Презентація "Дієприкметниковий та дієприслівниковий зворот"

Про матеріал
Презентація "Дієприкметниковий та дієприслівниковий зворот" 10 клас. Дієприкметниковий зворот. Розділові знаки при дієприкметниковому звороті. Тренувальна вправа. Правильне введення дієприкметникового звороту в речення. Дієприслівниковий зворот. Правильне введення дієприслівникового звороту в речення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Анісімова С. М.10 клас. Дієприкметниковий та дієприслівниковий зворот

Номер слайду 2

Дієприкметниковий зворот. Пригадайте! Що таке дієприкметниковий зворот?Що ми знаємо про дієприкметникові звороти? (є одним членом речення; залежить від означуваного слова (ОС); може відокремлюватися комами) х. Сниться мені небо, вишите зорями.

Номер слайду 3

Розділові знаки при дієприкметниковому зворотіВідокремлюємо комами:після означуваного слова. Колос, викупаний сонцем, вклоняється землі. Не відокремлюємо:перед означуваним словом. Викупаний сонцем колос вклоняється землі.хх

Номер слайду 4

Розділові знаки при дієприкметниковому зворотіПеред означуваним словом зворот може виділятися тільки в таких випадках:якщо ОС – особовий займенник. Втомлені від походу, ми поверталися додому.якщо між зворотом і ОС є інші члени речення. Затягнуте хмарами, над нами звисало небо.якщо дієприкметниковий зворот має відтінок причини. Озвучені бджолами, голосно гудуть соняшники.

Номер слайду 5

Тренувальна вправа. У лісі бродив туман підзолочений сонячним промінням. Срібним маревом повиті за селом стоять тополі. Скроплений живлющою росою паросток пробився на світ. Оповитий тяжкими думами виходив вночі Тарас до Дніпра. Заквітчана яскравими квітами дівчина увірвалася до танцю. Заквітчана яскравими квітами вона увірвалася до танцю.

Номер слайду 6

Перевірте себе. У лісі бродив туман, підзолочений сонячним промінням. Срібним маревом повиті, за селом стоять тополі. Скроплений живлющою росою, паросток пробився на світ. Оповитий тяжкими думами, виходив вночі Тарас до Дніпра. Заквітчана яскравими квітами дівчина увірвалася до танцю. Заквітчана яскравими квітами, вона увірвалася до танцю.

Номер слайду 7

Зверніть увагу!Осліплий від болю, йду навпростець через леваду додому. Втомлені від війни, хочемо миру.! Поясніть, чому в цих реченнях звороти виділяються комою.

Номер слайду 8

Правильне введення дієприкметникового звороту в речення. Дієприкметниковий зворот не може бути розірваний іншими членами речення:+ Синіють покриті вічним снігом гори. Синіють покриті гори вічним снігом. Дієприкметниковий зворот має стояти якомога ближче до ОС, інакше може спотворитися сенс речення:+Каштани, розбуджені весною, нагадують свічки. Каштани нагадують свічки розбуджені весною. Якщо два або більше зворотів стоять поряд, розділові знаки між ними ставимо так, як між однорідними членами: Непорушно стоять дерева, загорнені в сутінь, рясно вкриті краплистою росою.

Номер слайду 9

Дієприслівниковий зворот. Що таке дієприслівник?Що таке дієприслівниковий зворот?Що ми знаємо про дієприслівникові звороти?(є одним членом речення – обставиною; відокремлюється комою на письмі)Тремтить жайворонок, сіючи свої пісні на землю. Сіючи свої пісні на землю, тремтить жайворонок. Жайворонок, сіючи свої пісні на землю, тремтить у повітрі.

Номер слайду 10

Зауважте!НЕ відокремлюємо комами дієприслівниковий зворот: якщо він є фразеологізмом. Хлопчик слухав затамувавши подих. Годі вже сидіти склавши руки! якщо перед зворотом є підсилювальна частка і(й)Можна робити добрі справи і не чекаючи похвали.якщо зворот виступає в ролі однорідного члена і приєднується єднальним сполучником. Автобус їхав швидко і не зупиняючись на зупинках.

Номер слайду 11

Правильне введення дієприслівникового звороту в речення. Додаткова дія, названа дієприслівником, повинна стосуватися в реченні того ж діяча, що й дія, названа присудком.- Виходячи з кімнати, світло автоматично вимикається.+Коли я виходжу з кімнати, світло автоматично вимикається. Не може мати дієприслівникового звороту односкладне безособове речення.- Перебуваючи в Парижі, хочеться відвідати Ейфелеву вежу.+ Перебуваючи в Парижі, ми хочемо відвідати Ейфелеву вежу.

Номер слайду 12

Перевір себе. Знайдіть речення з граматичними помилками. Не знаючи куди піти, я тихо поповз у густу малину. Тихо курликаючи, відлітали журавлі. Причаївшись у малині, мене наздогнав бабин крик. Мандруючи горами, учнями було зібрано колекцію рослин. Готуючись до ЗНО, ретельно повторюються винятки з правил.

Номер слайду 13

Вправа з підручника

Номер слайду 14

Домашнє завдання§17 вивчити, конспект вивчити. Вправа 229 письмово (відправити у Телеграм протягом 30 хвилин)Написати твір-мініатюру “А за вікном весна…”, використовуючи дієприкметникові та дієприслівникові звороти (відправити у Телеграм до п`ятниці)Мій телеграм: @anisimovasvitlana

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Політицька Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єскіна Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Тетяна Яцук
    Дуже якісна презентація! Усе потрібне є, нічого зайвого. Логічно підібрані вправи. Щиро дякую, колего. Зекономила час і маю чудовий матеріал. Сьогодні похвалю вас своїм учням, коли дистанційно проводитиму урок. З повагою Тетяна Яцук.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
17543
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку