Презентація "Дієслово"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови з теми "Дієслово ". Матеріал можна використати для вивчення цієї частини мови, а також для повторення та закріплення знань учнів про частину мови "Дієслово".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дієслово - це самостійна повнозначна частина мови , яка означає дію або стан предметів, істот і відповідає на питання що робить предмет ? що з ним робиться ? в усіх можливих формах цих слів. Початкова форма – неозначена форма (інфінітив), яка закінчується на – ти,- ть(читати, працювать). Неозначена форма тільки вказує на дію або стан , але не вказує на час, особу, рід, число . Дієслова мають вид, перехідність або неперехідність, спосіб, час. Дієвідмінюються за особами, родами, числами . У реченні: присудок; буває підметом, додатком, означенням, обставиною. Форми дієслів: неозначена, особові, дієприкметник, дієприслівник, безособові форми на –но, -то.

Номер слайду 3

Види дієслів Доконаний Недоконаний

Номер слайду 4

Доконаний вид Доконаний вид означає дію , обмежену в часі, вказує на її завершеність (прибіг, напишу). Відповідають на питання що зробити? що зробив? що зроблю?... Вживається лише в минулому та майбутньому: Переконав, Розповість.

Номер слайду 5

Недоконаний вид Недоконаний означає дію не обмежену в часі, не завершену (малював, читаю). Відповідають на питання що робити? що робив? що роблю? що робитиму? Вживається в усіх часах писав , грає , буде слухати

Номер слайду 6

неперехідні Перехідні Дієслова

Номер слайду 7

Перехідні дієслова Означають дію, яка спрямовується на певний предмет, названий іменником у знахідному відмінку без прийменника : виконати(що?) вправу, зустріти (кого?) друзів.

Номер слайду 8

Неперехідні дієслова Означають дію або стан , які на інший предмет не переходить і не вимагають знахідного відмінка без прийменника від іменника чи займенника: Гуляти парком, гуляти в парку, весло сміятися.

Номер слайду 9

Теперішній майбутній Минулий час Часи дієслів

Номер слайду 10

Дієслова минулого часу Означають дію , яка відбулася до моменту мовлення. Можуть мати доконаний ( що зробив ?) і недоконаний(що робив?) вид. Змінюється за числами(читала-читали) , а в однині за родами (читав , читала, читало)

Номер слайду 11

Теперішній час Означає дію , яка відбувається в момент мовлення. Має тільки не доконаний вид. Змінюються за особами , числами. Утворюються від основи теперішнього часу (що робить?) йде , несе

Номер слайду 12

Майбутній час Означає дію, яка відбуватиметься після розповіді про неї. Має три форми: 1 доконаного виду (напишу), 2 недоконаного виду: просту(писатиму) і складену ( буду писати). В усіх формах змінюються за особами , числами (що буде робити? що зробить?) буде навчатись, виконає

Номер слайду 13

Дієвідміни дієслів I дієвідміна II дієвідміна З односкладовою основою : пиши, шити; З суфіксами –и-, -і- (-ї-), що не випадають в особових формах: жевріти, зеленіти; з суфіксами –ува- , -ну-: зимувати, крикнути; з суфіксом -а- не після шиплячого: діяти ,читати; з суфіксом -а- після шиплячого , що не випадає: повчати, поважати ; з основою на приголосний : нести, берегти ; З основою на –оро-, оло- : молоти .колоти. З суфіксами –и- , -і- (-ї-), які випадають в I особі однини: сидіти, клеїти ; з суфіксом -а- після шиплячих та [ j ] , який випадає в особових формах: лежати, стояти.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвин Андрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 березня 2023
Переглядів
1990
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку