Рання Зоря (Луганська область), на півночі - урочище Петрівське біля с. Грем’яч (Чернігівська область), на півдні - мис Сарич (АР Крим).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Алдабаєва Лілія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Махота Светлана
    Дякую за цікавий та змістовний матеріал до уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шпак Галина Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Kovalchuk Mariya
    Чудова презентація!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Погорецька Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Друпп Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
Додано
18 жовтня 2021
Переглядів
13560
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку