Презентація "ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА"

Про матеріал

Презентацію "Дієприкметник як особлива форма дієслова" варто використати при поясненні нового матеріалу. Деякі слайди можна використати і при перевірці домашнього завдання на наступний урок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: дати поняття про дієприкметник як особливу форму дієслова, навчити учнів розпізнавати дієприкметники у реченнях, використовувати їх у власному мовленні; сприяти збагаченню словникового запасу учнів; виховувати повагу до героїчного минулого

Номер слайду 3

Проблемне завдання Порівняйте словосполучення у двох колонках: черствий хліб зчерствілий хліб жовте листя пожовкле листя темний ліс темніючий ліс Назвіть форми дієслова.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Форми дієслова Дієприкметник Дієприслівник Неозначена форма Дієслівні форми на –но, -то

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Дієприкметник – особлива форма дієслова, що означає ознаку предмета за дією і відповідає на питання який? яка? яке? які?

Номер слайду 8

Активний стан теперішнього часу -уч-, -юч-, -ач-, -яч-: стоячий, крокуючий. Активний стан минулого часу -л-: опалий, пожовклий. Пасивний стан минулого часу -н-, -ен-, -т-: вишитий, зроблений. Дієприкметники бувають

Номер слайду 9

Ознаки дієприкметника спільні з прикметником: відповідає на питання який? яка? яке? які?: чорний – чорніючий, сивий – посивілий; змінюється за родами, числами та відмінками, узгоджується з іменником: розквітлий кущ, розквітла яблуня, розквітлі сади; у реченні найчастіше виступає означенням: Стомлена, спечена, пилом прибита, журиться нива, дощем не полита.

Номер слайду 10

Ознаки дієприкметника спільні з дієсловом: указує на час: теперішній (крокуючий) або минулий (вишитий); має вид: доконаний (виконаний) або недоконаний (виконуваний); може мати залежні слова: викопаний (де?) на ділянці (викопати на ділянці); розказаний (коли?) вчора (розказати вчора); у реченні виступає присудком: На полях трава не кошена.

Номер слайду 11

Закріплення вивченого матеріалу

Номер слайду 12

Пояснювальний диктант Тільки сир одкладений гарний, а одкладена робота – погана. Дівка заплетена, а хата не метена. Зароблений сухар краще краденого бублика. Розуму палата, а ключ від неї загублений. У диктанті знайти дієприкметники, визначити рід, число, вид.

Номер слайду 13

Вибірковий диктант Виписати дієприкметники і проаналізувати їх за схемою: вид, час, рід, число, відмінок. Мій перший вірш написаний в окопі, На тій сипкій од вибухів стіні. Коли згубили зорі в гороскопі, Моє дитинство, вбите на війні. Лилась пожежі вулканічна лава Горіла хата. Ніч здавалась днем І захлиналась наша переправа – Через Дніпро – водою і вогнем.

Номер слайду 14

Твір-мініатюра “Чарівниця-осінь”

Номер слайду 15

Творчий диктант Утворити від поданих дієслів дієприкметники: Солити, виконати, співати, перекрити, списати, сидіти, малювати, слухати, заплести, доглядати, підбивати, купувати, називати, стригти, скрутити.

Номер слайду 16

Підсумок уроку Що нового дізналися на уроці? Яка форма дієслова називається дієприкметником? Які спільні ознаки дієприкметника і прикметника? Які спільні ознаки дієприкметника і дієслова? Які ще форми має дієслово?

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Параграф 15, вправа 180

Номер слайду 18

ppt
До підручника
Українська мова 7 клас (Голуб Н.Б., Шелехова Г.Н., Новосьолова В.Н., Ярмолюк А.В.)
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
1499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку