Презентація "Дієта матері годувальниці"

Про матеріал
Допоможе зрозуміти важливість харчування мами під час вагітності та вигодовування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієта матері годувальниці

Номер слайду 2

Організація харчування вагітних жінок і матерів-годувальниць. Організація правильного харчування вагітних жінок є найважливішою умовою нормального перебігу і щасливого закінчення вагітності, забезпечення адекватного розвитку плода, а потім зростання новонародженої дитини, а також підтримки здоров'я вагітної жінки.

Номер слайду 3

Основні принципи харчування вагітних жінок. Харчування вагітних: Надходження достатньої кількості факторів харчування для плода;Забезпечення харчових потреб організму вагітної жінки;

Номер слайду 4

Головними рекомендаціями для вагітної жінки в області харчування. Повне задоволення фізіологічних потреб вагітних в харчових речовинах і енергії. Максимальна різноманітність харчового раціону з включенням всіх груп харчових продуктів. Забезпечення додаткового надходження в другій половині вагітності: -белка, -енерго, - кальцію і заліза, - харчових волокон. Додатковий прийом вітамінно-мінеральних препаратів. Обмеження споживання продуктів, що містять велику кількість насичених жирів і простих вуглеводів. Обмеження споживання продуктів з високим аллергизирующим потенціалом, а також продуктів, багатих ефірними маслами, спеціями і прянощами. Виключення з раціону каву, алкогольних напоїв, газованих напоїв отказ від куріння, алкоголю і надмірного споживання кофеїну.

Номер слайду 5

Вплив дефіциту деяких харчових речовин в раціоні вагітних жінок на розвиток плода і дитини{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Порушення харчування. Ефект на розвиток плоду/дитини. Дефіцит енергії та білка. Внутрішньоутробна гіпотрофія, низька маса тіла при народженні, порушення розвитку головного мозку. Дефіцит фолієвої кислоти. Дефіцит розвитку нервово трубки Дефіцит чи надлишок вітаміну АВроджені дефекти. Дефіцит йоду. Порушення нервово-психічного розвитку. Дефіцит цинку. Вроджені аномалії розвитку

Номер слайду 6

Харчування під час лактаціїПроцес лактації - енергоємний, супроводжується секрецією значних кількостей молока, що містить білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, що вимагає заповнення в раціоні матері цих найважливіших харчових інгредієнтів. Харчування годуючої матері, крім забезпечення організму жінки необхідними харчовими речовинами і енергією з метою підтримки її здоров'я, має забезпечити достатню тривалість лактації і оптимальний склад молока.

Номер слайду 7

При годуванні грудьми, потрібно: на 30% більше калорій, на 45% більше білків, на 30% більше жирів. на 125% більше вітаміну А, на 50% більше вітаміну В, на 65% більше вітаміну С, на 100% більше вітаміну D, на 40% більше вітаміну Е, на 50% більше фолієвої кислоти, на 35% більше вітаміну PP, на 50% більше кальцію, на 50% більше магнію, на 30% більше йоду, на 25% більше фосфору, на 25% більше заліза.

Номер слайду 8

Правильне співвідношення продуктів в раціоні Дуже важливо мати уявлення про нормальне співвідношення продуктів у щоденному харчовому раціоні. Це так звана піраміда харчування. 5% харчового раціону повинні складати разом цукор і жири. 20% молоко, всі молочні продукти і всі сорти м'яса. 30% овочі та фрукти. 45% харчового раціону повинні складати злаки і вироби з них (каші, хліб, локшина). Прийом їжі повинен здійснюватися дрібно (часто і невеликими порціями).

Номер слайду 9

Добовий раціон вагітної та годувальниціПовинен містити 100-130 г білка, близько 100 г жиру, 400-500 г вуглеводів, необхідну кількість мінеральних солей, особливо кальцію, фосфору, а також вітамінів. Оптимальне споживання рідини жінкою, яка годує становить близько 2 л на добу, а достатнє сечовипускання свідчить про адекватний зміст рідини випитої протягом доби. Надмірне споживання молока або молочних продуктів (більше 0,5 літра на добу) може викликати сенсибілізацію організму дитини до білка коров'ячого молока!

Номер слайду 10

Повноцінне харчування матері-годувальниці забезпечується щоденним вживанням в їжу 180-200 г м'яса, 50 г масла, 1 яйця, 800 г овочів і фруктів, 400 - 500 г хліба. Особливо важливо не забувати про включення в раціон фруктів, овочів, свіжої зелені, ягід, овочевих і фруктових соків, а також про дотримання режиму харчування протягом дня.

Номер слайду 11

Питний режим годуючої жінки. Жінка яка годує, повинна вживати на 1 л на добу рідини більше, ніж зазвичай, причому не менше 0,5 л молока або кефіру. Переважно всього пити мінеральну воду без газів або кип'ячену воду. Слід відмовитися від газованих напоїв, алкоголю, міцного чаю або кави. Перед першим і останнім годуванням дитини пропонується випити склянку кефіру або молока.

Номер слайду 12

Режим дня вагітної та годувальниціРаціональне повноцінне харчування обов'язково повинне поєднуватися з правильним режимом, що багато в чому забезпечує достатню лактацію. Для годуючої матері повинна бути створена спокійна комфортна обстановка. Сон не менше 8 - 9 годин на добу, повноцінний відпочинок, прогулянки на свіжому повітрі, мінімальна фізична робота.

Номер слайду 13

Прийом препаратів при грудному вигодовуванніОкремої розмови заслуговують лікарські препарати, які іноді приймає годуюча мати. Деякі з них, наприклад миш'як, барбітурати, броміди, йодиди, мідь, ртуть, саліцилати, ряд антимікробних засобів (сульфаніламіди, левоміцетин, метронідазол), антитиреоїдну препарати, протипухлинні засоби, можуть передаватися з молоком і впливати на організм дитини. Тому годуюча мати по можливості повинна припинити прийом цих ліків, а при неможливості відміни лікування, тимчасово перейти на штучне вигодовування не припиняючи зціджування молока, щоб не порушити лактацію. Після закінчення лікування необхідно знову продовжити грудне вигодовування.

Номер слайду 14

Проблеми при годуванні груддю. Однією з проблем у перший період годування груддю є підвищена чутливість сосків. Крім цього, при неправильному положенні дитини біля грудей, може виникати болючість при ссанні, а в деяких випадках і тріщини сосків.

Номер слайду 15

Тому, при годівлі необхідно не тільки правильно прикладати дитину до грудей, але і періодично міняти положення дитини, щоб змінити силу тиску смоктання на різні ділянки соска. Іншою причиною є недостатнє смоктання, в результаті якого голодна дитина при початку годівлі смокче більш завзято і, можливо, неправильно, а потім, не одержавши необхідний обсяг годівлі, припиняє смоктання. У цьому випадку краще не обмежувати тривалість годування, прикладаючи дитину до грудей не один раз. Допустимо годувати дитину частіше, запобігаючи тим самим як надмірно інтенсивне смоктання, так і застій молока в грудях. Найбільш оптимальний варіант - проводити після кожного годування контрольне зважування, визначаючи обсяг з'їденого молока.

Номер слайду 16

Гіпогалактія. Гіпогалактія - зниження функцій молочних залоз, яке може проявлятися в порушенні процесів лактопоез, лактогенезу або молоковіддачі, а також в скороченні лактації за часом (менше 5 місяців). Гіпогалактія - порівняно часта перешкода до правильного проведення грудного вигодовування. Як самостійне порушення лактації гіпогалактія служить причиною переведення до 30% дітей на штучне вигодовування.

Номер слайду 17

Причини і фактори ризику розвитку гіпогалактії Причини і фактори ризику розвитку гіпогалактії різноманітні. Найчастіше вони пов'язані з захворюванням матері. До "материнського фактору" слід віднести всі захворювання, що обтяжують перебіг вагітності, пологів та післяпологового періоду. У меншій мірі гіпогалактія залежить від стану дитини ("дитячий фактор"). До них відносяться: недостатність смоктального рефлексу у новонародженого, пов'язаного в першу чергу з недоношеністю, пізнє прикладання дитини до грудей, аерофагія - в тих випадках, коли обсяг заковтує повітря перевищує 10% обсягу шлунка, наповненого молоком, аерофагія вважається патологічною, вона веде до порушення нормального грудного вигодовування і загасання лактації, аномалії розвитку новонародженого (дефекти неба і верхньої губи).

Номер слайду 18

Класифікація гіпогалактіїРозрізняють первинну і вторинну гіпогалактію. Первинна гіпогалактія викликається нервовими і гормональними розладами жіночого організму. Сюди відносять захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, захворювання щитовидної залози та ін.), Функціональну неповноцінність молочних залоз при інфантилізмі, «сімейне». Вторинна гіпогалактія викликається захворюваннями матері (крім нейроендокринних), ускладненнями вагітності, пологів та післяпологового періоду.

Номер слайду 19

Розрізняють ранню і пізню гипогалактию: Рання форма гипогалактии розвивається в перші 10 днів післяпологового періоду. Пізня виникає через 10 і більше днів після пологів. Залежно від вираженості дефіциту молока розрізняють 4 ступеня гіпогалактії: Гіпогалактія 1 ступеня - дефіцит молока по відношенню до потреби дитини не перевищує 25%. При гіпогалактії 2 ступеня дефіцит молока становить 50%, При гіпогалактії 3 ступеня - 75%, При гіпогалактії 4 ступеня дефіцит молока перевищує 75%.

Номер слайду 20

Визначення добової потреби в молоці Для визначення добової кількості молока, необхідного дитині в перші 7-8 днів життя, доцільно користуватися формулою Фінкельштейна: де X - добова потреба в молоці, n день життя дитини. При масі дитини 3200 року і менш користуються коефіцієнтом 70, а при більшій масі Починаючи з 2 тижні життя дитини, необхідне йому добова кількість молока визначають об'ємним методом: 1. у віці 0-2 місяців - 1/5 маси тіла, 2. в віці 2-4 місяців - 1/6 маси тіла, 3. у віці 4-6 місяців - 1/7 маси тіла. X = (70 або 80) х (n-1)

Номер слайду 21

Діагностика гіпогалактіїЗбір анамнезу, опитування матері (перинатальна патологія, перебіг пологів, сімейний анамнез) Огляд матері і дитини (Огляд і пальпація молочних залоз, обстеження дитини) УЗД молочних залоз, що дозволяє забезпечити візуалізацію, що діагностується. Отримання великого обсягу достовірної інформації при виявленні первинного і вторинного лактостазу, всіх стадій маститу, симптомів поліпшення або погіршення у вогнищі запалення в процесі лікування, початкових проявів мастопатії при подальшому диспансерному спостереженні жінок, які перенесли післяпологовий мастит. УЗД дозволяє виявляти недостатність розвитку залозистої тканини при первинній гіпогалактії.

Номер слайду 22

Лікування гіпогалактії Для лікування гіпогалактії необхідно усувати перераховані причини, що викликали гипогалактию, налагодити режим харчування, сну і відпочинку. Рекомендується: Часте (через 2 години) прикладання дитини до грудей. За 15 хвилин до годування теплий компрес на молочну залозу. Курсом 15 днів: Вітамінотерапія: Фолієва кислота - 0,0056, аскорбінова і пантотенова кислота по 0,3 в порошках 3 рази в день. Вітамін Е по 1 капсулі 2 рази на день. Розчин тіаміну броміду 3% по 1 мл 1 раз на день. Розчин піридоксину гідрохлориду 5% але 1 мл 1 раз на день. Апілак по 1 табл. 2 рази в день під язик. Глутамінова кислота по 1,0 3 рази на день за 1 годину до годування. Призначати таблетки, вкриті оболонкою, або таблетки, розчинні в кишечнику (acidi glutaminici abductae, enterosolubiles).

Номер слайду 23

Рання профілактика гіпогалактіїРаціональна профілактика повинна починатися ще в період дитинства майбутньої матері. Повноцінне харчування, попередження важких і хронічних захворювань, заняття гімнастикою і спортом в усі періоди дитинства і юності попереджають недорозвинення молочних залоз і всієї репродуктивної сфери в цілому. Профілактика під час вагітності Завчасне лікування жінок, які планують народження дитини, і благополучне перебіг вагітності. Правильне харчування вагітної і годуючої жінки. Гігієна вагітної і годуючої жінки. Жінкам рекомендується носити бавовняну білизну, бюстгальтер повинен бути вільним. Майбутня мати повинна знати важливість грудного вигодовування і грудного молока, про небезпеку штучного вигодовування як для дитини, так і для неї самої. Майбутній матері важливо отримати практичні рекомендації про те, як налагодити грудне вигодовування.

Номер слайду 24

Профілактика під час пологів і годування грудьми Важливо, щоб були фізіологічні пологи в сприятливому віці (між 21 і 35 роками). Застосування під час пологів анестезії і стимуляції є однією з причин виникнення гіпогалактії. Найважливіша міра профілактики раннє прикладання новонародженого до грудей матері, відсутність перед лактационного годування, а також допаивания і догодовування дитини. Часте прикладання новонародженого до грудей стимулює лактацію, так само як і психологічний комфорт матері. У післяпологовому періоді важливе дотримання режиму харчування, водного режиму, а також дотримання режиму сну і відпочинку жінкою, яка годує. Величезне значення має психологічний настрій жінки, що годує і сприятливою емоційний фон в сім'ї. Також важливе значення має профілактика і своєчасне лікування тріщин сосків в період становлення лактації.

Номер слайду 25

Лактаційні кризи. Лактаційні кризи - це тимчасове зменшення кількості молока, що виникає циклічно (через 1-1,5 місяців), тривалістю близько 3-4, рідше 6-8 днів. Для здорового і добре вгодованого дитини лактаційний криз небезпеки не представляють. Якщо мати знає про можливість виникнення цих кризів і своєчасно переходить на збільшення частоти прикладання дитини до грудей, то обсяг лактації відновлюється у неї досить швидко. Неприпустимо, щоб вже на початку кризу робилися спроби догодовування дитини з пляшечки, і ставилася під загрозу можливість продовження природного вигодовування. Лактаційні кризи зазвичай виникають на 3-6 тижні, 3-м, 4-м, 7-м, 8-м місцях лактації.

Номер слайду 26

Тактичні рішення при лактаційному кризі Необхідно заздалегідь сповістити годує мати про можливість виникнення лактаційного кризу. Необхідно забезпечити своєчасний перехід на збільшення частоти прикладання дитини до грудей, тому що в такому випадку обсяг лактації відновлюється досить швидко. NB! Неприпустимо, щоб вже на початку кризу робилися спроби догодовування дитини з пляшечки, і ставилася під загрозу можливість продовження природного вигодовування

Номер слайду 27

Висновок. У висновку варто відзначити, як важливе дотримання спершу вагітної, а потім і жінкою, яка годує рекомендацій лікаря. Раціональне харчування, дотримання водного режиму, режиму сну і відпочинку, сприятливий емоційний фон, дотримання правил грудного вигодовування - запорука розвитку здоровогї і щасливогї дитини.

Номер слайду 28

Дякую за увагу

pptx
Додано
8 лютого 2021
Переглядів
2420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку