Презентація "Дизайн інтер’єру. Виготовлення Великодніх композицій для оздоблення інтер’єру."

Про матеріал
Хата — житловий простір людини, місце родинних обрядів, символ добробуту. Стародавня назва хати сягає тисячолітніх глибин. Як увесь світ поділяється на три частини: земну, підземну і небесну сфери, так і хата відображає ці сфери буття: стеля — небесний духовний світ; стіни, вікна, двері — символи земного життя й спілкування з іншими людьми; нижній ярус — підлога, підпіччя і лави, поріг уявлялися як межа земного й підземного світів. Недаремно кажуть: "Моя хата небом крита, землею підбита, вітром загороджена".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дизайн інтер’єру. Виготовлення Великодніх композицій для оздоблення інтер’єру

Номер слайду 2

Своя хата — своя правда, своя стріха — своя втіха. (Народна мудрість) Перед Великоднем хата обновлялася, милася, підмазувалася, білилася. Це своєрідне очищення після зимового періоду мало значення весняного оновлення життя. Особливою прикметою Великодніх свят були насамперед писанки та крашанки, складені на святковому столі, де стояв також кошик з освяченими великодніми короваями. Стіни прикрашалися новими рушниками та штучними квітами.

Номер слайду 3

Писанка – душа народу, що розквітає щороку навесні у Великдень дивними веселковими барвами. Це символ краси, весни, Великодня й України. Розписані писанки після освячення в церкві дарують родичам, друзям, промовляючи – «Христос воскрес!». У відповідь кажуть – «Воістину воскрес!» – і щиро дякують. Дарувати писанку – означає бажати щастя, здоров’я, доброї вдачі. Існують різні техніки розпису Великодніх яєць, тому називаються вони по-різному.

Номер слайду 4

Народні прикмети про писанки - Пофарбоване, розмальоване яйце вважали оберегом. 3 писанок, крашанок починався великодній сніданок у кожній українській сім'ї. Освячену писанку з давніх-давен клали до першої купелі немовляти, щоб воно зростало в силі. Будуючи нову хату, в кожному кутку клали по писанці. Предки вважали, що писанка охороняє оселю від пожежі, блискавки та різних напастей. Дівчата вмивались водою, в яку опускали крашанку чи писанку, щоб бути рум'яними. Писанки клали в землю, щоб родилося жито, пшениця. Під поріг стайні клали теж писанки, щоб добре велося худобі. Крашанки й писанки служили для святкових розваг, ігор молоді та дітей.

Номер слайду 5

Значення кольорів Свою певну символіку мають і кольори писанок. Червоний – це радість життя, любов і відвага, для молодих – надія на одруження; жовтий – місяць і зорі, у господарстві врожай; блакитний – повітря, небо, магічне значення здоров’я; зелений – воскресіння природи, багатство і плодючість землі; чорне з білим – пошану духів, душ померлих, подяку за охорону від злих сил, білий – чистота душі, святість. Сполучення кількох кольорів з узорами в орнаменті з чотирьох-п’яти фарб символізує родинне щастя, мир, любов, успіх тощо

Номер слайду 6

До великоднього свята В кожнім краї залюбки І бабусі, і малята Розписують писанки. Знаки сосонки і хвилі, Берегині і стожар На яйце вощить уміло Наш вкраїнський писанкар. Жар калини, літ лебідки, Знак хрещатий і зірки –Аплікують ось так дітки На Поділлі писанки. Тож часу дарма не гайте І за писачком спішіть,Свій орнамент вибирайте, Писаночку розпишіть

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

багатство шана духів врожай;здоров’я святістьрадість

Номер слайду 12

Номер слайду 13

“дзвони”

Номер слайду 14

“хрест"

Номер слайду 15

“гердан”

Номер слайду 16

“ГОЛУБ”

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гора Тетяна Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
5401
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку