Презентація "Діяльнісно-компетентнісний підхід до викладання предметів у початковій школі"

Про матеріал

Діяльнісно - компетентнісний підхід налаштований на розвиток особистості. Учитель керує пошуком відповідей на навчальне запитання чи навчальну задачу, зокрема надає допомогу, а не підказує. Діяльність школяра в межах своєї зони найближчого розвитку передбачає використання ним додаткових відомостей з допоміжних джерел (словників, довідників, енциклопедій), з якими учень працює самостійно. Компетентнісно-діяльнісний спосіб навчання – це особистісне включення школяра в процес, коли компоненти діяльності їм самим спрямовуються і контролюються. При даному способі навчання забезпечується комфортне психологічне самопочуття учнів і вчителя, різко знижуються конфліктні ситуації на уроках. Створюються сприятливі передумови для підвищення рівня загальнокультурної підготовки. Найголовніше, що цей метод навчання не руйнує традиційну систему навчання, а перетворює її, зберігаючи все необхідне для реалізації нових освітніх цілей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діяльнісно-компетентнісний підхід до викладання предметів у початковій школі   Підготувала вчитель початкових класів Туменського НВК Загура Н. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наша мета полягає не в тому , щоб зробити себе необхідними нашим дітям, а навпаки , у тому, щоб допомогти їм скоріше навчитись обходитись без нас. К. Конраді

Номер слайду 4

Основною метою освіти сьогодення – підготувати компетентну особистість, здатну знаходити правильне рішення у конкретних навчальних, життєвих ситуаціях. Завданням сучасної школи є реалізація компетентнісного підходу в навчанні

Номер слайду 5

Про компетентнісний підхід до формування змісту освіти йдеться в Державних Стандартах освіти, його реалізовано в Критеріях навчальних досягнень

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Основні ключові компетентності навчальна здоров’язберігаюча компетентність соціальна компетентність загальнокультурна компетентність компетентність щодо інформаційних і комунікативних технологій; громадянська компетентність

Номер слайду 8

З ЯКИМИ ПІДХОДАМИ ДО НАВЧАННЯ ПОВ’ЯЗАНИЙ КОМПЕТЕНТІСНИЙ ПІДХІД? Компетентнісний підхід тісно пов’язаний із такими підходами до навчання, як особистісно орієнтований (потребує трансформації змісту освіти, перетворення його з моделі “для всіх” на суб’єктивні надбання одного учня, що їх можна виміряти); діяльнісний (може бути реалізований тільки в діяльності, тобто в процесі виконання конкретним учнем певного комплексу дій).

Номер слайду 9

Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам 'ятаю. Те, що я роблю, я розумію. Конфуцій

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Діяльнісний метод Метод навчання, коли дитина не отримує знання у готовому вигляді, а добуває їх самостійно в процесі власної навчально-пізнавальної діяльності.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Технологія діяльнісного метода в практичному викладанні реалізується завдяки такій системі дидактичних принципів 1) Принцип діяльності 2) Принцип неперервності 3) Принцип цілісності 4) Принцип мінімакса 5) Принцип психологічної комфортності 6) Принцип варіативності 7) Принцип творчості

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Структура уроку з позицій системно-діяльнісного підходу - учитель створює проблемну ситуацію; - учень приймає проблемну ситуацію; - спільно виявляють проблему; - вчитель керує пошуковою діяльністю; - учень здійснює самостійний пошук; - обговорення результатів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Діяльнісний підхід на різних етапах уроків 1. Діяльнісний підхід при проведенні організаційного етапу уроку. 2. Підготовка учнів до засвоєння нових знань. 3. Діяльнісний підхід під час вивчення нового матеріалу. 4. Діяльнісний підхід при закріпленні пройденого матеріалу. 5.Діяльнісний підхід для здійснення контролю та оцінки знань учнів.

Номер слайду 25

Завдання У таблиці  вказана вартість квитка в плацкартному вагоні. Обчислити суму грошей, витрачену сім'єю з трьох чоловік на проїзд туди і назад? місяць вартість Червень 300 грн. Липень 350 грн. Серпень 400 грн. 

Номер слайду 26

місяць Проживання в м. Ялті (на одну людину на добу) Червень 250 грн. Липень 300 грн. Серпень 350 грн. 2. Обчислити кількість грошей, витрачений на бензин туди і назад, якщо відомо, що 1л бензину коштує 9 грн. і витрачено 156 літрів?   3. Розрахувати кількість грошей, витрачений на проживання сім'ї з трьох чоловік за 14  днів.  

Номер слайду 27

4. Обчислити кількість грошей, витрачений на бензин туди і назад, якщо відомо, що 1л бензину коштує 9 грн. і витрачено 156 літрів? 5. Вранці по дорозі до школи учень 5 класу  Сашко збирався переходити вулицю і побачив проїжджаючу машину. Ширина вулиці 10 м, Сашко знаходиться на відстані 6 м від краю дороги, машина на відстані 100 м. Чи варто йому переходити через вулицю,  чи почекати і пропустити машину, якщо його швидкість 80 м/хв, а швидкість машини 60км / год, 80км / год?

Номер слайду 28

У магазині є два види плиток для підлоги: У залі довжиною 12 м і шириною 8 м потрібно покрити підлогу плитками. Яку плитку краще придбати, щоб витрати на покриття підлоги були мінімальними? Вид плитки Вартість однієї плитки Квадратна плитка зі стороною 2 дм 12 грн. Плитка, площа якої дорівнює 1 кв. дм 10 грн. Плитка, що має довжину 3 дм і ширину 2 дм. 15 грн.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

В якості домашнього завдання можна запропонувати завдання, яку школярі можуть вирішувати разом з батьками. Прикладом такого завдання може служити  завдання  «Ремонт квартири» або слідуюче завдання: « Під час літніх канікул Олег вирішив заробити грошей на велосипед, який коштує 800 грн.. Йому запропонували побілити фасад будівлі довжиною 30 м і висотою 90 дм. Чи зможе Олег без допомоги батьків купити велосипед, якщо побілка коштує 80 грн . за 1 кв. м ?»

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чумаченко Олеся Ярославівна
    Дякую. Змістовна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Олена Юріївна
    Дякую. Використала для підготовки виступу на педраду.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новікова Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Загирняк Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
13 березня 2018
Переглядів
23062
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку