Презентація «Дивовижний світ первоцвітів»

Про матеріал

Поглибити знання учнів про весняні квіти – первоцвіти. Формувати бажання творити. Пізнавати свої здібності. — Виховувати екологічну свідомість, турботливе ставлення до зелених друзів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивовижний світ первоцвітів. Матеріал підготувалавчитель початкових класів Долгова. Ольга Володимирівнаrrrr

Номер слайду 2

Підемо в гості ми до матінки Природи - У світ квіток із лісом розмовлять, де музика дощу лунає у негоду: Почуй її – й не будеш сумувать. Світ прекрасний навколо мене – Сонце ясне і синє небо. Нехай він буде таким навіки. Не хай людина добро приносить, Бо світ навколо любові просить. Дай, Боже, нам мудрими стати, Жаліти і оберігати Планети барвисте вбрання. Не йти по землі навмання.

Номер слайду 3

Ми часто шукаємо зірку з небес, Щоб звірити тихо таємне бажання. А квітку весняну, це чудо з чудес, Зриваємо безжально, стоптавши бажання. В Червону Книгу ми занесли Світ неповторний і чудесний, Що поступово вимирає, Давно порятунку в нас благає. Не рви трави товсті жмути, Не рви в букети квіти. Все,що навколо бачиш ти, Рости повинно й жити.

Номер слайду 4

Квіти з Червоної Книги України,які на теріторії Луганщини Законом забороняється зривати й продавати. Брандушка різнокольорова. Конвалія Переліска багаторічна. Підсніжник складчатий. Простріл ( сон – трава )Рябчик російський. Шафран ( крокус )Тюльпан Шренка. Тюльпан дібровний

Номер слайду 5

В Україні є Кодекс про адміністративні порушення, а в ньому Ст. 90, за якою погіршення середовища перебування рослин, які занесені до Червоної Книги України, та їхнє знищення тягне за собою накладання штрафу на громадян від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та ще з конфіскацією незаконно добутого.

Номер слайду 6

Ціна однієї зірваної квітки – первоцвіту, яка занесена до Червоної Книги, від 340 до 510 грн.

Номер слайду 7

Світ квітів чарівний і неповторний. Вони – як усмішка землі. Квіти – це душа землі. Вона дарує їх нам, щоб наші душі були такими ж чистими і тендітними, як пелюстки весняних квітів.

Номер слайду 8

… Земля народжує їх знов. Бо в них – і радість, і любов. І кожна квітка розцвітає, Відкрити душу закликає. Наповнити її добром І серця щирого теплом. В квітковій країні будь гостем бажаним, Ти в ній і кохання, і радість знайдеш. Але ж це тоді, як ти сам бездоганний – Нікому, ніколи життя не псуєш.

Номер слайду 9

Шафран (крокус)Вважається квіткою ранньої весни. Він приносить звістку про прихід потепління. Рослина відома завдяки своїм чудовим квіткам білого, жовтого, світлофіолетового, лілового з пурпуровими прожилками кольору. Крокус потребує, щоб місце його розміщення було або сонячним, або затіненим. Квітка до грунту невимоглива. Розмножується цибулинками й насінням.rrrr

Номер слайду 10

Брандушка різнокольорова. Росте на степових схилах балок,рідше на великих галявинах дібров невеличкими групами і рідко у великій кількості. Квітнути починає одночасно з появою листя на деревах. Розмножується клубеньками, цибулинками. Якщо зорати степ, то ця квітка довго не поновиться.rrrr

Номер слайду 11

Рябчик російський. Росте на галявинах, луках, кам′яних схилах. Квіти пониклі, зовні темнопурпурові, зсередини жовтуваті. Цвіте в квітні – травні. Розмножується насінням та вегетативно.rrrr

Номер слайду 12

ПІДСНІЖНИК СКЛАДЧАТИЙЗ’являється першим – у лютому – березні. Масове його цвітіння – захоплююче видовище. Здається , грунт у весняному лісі прикритий якоюсь тонкою білою скатертиною, зітканою з безлічі сніжно – білих квіточок. Ці чарівні квіти повідомляють, що надходить радісна пора пробудження природи із зимового сну.

Номер слайду 13

КОНВАЛІЯ Трав′яниста рослина з родини лілійних із повзучим кореневищем. Квіти пахучі, білі, зібрані в суцвіття китицю. Цвіте в травні.rrrr

Номер слайду 14

Сон – трава(простріл)Ранньою весною, коли ще відчувається холодний подих зими, ці квіти зьявляються у світ у пухнастих шубках. На початку цвітіння здається, що вони сплять. Сон – трава прокидатися не поспішає. Лише насолодившись вдосталь сонячним світлом, весняним теплом, великі бутони розкриваються. Друга назва рослини « простріл». Це отруйна рослина.

Номер слайду 15

ТЮЛЬПАН ШРЕНКАЦе багаторічна цибулинкова рослина. Розвиток квітів залежить від погодних умов. Ростки зьявляються, як тільки но зійде сніг і почне відтаювати земля. Іноді вони проходять навіть через залишившийся шар снігу. Росте в степах. Заввишки 10 -40 см. Квітка в основному червоного кольору, але може змінювати його.rrrr

Номер слайду 16

Легенда про кульбабку. Кульбабка була улюбленцею для всіх. Бо давала нектар бджілкам, дівчатам на віночки свої квіти, корні її лікували хворих, а вночі золожисті квітки освітлювали шлях подорожньому. Але одного разу небо спохмурніло, і в степу з′явилися лихі наїзники, які скрізь сіяли смерть та руїни. Кульбабка сховала свої пелюстки, схилила голову, не бажаючи служити злим людям. Минув час, загинуло чорне плем′я, але кульбабка нічого не забула. В ясну погоду приносить вона радість, але як тільки з′являється хмара, вона закриває свої пелюстки, попереджаючи про негоду.

Номер слайду 17

Стара легенда про тюльпан. Дуже довго існувало повір′я, що бутон жовтого тюльпана містить у собі дуже сильну енергію й той, хто зможе відкрити його, стане щасливим. Але не було такої людини, яка б була здатна відкрити цей найніжніший бутон, який тримався на тонкій зеленій ніжці й обдувався вітрами горного схилу. Але одного разу на той схил прийшла погуляти мати з маленьким сином. Хлопчик уперше побачив красиву квітку й побіг до неї, бажаючи краще розгледіти диковину й прекрасну рослину. Коли хлопчик підійшов до тюльпана, його обличчя осяяла посмішка, а по схилу рознеслася луна, яка повторювала дзвінкий дитячий сміх. Тюльпан розкрився назустріч щирій посмішці. Дитячий сміх зробив те, чого не змогла зробити ніяка земна сила. З того часу прийнято дарувати тюльпани всім, хто щасливий.

Номер слайду 18

Квіткова аптека. Первоцвіти не тільки прикрашають нашу планету, а ще й лікують нас.

Номер слайду 19

БАРВІНОКЗастосовують при гіпертонічній хворобі, кровоточивості ясен і зубному болю, хворобах горла, при бронхітах.rrrr

Номер слайду 20

МЕДУНКАВикористовують при кишкових хворобах, захворюванні дихальних шляхів, як антисептичний засіб.rrrr

Номер слайду 21

МАТИ – й - МАЧУХАЗастосовують при хворобах дихальних шляхів та при кашлі.rrrr

Номер слайду 22

КОНВАЛІЯЗастосовується при хворобах серця.rrrr

Номер слайду 23

СОН - ТРАВАВикористовують як заспокійливий засіб, при безсонні.rrrr

Номер слайду 24

Хоча ми ще маленькі діти,Охороняти будем квіти. Лататиння, гладун, білодонну, Півонію й травичку сонну І пізньоцвіт, і білоцвіт, Ще й крокус, пишний горицвіт.

Номер слайду 25

Виконання колективного творчого завдання. Кросворд « Первоцвіти»

Номер слайду 26

ПРАВИЛЬНО РОЗВ′ЯЗАВШИ КРОСВОРД, У ВИДІЛЕНОМУ СТОВПЧИКУ ПРОЧИТАЄТЕ СЛОВО, ЯКЕ ОБ′ЄДНУЄ ВСІ ЗАГАДКИПерші квіти проростають 5. Я весною зацвітаю. З цибулиночок малих, Синім цвітом серед гаю. Красну весну зустрічають. Відгадайте, що за квітка,Розпізнайте, діти, їх. ( Підсніжник) Бо мене не стане влітку. ( Пролісок)2. Пурпурова, червона,блакитна, 6. А край долини, де затінок,До бджілки я завжди привітна. Повивсь хрещатий … ( барвінок). Скидаю три різні спідниці – 7. Ростуть вони в ярах, у балках. Немає у мене сестриці. (Медунка) Низенькі квіточки в імлі.3. Я на інших геть не схожий, Це фіолетові … ( фіалки)Кучерявий та пригожий. Красуні нашої землі. Постелю під голе віття 8. Що за квітка? Жовтий цвіт – Фіолетові суцвіття. ( Ряст) Ніби сонечка привіт. 4. Ми дзвіночки білосніжні, Плине час – квітки немає, Аромат в нас ніжний – ніжний. А листочок виглядає. ( Мати – й – Хто це? Знаю я – мачуха) Лісова … ( конвалія). 9. Горить, пала на сонці цвіт, Тому і зветься … ( горицвіт).

Номер слайду 27

Не рви квіток – нехай цвітуть. Й в серця людей тільки добро несуть. Ти їх люби, цінуй, оберігай,Бо кожна квітка – це природи дар! Долгова О. В.

pptx
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
1381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку