Презентація "Десмургія, види перев'язок"

Про матеріал
У матеріалі показані види перев'язок, їхнє правильне накладання та історія десмургії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Десмургія. Віктор Ван Арт

Номер слайду 2

План Що таке десмургія?Пов’язка. Види пов’язок. Пов’язки та правила їх накладання. Пов’язки на голову та шию. Пов’язки на грудну клітку. Пов’язки на передпліччя та плече. Пов’язки на кисть. Пов’язки на живіт та область тазу. Пов’язки на нижню кінцівку. Перев’язка Перев’язувальний матеріал.

Номер слайду 3

Що таке десмургія?Десмургія – (від грец. desmos) – зав’язка, тесьма, пов’язка. Є самостійним розділом загальної хірургії. Головним її змістом є мистецтво накладання пов’язок з метою правильного лікування ушкоджень і цілої низки захворювань, вивчає різні види перев'язувального матеріалу і пов'язок.

Номер слайду 4

Пов’язка. Окремо розглядаються в розділі «Десмургія» пов'язки. Термін «пов'язка» означається засіб тривалого лікування рани або пошкодження шляхом накладення на ділянку необхідних речовин (ліків, мазей) і перев'язувальних матеріалів. Фіксація їх на тілі пацієнта, утримання хворої частини тіла в необхідному для лікування положенні. Функції:захистит від зовнішніх подразників (пилу, бруду, тепла, холоду і т.д); закріплення перев'язувального матеріалу; фіксування місце пошкодження (при вивихах, переломах і т.д); створення тиску для зупинки кровотечі; лікуваня закритих травм і запальних процесів м'яких тканин.

Номер слайду 5

Види пов’язок. За призначенням: Захисні;Давлячі;Лікувальні;Гемостатичні;Імобiлiзуючі;Екстензійні (пов'язки з витяжкою);М’які пов’язки: Бинтовиі;Косиночні;Еластичні;Клеєві;Пращеподібні;Контурні;Тверді пов’язки: Гіпсові пов'язки; Лангети; Шини металеві; Дерев’яні; Пластикові; Вакуумні;

Номер слайду 6

По типу перевязки: Кругові; Хрестоподібні;Перехресні;ЧерепашачіСпіральні;Колосоподібні; Повзучі;Циркулярні;За характером фіксації:транспортної фіксації;терапевтичної фіксації;

Номер слайду 7

Пов’язки та правила їх накладання. Під час перев'язки потрібно перебувати обличчям до обличча з потерпілим. Фіксуюча кінцівка повинна знаходитьсь в зручному положенні не тільки для того, хто надає допомогу, а й для пацієнта. Будь який процес перев'язки починається з двох закріплюючи оборотів. Скатаний бинт тримають в робочій руці (в правій - правші, в лівій - лівші). Бинтуют зліва направо. Новий шар накладають на попередній на половину або 1/3. Останній виток повинен бути фіксуючим. Як саме бинт закріплюють, залежить від місця пошкодження. Починают і закінчують накладати пов'язку на здорових ділянках тіла.

Номер слайду 8

Пов’язки на голову та шию. Циркулярна - застосовується при несильних пошкодженнях в районі лоба, скроні або потилиці. Хрестоподібна - накладають при ушкодженнях (пораненнях, після операцій) в області шиї і потилиці. «Шапка Гіппократа- накладається при великих пошкодженнях волосистої частини голови. Спочатку травмоване місце обмотується, а потім тури фіксуються циркулярної пов'язкою. Монокулярна чи бінокулярна пов’язка (на одне, чи обидва ока).

Номер слайду 9

«Чепец» - найпоширеніша пов'язка. Середину бинта кладуть на тім’я, кінці його утримує пацієнт або помічник. Початок зав'язки беруть в ліву руку і роблять закріплюючий виток навколо потилиці і чола. Потім потрібно обернути навколо бинта і вести по потилиці до наступного кінця. Наступний виток робиться вище попереднього. Перев'язувати потрібно поки вся волосиста частина голови не закриється бинтом. Перев'язка закінчується двома фіксуючими витками. Кінці бинта, які утримував пацієнт або помічник, зав'язуються під підборіддям. Вуздечка. Перший виток бинта робиться навколо лобової і потиличної області. Потім через потилицю зав'язку ведуть на підборіддя. Потім бинт повертається назад на потиличну область з іншого боку. Далі зав'язку ведуть від потилиці до підборіддя, щік і чола. Тури повторюють кілька разів. Фіксуюсі витки роблять навколо голови.

Номер слайду 10

Пов’язки на грудну клітку. Спіральна - накладається при ушкодженнях грудної клітки. Відрізати шматок зав'язки і перекинути її через передпліччя. Взяти бинт і зробити два фіксуючих обороти на вдиху трохи нижче мечоподібного відростка. Продовжувати бинтувати по спіралі, наступний виток повинен накладатися на 2/3 або ½ попереднього. Два останніх тури - фіксуючі, вони доходять до пахвових западин. Пов’язка «Дезо» – накладається на верхню кінцівку при вивихах плеча чи переломах.

Номер слайду 11

Хрестоподібна пов’язка на задню та передню поверхні грудної клітки. Підтримуюча пов’язка на одну чи обидві молочні залози. Захисна пов’язка на молочні залози.

Номер слайду 12

Пов’язки на передпліччя та плече. Колосоподібна пов'язка на плечовий суглоб. Рука повинна розташовуватися уздовж тулуба. Бинт накладається на нижню третину плеча. Навколо неї потрібно зробити два закріплюючі обороти. Далі зав'язка ведеться з плеча на груди до здорової пахвової западини, переходит на спину і повертається на плече. Потім пов'язка на плечовий суглоб накладається в кілька оборотів. Кожен наступний повинен трохи покривати попередній. Ходи зав'язки повторюються з плеча до плечового складу до тих пір, поки вся пошкоджена поверхня не буде закрита. Бинт фіксується шпилькою. Черепашача на ліктьовий суглоб. Пацієнт повинен зігнути пошкоджену кінцівку під кутом 90 градусів. Пов'язка накладається зліва направо. Перші два обороти фіксують. Наступні витки повинні по черзі накладати на верхню і нижню частину передпліччя. Пов'язка фіксується за допомогою розрізаного і зав'язаного на вузол кінця бинта.

Номер слайду 13

Пов’язки на кисть. Пов’язки на палець (спіральна, колосоподібна). Починається з кільцеподібного витка біля основи пальця, потім бинт проводиться на тильну поверхню кисті до зап’ястя, навколо якого виконують фіксуючий виток, і вертається назад до основи пальця. У міру бинтування пальця від кінчика (остання фаланга) вниз використовується техніка спіральної пов’язки, а при підході до основи пальця і переході на тильну частину кисті вона заміняється на колосоподібну, формуючи неповну “рукавичку”. Пов’язка «рукавичка» Пов’язка починається з першого фіксуючого витка на зап’ястя, далі бинт проводиться по тильній стороні кисті, проводиться через основу пальців і знову вертається на зап’ястя. На лівій руці таку пов’язку починають з 5-го пальця, а на правій – з першого нешироким бинтом (2-3 см) в стані пронації кисті (долонею вниз). Бинт розкатують по тилу кисті до п’ятого пальця, спіральними ходами прикривають п’ятий палець, починаючи від його кінчика. Далі бинт направляють по тилу кисті на зап’ястя, перехрещують попередній, і, зробивши круговий виток, із долонної сторони зап’ястя переводять по тильній поверхні на четвертий палець. Пов’язку закінчують циркулярними ходами навколо зап’ястя. Для закріплення пов’язки необхідно при переводі бинта з пальця на палець також виконувати кругові ходи навколо зап’ястя.

Номер слайду 14

Пов’язки на живіт та область тазу. Спіральна та циркулярна пов’язки на живіт. Колосоподібна на пахову ділянку. Робляться витки навколо живота, а потім бинт опускається по переду через лівий пах назад. Накладається кілька колосоподібних оборотів. Бинт перекладається на праву сторону. Все повторюється, після чого зав'язку повертають на лівий пах. Закріплюють пов'язку на животі. Хрестоподібна пов’язка на промежину.

Номер слайду 15

Пов’язки на нижню кінцівку. Черепашача пов’язка на колінний суглоб. Хрестоподібна пов’язка на ділянку гомілково-ступневого суглоба. Її починають циркулярним туром на нижній третині гомілки, потім бинт навкіс опускають на тил ступні, роблять оберт навколо ступні, піднімають догори, де перехрещують з попереднім туром і закріплюють на гомілці. Спіральна пов’язка на великий палець.

Номер слайду 16

Перев’язка. Перев’язка - процес накладання або зміни пов’язки.Іммобілізація - роцес знерухомлення певної ділянки тіла з лікувальною або профілактичною метою.

Номер слайду 17

Перев’язувальний матеріал. Перев’язувальний матеріал повинен відповідати наступним вимогам:бути м'яким;мати хорошу гігроскопічність;володіти капілярністью;бути дешевим і доступним;мати гарну нейтральну реакцію.

Номер слайду 18

Основні перев'язувальні матеріали, які розглядає розділ «Десмургія» - це: Вата - підходять як вищі, так і нижчі сорти. Нижчі сорти вбирають рідини гірше. Також є хірургічна вата, яка виробляється з довговолокнистої бавовни. Марля - бавовняна тканина. Вона характеризується м'якістю, еластичністю і високою міцністю. Ідеально підходить для фіксації різних пов'язок і є вихідним матеріалом у виготовленні серветок, бинтів та, перев'язувальних пакетів.

Номер слайду 19

Бинти: медичні, еластичні, трубчасті (у вигляді сіточки), полімерні і гіпсові. Призначаються для постійного закріплення пов'язок, а також для лікування пошкоджень опорно-рухової системи і так далі. Гіпсові бинти використовуються для фіксації різних переломів, а полімерні виконують ті ж функції, тільки є більш сучасним і поліпшеним матеріалом.

Номер слайду 20

Серветки - призначені для перев'язки ран і потертостей. Виготовляються з марлі або нетканного матеріалу. Пластир - фіксується на відкритій рані, захищаючи її від зовнішніх подразників і прискорюючи процес загоєння.

Номер слайду 21

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Губль Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стрижова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 лютого 2021
Переглядів
35235
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку