Презентація "Діалог"

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку мовлення за темою "Діалог". Презентацію можна викоритовувати під час дистанційного навчання і навчання офлайн. В матеріалі подані правила складання діалогу, наведені слова ввічливості, зразки діалогів, завдання на доповнення діалогу репліками і складання діалогу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог3 КЛАС. Перше грудня

Номер слайду 2

Діалог – це різновид прямої мови, який має свої особливості:1. При діалозі відбувається обмін інформацією між двома(власне діалог) чи декількома (полілог) учасниками розмови.2. Кожне висловлювання учасника в діалозі називається реплікою.

Номер слайду 3

3. Учасники діалогу почергово обмінюються репліками у форматі запитання/відповідь, ствердження/заперечення, ствердження/уточнення.4. На письмі кожна репліка пишеться з нового рядка, з великої літери, перед нею ставиться тире.

Номер слайду 4

— Добрий день!— Здрастуйте!— Покажіть, будь ласка, книжку «Весняночка».— Будь ласка, подивись.— Скільки вона коштує?— Тридцять гривень.— Чи можна розглянути ближче книжку «Українські народні казки»?— Можна.— А ця книжка скільки коштує?— П’ятдесят дві гривні.— Загорніть, будь ласка, ці дві книжки. Я їх купую. Приклади діалогів. Діалог у книжковому магазиніВ цьому діалозі 11 реплік

Номер слайду 5

Діалог по телефону— Алло! Оленко, привіт!— Здрастуй, Олю!— Як твоє здоров’я?— Я хворію. У мене грип.— Ви викликали лікаря?— Так, лікар приходив. Тепер я приймаю ліки.— Одужуй швидше!— Я вдячна тобі за дзвінок.— Бувай! До зустрічі у школі. В цьому діалозі 9 реплік

Номер слайду 6

Діалог починається з привітання. В діалогах часто використовують слова ввічливостіВ діалогах використовують звертання. Зверни увагу!

Номер слайду 7

Фрази привітання: Добрий день, доброго ранку,привіт, доброго здоров’я,добрий вечір,добридень, здрастуйте.

Номер слайду 8

Слова ввічливості: вибачте, будьте люб’язні, перепрошую, будь ласка, дякую...

Номер слайду 9

Слова - звертання використовують під час спілкування (діалогу)Друже              сестричко       добродіюподруго      братику            шановнатату                  Сергійку          панімамо                Маріє              пане бабусю            Олено Василівно юначедідусю             Богдане Петровичу

Номер слайду 10

Використовуй репліки для підтримання діалогу: - А ви як уважаєте?; - Можливо, ви іншої думки?;- Розкажіть про....

Номер слайду 11

Потренуйся у складанні діалогу, встав пропущені репліки (усно) Діалог між бабусею і онуком - Бабусенько, ти у мене найкраща! - …….- Ти такі смачненькі пиріжки печеш!- ……..- Ти й картопельку садиш, і їстоньки вариш, і порядок наводиш. Ти у мене молодець.- От дякую, ….., . Візьми за це ...- Дякую, бабусю! Я тебе так сильно люблю, як ….- ……….

Номер слайду 12

Розмова мами з сином- Мамо, що ти робиш?Я вишиваю українську сорочку, Андрійко!А чому ця сорочка називається українською?Тому що на ній вишиті квіти, які ростуть на нашій рідній землі. А земля наша зветься Україною. Мамусю, для кого ти вишиваєш таку красу?Для тебе, мій рідненький синочку!Я зможу одягнути цю сорочку на свято?Звісно, любий!Дякую, мамо! Я дуже тебе люблю!

Номер слайду 13

Склади діалог за поданим початком— Донечко, ти вже розв’язала задачу?— Так.— …— …— …— …— …

Номер слайду 14

Склади діалог за поданим початком— Добрий день, діти!— Добридень, Маріє Петрівно!— Хто черговий в класі?— …— …— …— …— …

Номер слайду 15

У магазині____________________________-________________________________________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ _________________________________. Склади діалог з восьми (більше) реплікна будь-яку із запропонованих тем: У бібліотеціРозмова з другом. Запиши складений діалог у зошиті

Номер слайду 16

Вірю, що ти навчився складати діалоги!М о л о д е ц ь !

pptx
Додано
17 травня 2023
Переглядів
2613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку