Презентація для 4 класу з основ здоров'я на тему: " Усний журнал "Правила поведінки у надзвичайних ситуаціях""

Про матеріал
Презентація «Усний журнал «Правила поведінкиу надзвичайних ситуаціях»» є мультимедійною підтримкою уроку основи здоров'я в 4 класі. Спрямована на поглиблення знань з правил поведінкиу надзвичайних ситуаціях, попередження прояви паніки в небезпечних та надзвичайних ситуаціях, навчає їх запобігати. Виховує в учнів мужність і спроможність приймати швидкі і правильні рішення в екстремальних умовах. Можлива для використання в проведенні позакласних заходів, виховних годинах учнями, вчителями, батьками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ УСНИЙ ЖУРНАЛ

Номер слайду 2

НА ПРИРОДІ

Номер слайду 3

ПРОГУЛЯНКА У ЛІСІ

Номер слайду 4

ПІДГОТОВКА ДО ПОДОРОЖІ У ЛІС: Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Якщо поблизу нікого немає – залишіть записку з повідомленням про дату, час, місце і кількість людей що йдуть з вами. Одягніть зручний одяг та взуття.

Номер слайду 5

Встановіть між собою сигнали, щоб не загубити один одного у лісі. Запам’ятовуйте орієнтири під час руху у лісі, щоб не заблукати. Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без нагляду!У ЛІСІСТРАШНІ НАСЛІДКИ

Номер слайду 6

У ЛІСІ: Щоб уникнути отруєння НІКОЛИ не куштуйте сирих грибів та ягід поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби там отруйні. Уникайте диких тварин. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати вогонь як засіб захисту.

Номер слайду 7

ЯКЩО ВИ ЗАБЛУКАЛИ У ЛІСІ: Зберігайте спокій та уникайте паніки. Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтеся простежити до неї дорогу. Якщо це не вдається, пригадайте знайомі орієнтири, найкраще – залізницю, річку, шосе. Прислухайтеся. Ви можете почути звуки річки або шосе, і ви зрозумієте в якому напрямі рухатися.Існує багато способів визначення сторін горизонту: за допомогою компаса, за положенням Сонця. За Полярною зіркою – напрямок на Полярну зірку завжди відповідає напрямку на північ. Мурашки завжди містяться з південного боку дерева, пенька, куща. Кора дерева як правило з північної сторони грубіша, іноді покрита мохом.

Номер слайду 8

ПРАВИЛЬНО КОРИСТУЙТЕСЯ ВОГНЕМВогонь є одним із основних засобів виживання у лісі. За допомогою вогню ви можете зберегти тепло, сушити одяг і подавати сигнали. Завжди тримайте сірники у водонепроникному пакеті.

Номер слайду 9

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: Знайте приблизно свій шлях мандрівки;Майте при собі засоби визначення сторін горизонту;Майте достатньо їжі, води, сірників та засобів захисту свого життя. КУДИ Б ВИ НЕ ПІШЛИ ВИ МОЖЕТЕ ОПИНИТИСЬ У ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ, ТОМУ:

Номер слайду 10

БЕЗПЕКА НА ДАЧІ:

Номер слайду 11

ОТРУЄННЯ: При отруєнні димом або чадним газом людина спочатку почуває головній біль, починається запаморочення, загальна слабкість, нудота. Швидко, протягом кількох хвилин особа, що постраждала, непритомніє. Є великий ризик дістати важкі опіки дихальних шляхів.

Номер слайду 12

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ: У першу чергу постраждалого потрібно винести на свіже повітря (якщо не горить ліс, покладіть на обличчя хустинку змочену водою, та відтягніть у безпечне місце). До приїзду лікаря надайте потерпілому допомогу: піднесіть до носа ватку, змочену нашатирем, зробіть штучне дихання (якщо людина знепритомніла).

Номер слайду 13

НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ: Висушена трава на дачі небезпечна! Кинеш недопалок – і можна сказати дачі: прощавай. Саме за тліючої сигарети найчастіше починається пожежа. Намагайтеся щоб на дачній ділянці не було багато сміття: купи скошеної трави, спиляних та сухих гілок. Все це краще одразу перенести на смітник або спалити в спеціально відведеному для цього місці.

Номер слайду 14

Увага!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ В СЕРЕДИНІ ДАЧНОГО БУДИНКУ: Якщо хтось вважає громовідвід пережитком минулого, то даремно. Мати його на даху потрібно обов'язково. Тільки не кріпити громовідвід до теле- і радіоантени на даху – небезпека влучення блискавки в такий “громовідвід” подвоюється. А також є велика вірогідність загоряння проводки.

Номер слайду 17

Під час грози:

Номер слайду 18

ПІД ЧАС ГРОЗИЯкщо гроза застала вас на шляху до дачі не ховайтеся під самотнє дерево, не лягайте на землю (таким чином ви підставите все тіло під удар). Не стійте стовпом, (блискавка б'є в найвищу точку на місцевості), а краще присядьте обхопивши ноги руками.

Номер слайду 19

УРАГАН

Номер слайду 20

Під час урагану: Ураган що раптово налетів, може накоїти чимало лиха на дачній ділянці. Оптимальний варіант – пересидіти його в підвалі. Якщо його немає – зачиніть у будиночку всі вікна, двері, затуліть димар, вимкніть запобіжні пробки або електропостачання взагалі, і сядьте на канапу подалі від меблів, які легко падають.

Номер слайду 21

Якщо ударила блискавка...

Номер слайду 22

При ураженні блискавкою: Насамперед потерпілого необхідно роздягнути, облити йому голову холодною водою та, по можливості обгорнути тіло мокрим холодним простирадлом. Якщо людина не опритомніла, треба зробити їй штучне дихання, та якнайшвидше викликати медичну допомогу. Навіть якщо людина опритомніла, у неї можуть виявитися серйозні ушкодження внутрішніх органів.

Номер слайду 23

ПЕРЕГРІВАННЯ ОРГАНІЗМУ

Номер слайду 24

СИМПТОМИ: Спочатку людина відчуває втому, головний біль, запаморочення, нудоту, спрагу. Пізніше – шум у вухах, задишку, прискорене серцебиття. Якщо в цей час вжити необхідних заходів, можна уникнути ускладнень.

Номер слайду 25

ЩО РОБИТИ ПРИ ПЕРЕГРІВАННЯХ?Потерпілого необхідно покласти у тінь, піднявши вище голову, або в прохолодне приміщення, зняти одяг. Найголовніше – охолодити організм. Необхідно прикласти холодні компреси на голову, шию, груди, можна обгорнути тіло мокрим простирадлом.

Номер слайду 26

… ПРИ ОБМОРОЖЕННІ

Номер слайду 27

Обмороження – ушкодження, викликане місцевим переохолодженням тканин організму.

Номер слайду 28

Ступені обмороження тканин:1 ступінь – почервоніння, набряк тканин;2 ступінь – утворення пухирів, заповнення їх каламутною рідиною;3 ступінь – омертвіння шкіри та утворення струпа;4 ступінь – омертвіння частин тіла.

Номер слайду 29

Як уникнути обмороження: Поступово загартовувати організм;Більше рухатись;Не торкатися оголеною шкірою до металевих предметів;Бути уважним щодо вибору одягу.

Номер слайду 30

Перша допомога при обмороженні: Помістити потерпілого в тепле приміщення;Дати йому гарячого чаю або кави;Розтерти обморожену частину тіла спиртом (при відсутності – м’яким матеріалом)Покласти пов’язку з товстим прошарком вати на обморожене місце;Викликати швидку медичну допомогу за номером “103”.

Номер слайду 31

ДОТРИМУЙСЯ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ!Гра «Продовжи правила»

Номер слайду 32

ПОВЕРТАЮЧИСЬ З ЛІСУ, НЕ ЗАЛИШАЙ БАГАТТЯ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 33

НЕ СУНЬ В РОЗЕТКУ НІЯКИХ ПРЕДМЕТІВ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 34

НЕ ЗАПАЛЮЙСВІЧКИ НА ЯЛИНЦІ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 35

КОСТЮМИ З ЛЕГКО-ЗАЙМИСТИХ МАТЕРІАЛІВ НЕБЕЗПЕЧНІ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 36

ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДІВ В ШКІЛЬНОМУ КАБІНЕТІ МАЄ БУТИ ВОГНЕГАСНИК!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 37

СІРНИКИ – ЦЕ НЕ ІГРАШКИ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 38

НЕ ГРАЙСЯ З ВОГНЕМ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 39

ІГРИ З ВОГНЕМ НЕБЕЗПЕЧНІ. МОЖУТЬ ПОСТРАЖДАТИ І ДОРОСЛІ, І МАЛІ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 40

ПІД ЧАС ПОЖЕЖІ НЕ ХОВАЙСЯ, А БІЖИ З КІМНАТИ!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 41

ВИХІД НЕ ЗАХАРАЩУЙ, В КІМНАТІ ПОВИНЕН БУТИ ВОГНЕГАСНИК!ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Номер слайду 42

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКАПРИ ПОЖЕЖІ ЗВОНІТЬ 101!

Номер слайду 43

ПРОФЕСІЯ РЯТУВАЛЬНИКА НЕБЕЗПЕЧНА

Номер слайду 44

Надзвичайних ситуацій Є у світі повсякчас,Щоб могли спокійно спати – МНС рятує нас!І в біді і в непогоді –Ви нам станете в нагоді!В день святковий цей для нас,Ми вітаємо всіх вас. ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

Номер слайду 45

Дякуємо за увагу

Номер слайду 46

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Менджул Мар'яна
    Дуже дякую.Повчальний і змістовний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 березня 2018
Переглядів
9148
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку