Презентація "Дієприкметник як особлива форма дієслова"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про дієприкметник, його граматичні ознаки. Допоможе учням навчитися відрізняти дієприкметник від прикметника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприкметник як особлива форма дієслова

Номер слайду 2

«Дерево знань»Дієслово – це….Інфінітив …. Особова форма дієслова …. Безособові форми дієслова …. Дієприкметник -?

Номер слайду 3

Порівняйте!На які питання відповідають слова?Що означають?Які слова похідні, які непохідні?Сивий Зелений Темний Міцний Посивілий Зеленіюче. Темніючий Міцніючий

Номер слайду 4

Темніючий (той, що темніє), потемнілий (той, що по­темнів). Дієприкметник має властивості дієслова і прикметника. Дієприкметник — особлива форма дієслова, яка виражає ознаку предмета за дією і відповідає на питання який?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Я вважаю , що…Прочитайте, поясніть, яке словосполучення з прикметником, а яке з дієприкметником. Зелене поле, зеленіюче поле; стихаючий вітер, тихий вітер; жовтий колос, пожовклий колос; стихаючий спів, тихий спів, сяючі очі, блискучі очі.

Номер слайду 7

Дієприкметники виражають ознаку предмета за дією. Перевір!Загострений – той, що загострили. Прочитаний – той, що …Засолений – той, що …Досліджений – той, що …Збережений – той, що …

Номер слайду 8

Розкрийте дужки, утворіть дієприкметники. Край моря сонце золотить (укривати) лісом гори. (Н. Забіла)Потонули всі вогні в сиве марево (тремтіти). (Л. Горлач)Від землі йде духмяний аромат (зів’янути) трав. (Я. Баш)Попадало додолу (покрутити), (зчорніти) листя… (М. Коцюбинський)

Номер слайду 9

Запам’ятай!Дієприкметники мають вид, час. Змінюються за родами, числами, відмінками!Доповніть речення . Дієприкметник – особлива форма …, яка виражає ознаку предмета за …, відповідає на питання…. Дієприкметники мають ознаки дієслова і …Творяться від …. Дієприкметники узгоджуються з …. У реченні частіше виступають у ролі….

pptx
Додано
26 листопада 2022
Переглядів
572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку