Презентація "Дитячий фольклор та іграшки"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва в 5 класі НУШ "Дитячий фольклор та іграшки".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дитячий фольклор та іграшки

Номер слайду 2

Які народні дитячі пісні ти знаєш? Чому ти вважаєш їх дитячими?Народні дитячі пісні є невід’ємною частиною українського фольклору. Вони відрізняються за тематикою, образами, формою, призначенням, способом і часом виконання.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Колискові пісні ніжні й ліричні.Ігрові пісні супроводжують хороводні та сюжетні ігри, надають їм певного колориту. Лічилки здавна допомагають дітям справедливо розподіляти ролі під час гри. Заклички виражають звернення дитини до явищ та сил природи як до живих істот. У небилицях з гумором розповідається про те, чого насправді не буває. Дражнилки дають можливість дітям висловити невдоволення, гнів, образу; висміяти кривдника.

Номер слайду 5

 Побутові дитячі пісні пов’язані з родинними взаєминами, стосунками з ровесниками, пізнанням навколишнього світу. Часто дійовими особами цих пісень стають рослини, тварини, казкові персонажі або міфічні істоти. Календарні пісні — колядки, щедрівки, веснянки тощо — складають найбільший пласт дитячого пісенного фольклору.

Номер слайду 6

Дитячий фольклор: лічилки, дражнилки, забавлянки (у виконанні дитячого хору). Виконай завдання. Про що йдеться у кожному творі? Які особливості дражнилок, лічилок та забавлянок тобі вдалося розпізнати?

Номер слайду 7

Дитячий фольклор — народна творчість, присвячена дітям і створена дорослими або самими дітьми, що передавалася з уст в уста. Серед дитячих народних пісень особливе місце посідають колискові. Колискова, або колисанка — лірична пісня, яку виконують, заколисуючи дитину, аби її приспати. Особливостями колискових є плавний ритм, помірний, монотонний темп з ефектом погойдування. Виконують їх тихо, наспівно, у середньому регістрі. Окрім цього, в змісті колискових є слова, які часто повторюються: люлі-люлі, люлечки, а-а-а, гойда-гойда та інші.

Номер слайду 8

Українська колискова пісня «Гойда-гойда» (у виконанні Н. Матвієнко та дитячого хору). Виконай завдання. Які особливості колискових пісень відчуваються в цьому творі? Опиши ритм та мелодію пісні. Спробуй передати зміст колискової рухами рук і тіла у відповідному темпі.

Номер слайду 9

Микола Леонтович — український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог; автор широко відомих обробок українських народних пісень для хору. У своїх творах М. Леонтовичу вдалося поєднати народні пісенні традиції з власним стилем. Композитора вважають основоположником нового напряму хорової музики.

Номер слайду 10

Українські народні пісні «Пісня про зайчика», «Женчичок-бренчичок» в обробці М. Леонтовича (у виконанні дитячого хору; фрагменти).

Номер слайду 11

Підсумовуємо вивчене• Що таке дитячий фольклор?• Які види народних дитячих пісень тобі запам’яталися? У чому полягають їхні особливості?• Що ти дізнався/дізналася про творчість М. Леонтовича?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Неділько Лідія Василівна
    Дякую, цікаво і професійно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
3540
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку