Презентація "Дихання"

Про матеріал
ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ Ігри на розвиток мовного дихання Мета : запропонувати педагогам поради та ігри для розвитку й покращення мовлення учнів. Для того щоб дитина почала чітко і правильно промовляти звуки і слова, слід розвивати
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИКУМ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ: ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ Ігри на розвиток мовного дихання Мета : запропонувати педагогам поради та ігри для розвитку й покращення мовлення учнів. Для того щоб дитина почала чітко і правильно промовляти звуки і слова, слід розвивати…. Дихання. Дихання – це один з головних життєдіяльних актів людського організму. Його виконує людина постійно, у певному ритмі, незалежно від розумової діяльності. Але дихання є й основною усного мовлення. Мовлення починається з вдихання повітря в легені . Правильне дихання забезпечує чистоту, красу, різноманітність відтінків людського голосу. Щоб правильно і чітко правильно звуки в словах , потрібно правильно дихати з різною силою. Розвиток дихання - один з перших і дуже важливих етапів корекційного впливу на учнів незалежно від виду їх мовного дефекту. Дихальні вправи є невід’ємною частиною корекційної роботи . Вправи можна використовувати у різних організаційних формах роботи. У повсякденні, інтегруючи їх у різні види діяльності дітей їх можна робити сидячи, стоячи. Незалежно від характеру мовленнєвого порушення виробляємо і закріплюємо в учнів навички правильного дихання – як фізіологічного, так і мовленнєвого. Вправи для розвитку дихання використовуються як для індивідуальної , так і для групової роботи.

Номер слайду 2

Дихати треба обов'язково через ніс, звичка дихати ротом дуже шкідливо. Оскільки звуки мови утворюються при видиху, його організація має першорядне значення для постановки мовного дихання. Наведені нижче ігри можуть бути використані на логопедичних заняттях і в безпосередньо освітньої діяльності проводиться вихователями. Ігри на розвиток мовного дихання призначені для дітей середнього та молодшого шкільного віку. Правильне мовне дихання необхідно для розвитку мовлення, оскільки дихальна система - це ні що інше як енергетична база для мовної системи. Дихання впливає на звуковимову, артикуляцію і голос. Недоліки дитячого дихання можна подолати:1) розвитком більш глибокого вдиху і більш тривалого видиху;2) виробленням у дітей уміння правильно дихати в процесі мовлення. Вправи висуваємо дитині тільки в ігровій формі. При проведенні ігор, спрямованих на розвиток у дитини дихання, необхідно знати і пам'ятати, що дихальні вправи швидко стомлюють його і при цьому можуть викликати запаморочення. Тому ігри повинні обмежуватися у часі 3-5 хвилин з перервами на відпочинок. Слід мати на увазі й те, що у всіх іграх, які розвивають дихання, суворо дотримується правило: вдих збігається з розширенням грудної клітки, видих - з звуженням її. У процесі промови діти привчаються вдихати тільки через рот, а не через ніс.

Номер слайду 3

 Дихають всі живі істоти. Дихання – це основа життя. Але щоб бути здоровим,щоб правильно і красиво розмовляти, необхідно дихати правильно. При правильному диханні головний мозок активно збагачується киснем; відбувається регуляції тепла в організмі. Голос людини утворюється під час видиху. Доросла людина за один видих здатна промовити фразу, яка складається з 1--15 слів. Дитина ще не вміє будувати довгі речення і не володіє таким розвиненим диханням. Дорослим слід навчати дитину правильно користуватись диханням під час розмови. У цьому допоможуть нескладні дихальні вправи. Пропонуємо педагогам різноманітні вправи для дихання Часто буває, що діти мають ослаблений вдих і видих. Тоді вони розмовляють тихо, а якщо видих недостатньо плавний, мовлення стає уривчастим. Нерівномірний розподіл повітря під час вимовляння фрази спричиняє зупинки, добирання повітря в середині слова, а при поспішному вимовлянні фраз під час видиху може бути захлинання. Спеціальні дихальні вправи дозволяють дітям засвоїти правила плавного мовленнєвого засвоєння, Допомагають нормалізувати голос,інтонаційну виразність мовлення. Під час виконання з дітьми вправ для виховання правильного мовленнєвого диханнявчитель-логопед повинен звернути увагу, на те щоб : м’язи плечового пояса, шиї, обличчя були не напружені; щоки не надималися; тривалість видиху була помірною; дитина не втомлювалася.

Номер слайду 4

Незалежно від характеру мовленнєвого порушення логопед повинен виробляти в дитини навички правильного дихання – як фізіологічного, так і мовленнєвого дихання. Відсутність необхідного запасу повітря в дітей призволить до мовлення уривками, що часто супроводжуються порушеням логічного змісту речення. Але й «перебір» повітря змушує учня різко видихати його зайву кількість, «відстрілюючи» одночасно частини фраз чи слів. Під час мовлення дихання має бути спокійним, безшумним, плавним. Таке дихання називають реберно-діафрагмальним (дихання змішаного типу). Послідовне, планомірне, систематичне виконання дихальних вправ допоможе: диференціювати носовий та ротовий вдих та видих, виробити тривалий, плавний ротовий видих; диференціювати силу і тривалість видиху; розвивати вміння змінювати силу, напруженість повітряного струменя; виховувати вміння сполучати вимову звука з початком видиху. Особлива увага приділяється мовленнєвому та ілюстрованому матеріалу. Вправи для розвитку мовленнєвого дихання використовуються як для індивідуальної роботи, так і для групових занять.

Номер слайду 5

Комплекс дихальних вправ. Вправа "Трубач":діти підносять до обличчя стислі кулачки, розташовуючи, їх один перед одним. На видиху повільно дмуть в "трубу". Логопед хвалить тих, хто довше за всіх зумів дути в "трубу". Вправа . "Ворона":діти сидять. Руки опущені вздовж тулуба. Швидко підняти руки через сторони вгору - вдих, повільно опустити руки - видих. Вправа . "Пограємо животиками":мета: формування діафрагмального дихання. Діти кладуть руки на живіт, глибоко вдихають – при цьому животик надувається, потім видихають - животик втягується. Вправа "Дізнайся за запахом": мета: вироблення глибокого тривалого вдиху, розвиток нюху. Діти по черзі нюхають, наприклад квіти, намагаючись запам'ятати їх запах. Покласти обидві ручки на живіт і проконтролювати, таким чином, своє дихання. Вправа . "Носик і ротик повчиться дихати":мета: диференціація вдиху і видиху через ніс і рот, розвиток уваги. Дитина вчиться контролювати свій вдих і видих, здійснюючи їх різними способами. Спочатку дитина виконує вдих носом і видих носом (2-4 рази), показуючи вказівним пальчиком до носа; а, вдихаючи ротом, підносить до рота долоню, але не доторкається,а лише тактильно контролює, що виходить з рота повітряний струмінь. Другий варіант. Аналогічно проводяться вправи: вдих ротом - видих ротом (до рота підноситься долонька) і вдих ротом - видих носом (при вдиху дитина відкриває рот, а при видиху закриває і показує на ніс вказівним пальчиком).

Номер слайду 6

Вправа . "Погуди": мета: вироблення тривалого плавного ротового видиху. Дорослий демонструє дітям, як можна подути в пляшечку, щоб він загудів. Вправа "Дихаємо по різному« 1. Вдих і видих через ніс (вдих швидкий, що не дуже глибокий, видих тривалий).2. Вдих через ніс, видих через рот.3. Вдих через рот, видих через ніс.4. Вдих і видих через одну половину носа, видих через іншу (поперемінно). 5. Вдих через ніс, видих через нещільно стислі губи.6. Вдих через ніс, видих через ніс поштовхами. Вправи на розвиток фізіологічного та мовного дихання. Піддування папірців: кальку або тоненький  папір нарізати дрібненькими шматочками і запропонувати дитині дмухати на них. Перекочування силою видихуваного повітря ватної кульки на поверхні столу. Надування бульбашок на воді (дитина дмухає з такою силою, щоб на поверхні води утворились бульбашки). Гра «Дми на пташок». Мета: розвиток довготривалого плавного видиху. Обладнання: паперові пташки ( метелики )прив'язані на нитки. Хід гри: - настав прекрасний, теплий ранок, сонечко зійшло високо в небо. От прокинулись і заспівали пташки, зайчики помчали шукати собі їжу. Ах, подивіться в небі запорхали пташки (метелики/. Покажи, як? Дорослий виготовляє паперових пташок (метелик), прив'язує його до нитки, тримає у дитини над головою і пропонує дмухати на нього. «На гойдалці». На горизонтальній нитці прикріплюють різнокольорові паперові листочки, влаштовують «гойдалку» і малюк силою видихуваного повітря розгойдує їх. Гра «Забий м'яч у ворота» . Запропонуйте дитині подути на ватний чи поролоновий м'ячик, так, щоб він покотився у ворота (їх можна зробити з дроту, або намалювати). Повітряний струмінь повинен бути плавним, повільним, безперервним. Гра «Язичок – футболіст» . Як і в попередній вправі, треба забити м'яч у ворота, але тепер із допомогою язика. Дитина повинна усміхнутися та покласти широкий язик на нижню губу, і, ніби вимовляючи звук [ф], дути на кінчик язика.

Номер слайду 7

Гра «Пелюстки». Покладіть на долоню справжні або вирізані з паперу невеличкі пелюстки квітки. Запропонуйте дитині подути, щоб пелюстки злетіли з вашої долоні. Гра «Усі мовчать». Зробити вдих, а видихнути на звук [з], доторкнувшись вказівним пальцем до губ, неначе попросити тиші. Гра «Гарячий чай». Мета: розвиток сильного плавного і тривалого видиху. Хід гри : Сьогодні ви мої гості і гарячим чаєм я всіх пригощаю, а щоб не обпектися вам - дути я пропоную! 1 варіант :обладнання: макет чашки з картону, до її краєчка прикріплена «пара», вирізана з тонкого паперу. Дитина вдихає повітря через ніс і видихає плавно й потужно, спрямовуючи повітряний струмінь на «пару», що має відхилитися; 2 варіант : У дитини в руках чашка, дитина робить вдих носом, а на видиху дує в чашечку, вимовляючи пошепки [ф-ф-ф-ф], начебто студить гарячий чай. «Веселий вітерець»:обладнання: макет картонного будиночка з віконцем, до віконця зовні прикріплений тонкий папірець. Дитині пропонують вдихнути повітря через ніс і видихнути повільно, спрямовуючи струмінь на папірець, який має відхилитися від подиху. Амплітуда його відхилення свідчитиме про потужність повітряного струменя. Олівці-спортсмени :покладіть на столі два олівця різного кольору. Позначте лінію старту, на якій знаходяться олівці, і фініш, куди повинні «прибігти» олівці в процесі марафону. Дмухаючи на олівець по черзі з іншим гравцем, пересувайте їх у напрямку до фінішної лінії. "Самий швидкий олівець"Мета: розвиток довгого і плавного видиху. Обладнання: кольорові олівці з гладкою або ребристою поверхнею. Хід гри: перед дитиною сидить за столом на відстані 20 см кладемо олівець. Спочатку самі показуємо дитині як дути на олівець, щоб він покотився на протилежний край столу. Можна пограти в цю гру удвох сидячи один навпроти одного і перекочувати олівець один одному.

Номер слайду 8

Розвиваємо силу і тривалість видиху. Кольоровий дощик: Закріпіть на підвішеній горизонтально нитки кілька різнокольорових клаптиків тканини, або ялинкового дощику, або стрічок серпантину. Повісьте нитка перед обличчям дитини, на відстані 10-15 см. Запропонуйте йому подути на висять різнокольорові стрічки. По ускладните завдання, запропонувавши, в процесі видиху посунути стрічку певного кольору далі, ніж інші. При цьому важливо стежити, щоб дитина стояла прямо і дула, використовуючи один довгий видих, не додавав повітря порціями. "Сніг кружляє, літає, літає",обладнання паперові сніжинки звисають вниз на нитки. Хід гри: Настала зима, і з неба посипав сніг. Дитина дме на сніжинки. Здувати зі столу шматочки («сніжинки»), влаштовуючи змагання, яка сніжинка перша пролетить задану відстань. Ще можна використовувати такі вправи, як надування кульок, дитячих гумових іграшок, За тим, як дитина оволоділа мовленнєвим диханням, можна ускладнювати вправи.

Номер слайду 9

ВПРАВА НА ВИРОБЛЕННЯ МОВЛЕННЄВОГО ВИДИХУ Логопед промовляє вірш, діти виконують вправи на дихання.— Тихенько вітер повіває... Діти легенько дуютьна пальці рук, які імітують шелест листя на дереві.— Він хмаринки розганяє... Діти руками розганяють в небі хмари, легко дмухаючи вверх, щоб утворився звук [ф-ф-ф].— Він травичку нахиляє... Діти імітують нахиляння трави під час вітру, промовляючи звук [к-к-к].— Вітер силу набирає. Діти роблять колові рухи руками, сильно видуваючи повітря.)— Він дерева нахиляє. Діти нахиляються вперед, промовляючи звук [ш-ш-ш] на видиху. Розвиваємо силу і тривалість видиху. Кольоровий дощик: Закріпіть на підвішеній горизонтально нитки кілька різнокольорових клаптиків тканини, або ялинкового дощику, або стрічок серпантину. Повісьте нитка перед обличчям дитини, на відстані 10-15 см. Запропонуйте йому подути на висять різнокольорові стрічки. По ускладните завдання, запропонувавши, в процесі видиху посунути стрічку певного кольору далі, ніж інші. При цьому важливо стежити, щоб дитина стояла прямо і дула, використовуючи один довгий видих, не додавав повітря порціями. Здувати зі столу шматочки («сніжинки»), влаштовуючи змагання, яка сніжинка перша пролетить задану відстань. Вправа . Зімкніть зуби і зробіть вдих через рот. Потім видих, або через рот, витягнувши губи в трубочку. Вправа . Зробіть повільний вдих через ніс, закинувши голову назад. Видих через рот, при цьому поверніть голову в початкове положення.

Номер слайду 10

Логопедичні вправи для розвитку мовленнєвого дихання Оскільки при грамотному диханні ми вимовляємо всі слова на видиху, існує безліч ігор на тренування саме цієї фази дихання. Вправа для дихання: Мильні бульбашки     В дитинстві усі ми усі любили мильні бульбашки. Скільки задоволення і радості приносять ці кумедні кульки, що переливаються всіма кольорами веселки!. Вправа для дихання: Свічки. Вправа для дихання: вата або пінопласт. Візьміть невеликий шматочок вати або пінопласту (він теж досить легкий), покладіть на стіл і просіть здути його. Для вдосконалення мовленнєвого дихання можна використовувати нижче запропоновані вправи. Вправа «Фонтанчик кита»: Зробіть глибокий вдих ротом, видихніть з силою через ніс. Запропонуйте дитині подихати так, як кит. Вправа «Пір'ячко»:приготуйте коробку з пір'їнками, поставте її на стіл і запропонуйте дитині подути на пір'я губами, складеними в дудочку. При цьому слід стежити за тим, щоб губи малюка не напружувалися, плечі не піднімалися, щоки не роздувати. Вправа «Сніжинка»: для виконання цієї вправи потрібно вирізати з паперу сніжинку, покласти дитині на долоньку і губами, складеними в дудочку, здути її з долоні на підлогу. Вправа «Зігріємо ручки»: Запропонуйте дитині скласти долоньки разом, вдихнути повітря через ніс і видихнути в долоні, промовляючи звук [х].   Не варто обмежуватися запропонованими вправами. Підключайте фантазію, намагайтеся залучити дітей в гру. Адже розвиваючи мовленнєве дихання, ви робите неоціненний внесок у мовленнєвий розвиток дитини. Це щоденна і обов’язкова робота з дітьми з особливими освітніми потребами одночасно цікава і корисна. Більше різноманітностіМалюкам швидко набридає одноманітність. Форма подачі інформації, виконання вправ повинна постійно змінюватися. 

Номер слайду 11

ДИХАЛЬНО – ГОЛОСОВІ ВПРАВИ Кладе одну руку на нижні ребра, а другу – на грудну клітку. Долоні відчувають, як повітря наповнює грудну клітку, об’єм живота збільшується. Під час видиху руки відчувають, як повітря виходитьі об’єм живота зменшується. Діафрагмально-реберне дихання використовують як основу для правильного мовного дихання. Спокійно вдихнути через ніс, видихнути через рот. У беззвучних вправах вдих-видих через рот.1. Одну руку дитина кладе на нижні ребра, а другу на грудну клітку. Спокійно, глибоко вдихнути. Долоні відчувають, як повітря заповнює грудну клітку. Під час видиху рука дитини відчуває, як повітря виходить і об’єм живота зменшується.2. Спочатку беззвучне дихання (ніс-ніс, рот-рот, ніс-рот, рот-ніс).3. Потім діти видихають через ніс або рот, видихають і протяжно вимовляють голосні звуки : вдих-видих – А, вдих-видих – О, у вдих –видих – У.«Пугач». Вдихнути носом, видихнути «ух - ух - х».«Комарики». Затримати дихання, плескати в долоні, ніби ловити комарів. Хто більше комариків спіймає на одному диханні.«Зозуля». Тривалий вдих, видих - «ку - ку - ку». Масаж для поліпшення носового дихання. Легкий масаж носа знизу вгору, навколо очей і знову донизу носа (3-5 разів). Поплескування пальцями по всьому носі праворуч і ліворуч, потім по чолу і щоках біля носа (3-5 разів). Потерти під носом, по переніссю, піднімаючи його кінчик (3-5 разів). Поплескуючи середніми пальцями по ніздрях - видих, легке поглажування носа знизу нагору - вдих. ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ«Дудочка» -гра на духовних інструментах (губна гармошка, свитсок, дудочка).«Ураган» -подути на сторінки в книзі, ручку, ватний тампон. Дмухати на пір’їну (ватку) на поверхні столу. Ускладнювати завдання, постійно відсовуючи пір’їнку від рота дитини.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Інкл
Додано
12 червня 2023
Переглядів
1430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку