Презентація "Диктатура Юлія Цезаря"

Про матеріал
Презентація до уроку з всесвітньої історії в 6 класі "Диктатура Юлія Цезаря". Матеріал, наведений у презентації представляє шлях Юлія Цезаря до влади. Він сприятиме розвитку навичок роботи з історичними джерелами, історичною картою, формуванню критичного мислення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з всесвітньої історії (6 клас) Диктатура Юлія Цезаря

Номер слайду 2

Тема: ДИКТАТУРА Юлія Цезаря Мета: Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. розуміти причини змін в житті Римської держави; визначати чинники, які впливали на політику Юлія Цезаря; розвивати навички роботи з історичною картою, аналізувати історичні джерела та на їх основі давати характеристику історичним особам, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; розвивати вміння критично мислити, аналізувати та порівнювати історичну інформацію, висловлювати власну точку зору, повагу до історії інших народів, інтерес до вивчення античної історії.

Номер слайду 3

План 1. Суспільно-політична ситуація в Римі в І ст до н.е. 2. Шлях Цезаря до влади. Перший тріумвірат 3. Завоювання Галії. 4. Боротьба Цезаря за владу в Римі.

Номер слайду 4

Особа в історії Проблема: Юлій Цезар – хто він? творець нової держави руйнівник старої держави або… Яка роль Цезаря в історії стародавнього світу?

Номер слайду 5

1. Суспільно-політична ситуація в Римі в І ст. до н.е.

Номер слайду 6

1) Зростання территорії Стародавнього Риму ? Як змінювалися розміри Римської республіки в ІІ-І ст. до н.е ? Як це могло вплинути на внутрішньополітичну ситуацію в Римі?

Номер слайду 7

2) Збільшення кількості рабів – (дешева робоча сила) 3) Розорення селян, збільшення кількості збіднілих римських громадян 4) Поява найманого війська – особисто відданого полководцю 5) Криза політичної системи Пригадайте, що таке республіка? Які були органи влади і як вони формувалися? ?

Номер слайду 8

Рим був неначе корабель, що пливе без управління… Римляні , які хотіли стати консулами, сідали на площі за столиками и підкупали чернь. У день виборів біднота приходила на збори, щоб боротися за тих хто дав їм гроші… не тільки голосуванням, але й зброєю. Вибори перетворювалися на справжній бій з убитими та пораненими. Одного разу не могли обрати консулів протягом цілих семи місяців. Рим занурювався у безодню лих. Розсудливі люди відкрито говорили, що держава не може бути зцілена нічим, окрім единовладдя. Плутарх Робота з історичним джерелом: В чому виявилася криза Римської республіки? Як можна було подолати кризу? ?

Номер слайду 9

В І ст. до н.е. республиканське правління перестало бути ефективным. Для припинення соціальних конфликтів була необхідна інша форма правління – одноосібна влада.

Номер слайду 10

2. Шлях Цезаря до влади. Перший тріумвірат. 68 р. до н. е. – Цезар – квестор 65 р. до н.е. – Цезар – едил 63 р. до н.е. - Цезар – великий понтифік 62 р. до н.е. – Цезар – претор 59 р. до н. е. Цезар – консул З 58 р. до н.е. – Цезар – проконсул в Галії.

Номер слайду 11

Перший тріумвірат – 60 р. до н.е. Марк Ліциній Крас Гней Помпей Гай Юлій Цезар Хто з них переможе? ? Тріумвірат – союз трьох полководців із метою захоплення влади

Номер слайду 12

Марк Ліциній Крас Він був одним з найбагатших людей Республіки. Був відомий своєю жадібністю та прагненням до збагачення. Бажаючи прославитися та та збагатитися розпочав військовий похід до Малої Азії, де був вбитий в 53 р. до н.е.

Номер слайду 13

Гней Помпей Він мав воєнні здібності, фізичну силу, витримку, був хоробрим та завоював любов солдат. Але, в той же час, був нерішучим. Отримав прізвисько «Великий» за перемоги над піратами та ворогами Риму.

Номер слайду 14

Юлій Цезар: «Кожен коваль власної долі» У Цезаря слова не розходилися з ділами. Був рішучим, хоробрим, завоював любов солдат. Мріяв про славу Александра Македонського.

Номер слайду 15

Висновок: Юлій Цезар мав необхідні особисті якості, але йому були потрібні гроші, слава полководця, підтримка армії.

Номер слайду 16

3. Завоювання Галії « За дев’ять років війни в Галії він узяв штурмом більш ніж вісімсот міст , підкорив триста народів, бився з трьома мільйонами людей, з яких один мильйон знищив під час битв і стільки же захопив у полон». Плутарх Цезар приєднав нові території, здобув славу великого полководця

Номер слайду 17

4. Боротьба Цезаря за владу в Римі 49 р. до н. е. – сенат вимагає, щоб Цезар розпустив армію та повернувся до Риму для звіту Вибір Цезаря Втратити армію, авторитет, владу Не підкоритися сенату

Номер слайду 18

«ЖЕРЕБ КИНУТО» 10 січня 49 р. до н.е. – Цезар з одним легіоном переходить р. Рубикон – це було порушенням закону та початком громадянської війни Громадянська війна - це війна між жителями (громадянами) однієї держави

Номер слайду 19

Громадянська війна 49 – 45 рр. до н.е. Змусити Цезаря підкоритися сенату було доручено популярному в Римі Помпею

Номер слайду 20

Громадянська війна (49-45 рр. до н.е.) 48 р. до н.е. – перемога Цезаря над військами Помпея в битві на рівнині Фарсал (Греція). 47 р. до н.е. – похід в Єгипет. 47 р. до н.е. – похід у Малу Азію. «Прийшов, побачив, переміг!» 46 р до н. е – “Африканська війна” . Перемога над прибічниками республіки у битві біля Тапси. 45 р. до н.е. – “Іспанська війна”. Перемога над синами Помпея у битві біля м. Мунда

Номер слайду 21

Цезар очолив Римську державу Довічний диктатор Консул на 10 років Довічний трибун Титул «батько вітчизни» «Політика Милосердя»

Номер слайду 22

Реформи Юлія Цезаря Роздача земельних ділянок ветеранам та бідним Збільшив сенат до 900 осіб Чеканка монети Право самоуправління містам Податок з продажів в розмірі 1% Закони проти зловживань в провінціях Заборона збільшувати % ставки позики Відміна боргів за квартплату Правила дорожнього руху Реформа календаря Відбудова портів – Карфаген, Коринф, Остія Закони проти розкоші Заснування бібліотеки

Номер слайду 23

Одноосібна влада Цезаря На державні посади обирали лише тих, кого рекомендував Цезар. Його профіль чеканили на монетах, прикрашая голову диктатора короною. На святах Цезар сідав у золоте крісло, яке нагадувало трон.

Номер слайду 24

Вороги Цезаря не змогли перемогти його на війні і обрали інший шлях … 15 березня 44 р. до н. е. Цезар був убитий заколотниками під час засідання сенату

Номер слайду 25

Гай Светоній Транквілл про смерть Цезаря “Він сів, і змовники оточили його, наче для привітання. Відразу Туллій Цимбр, що взяв на себе першу роль, підійшов до нього ближче ... схопив його за тогу вище ліктів. Цезар кричить: «Це вже насилля!». І тут один Кассій, розмахнувшись ззаду, завдає йому рану нижче горла. Цезар хапає Кассія за руку, проколює її грифелем, намагається підвестися, але другий удар його зупиняє. Коли ж він побачив, що з усіх боків на нього спрямовані кинджали, він накинув на голову тогу ... Він був уражений 23 ударами, тільки при першому, навіть не крикнувши, а застогнавши ... Марку Бруту, що кинувся на нього, сказав: «Іти, дитя моє?»   Чому сенатори вирішили вбити Юлія Цезаря? Що в оповіді свідчить про мужність Юлія Цезаря?   ?

Номер слайду 26

Закріплення нових знань Виконайте тестові завдання за посиланням: https://naurok.com.ua/test/diktatura-yuliya-cezarya-577259.html АБО

Номер слайду 27

Ave Цезар… Домашнє завдання Опрацювати матеріал параграфу; Написати твір-роздум: «Юлій Цезар - хто він?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Успенський Дмитро
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. у Мандрівка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Семенова Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Коротченко Роман
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Джура Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гончарук Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
9940
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку