Презентація "Діяльність психолога"

Про матеріал
Зростання числа екстремальних ситуацій (техногенних і природних катастроф, міжнаціональних конфліктів, терористичних актів) у нашій країні за останні роки диктує необхідність підготовки фахівців, здатних надавати екстрену психологічну допомогу жертвам подібних ситуацій. Незважаючи на всю важливість і актуальність проблем надання екстреної психологічної допомоги населенню в екстремальних ситуаціях, ці завдання в даний час все ще залишаються досить новими для психолога. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості діяльності психолога у екстримальній ситуації

Номер слайду 2

Зростання числа екстремальних ситуацій (техногенних і природних катастроф, міжнаціональних конфліктів, терористичних актів) у нашій країні за останні роки диктує необхідність підготовки фахівців, здатних надавати екстрену психологічну допомогу жертвам подібних ситуацій. Незважаючи на всю важливість і актуальність проблем надання екстреної психологічної допомоги населенню в екстремальних ситуаціях, ці завдання в даний час все ще залишаються досить новими для психолога. 

Номер слайду 3

Головними принципами надання допомоги в результаті впливу екстремальних ситуацій є: • невідкладність; • наближеність до місця подій; • очікування, що нормальний стан відновиться; • єдність і простота психологічного впливу.

Номер слайду 4

Рекомендації психологам 1. Дайте знати потерпілому, що ви поруч і що вже вживаються заходи щодо порятунку. Постраждалий повинен відчувати, що в такій ситуації він не самотній. Потерпілий також повинен бути проінформований про те, що зараз відбувається: "Швидка допомога" вже в дорозі ". 2. Постарайтеся позбавити потерпілого від сторонніх поглядів. 3. Обережно встановлюйте тілесний контакт. Легкий тілесний контакт зазвичай заспокоює постраждалих. Тому візьміть потерпілого за руку або поплескайте по плечу. 4. Говоріть і слухайте. Уважно слухайте, не перебивайте, будьте терплячими, виконуючи свої обов'язки. Говоріть і самі, бажано спокійним тоном, навіть якщо потерпілий втрачає свідомість.

Номер слайду 5

Правила першої допомоги для психологів: 1. У кризовій ситуації потерпілий завжди знаходиться в стані психічного збудження. Це нормально. Оптимальним є середній рівень збудження. Відразу скажіть пацієнтові, що ви очікуєте від терапії і як довго триватиме робота над проблемою. Надія на успіх краще, ніж страх неуспіху. 2. Не приступайте до дій відразу. Озирніться і вирішіть, яка допомога (крім психологічної) потрібен, хто з потерпілих в найбільшою мірою потребує допомоги. 3. Точно скажіть, хто ви і які функції виконуєте. 4. Обережно встановіть тілесний контакт з потерпілим. Візьміть потерпілого за руку або поплескайте по плечу.  5. Ніколи не звинувачуйте потерпілого. 6. Професійна компетентність заспокоює. Розкажіть про вашу кваліфікацію та досвід. 7. Дайте потерпілому повірити в його власну компетентність. 8. Дайте потерпілому виговоритися. Слухайте його активно, будьте уважні до його почуттів і думок. Переказуйте позитивне. 9. Скажіть потерпілому, що ви залишитеся з ним.10. Залучайте людей з найближчого оточення потерпілого для надання допомоги. 11. Постарайтеся захистити постраждалого від зайвої уваги і розпитувань. 12. Стрес може зробити негативний вплив і на психолога. Що виникає в ході такої роботи напруга має сенс знімати за допомогою релаксаційних вправ і професійної супервізії.

Номер слайду 6

Психічні реакції при катастрофах поділяються на чотири фази{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Героїчна фаза починається безпосередньо у момент катастрофи і триває кілька годин, для неї характерні альтруїзм, героїчна поведінка, викликане бажанням допомогти людям, врятуватися і вижити. Помилкові припущення про можливість подолати те, що трапилося виникають саме в цій фазі. Фаза "медового місяця" наступає після катастрофи і триває від тижня до 3-6 міс. Ті, хто вижив, відчувають сильне почуття гордості за те, що подолали всі небезпеки й залишилися в живих. У цій фазі катастрофи постраждалі сподіваються і вірять, що незабаром всі проблеми і труднощі будуть вирішені. Фаза розчарування зазвичай триває від 2 місяців до 1-2 років. Сильні почуття розчарування, гніву, обурення і гіркоти виникають внаслідок краху надій.  Фаза відновлення починається, коли вижили усвідомлюють, що їм самим необхідно налагоджувати побут і вирішувати виникаючі проблеми, і беруть на себе відповідальність за виконання цих завдань. 

Номер слайду 7

Основним завданням психологічної допомоги є актуалізація адаптивних та компенсаторних ресурсів особистості, мобілізація психологічного потенціалу для подолання негативних наслідків надзвичайних обставин. Наслідком ефективної психологічної допомоги постраждалим є оптимізація психічного стану і поведінки людини в екстремальних ситуаціях. 

Номер слайду 8

“ Як можна бути спокійним, коли всі клітини нервові? ”Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 січня 2022
Переглядів
478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку