Презентація для 9-го класу на тему "Початок українського національного відродження"

Про матеріал

Презентація розроблена до інтегрованого уроку "Початок українського національного відродження"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Початок українського національного відродження. Підготувала учитель історії Першотравневої ЗОШ І-ІІІ ступенів Зміївської районної ради Вистороп Т. В.

Номер слайду 2

Мета: охарактеризувати процес зародження українського національно-культурного відродження, його етапи; проаналізувати уривок із поеми І. Котляревського «Енеїда» та пояснити її значення для розвитку українського національного руху; пояснити значення діяльності Кирило-Мефодіївського братства для українського відродження; розвивати увагу, пам'ять, мислення, навички аналізувати та робити висновки; виховувати патріотичні почуття.

Номер слайду 3

Установіть хронологічну послідовність подій.ліквідація царською владою греко-католицької церкви на Правобережжі;повстання Чернігівського полку;Польське повстання.

Номер слайду 4

Свої лозунги та організаційно-конспіративні засоби Декабристський рух багато в чому запозичив у ____________. ____________ - це полтавська масонська ложа, заснована у квітні 1818 р. Михайлом Новіковим. 1821 р. ___________ створили дві організації - _______________ та _______. Документи «Правила» та «Клятва» висвітлюють програму _____________. Довідка: «масони», «декабристи», «Любов до істини», «Південне товариство», «Північне товариство», «Товариство об’єднаних слов’ян».

Номер слайду 5

Із праці М. Грушевського «Ілюстрована історія України»«…У Східній Україні, задніпрянській, …змосковщилося все, що підіймалося над масою народною. Стара книжна мова вимерла, на московське перейшла. Слово народне жило тільки серед простого народу та …серед нижчого духовенства, попів та дяків х – бакалярів, ледве видно й самітно. Маса народна, придавлена кріпацькою неволею, лежала мовчазною, нерухомою, мертвою, і здавалося, що вже не встане – прийшов останній кінець українському життю, як сумно співав наш великий поет (Т. Шевченко)…:

Номер слайду 6

Заснула Вкраїна,Бур’яном укрилась, цвіллю зацвіла, В калюжі, в болоті серце прогноїлаІ в дупло холодне гадюк напустила,А дітям надію в степу оддала. А надію… вітер по полю розвіяв,Хвиля морем рознесла. Не видно було, що під тим попелом минулого, під цвіллю сучасного лежать здорові, могутні зерна народного життя й починають проростати тихо й непомітно».

Номер слайду 7

Іван Котляревський(1769 – 1838)Письменник, драматург, громадський діяч. Народився в Полтаві. У 1780 – 1789 рр. навчався в Полтавській духовній семінарії. Упродовж 1789 – 1796 рр. працював канцеляристом, домашнім учителем у поміщицьких родинах. 1796 – 1808 рр. перебував на військовій службі. Брав участь у Російсько-турецькій війні 1806 – 1812 рр., був учасником облоги Ізмаїла. 1808 р. вийшов у відставку. 1816 р. І. Котляревського призначено директором Полтавського театру, для якого він пише дві п’єси: «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник». І. Котляревський належав до масонської ложі «Любов до істини», що діяла в Полтаві 1818 – 1819 рр. Справою усього його творчого життя була поема «Енеїда», в якій автор відтворив різні сторони життя українського суспільства другої половини 18 ст.

Номер слайду 8

Вважається, що Іван Котляревський розпочав роботу над Енеїдою у 1794 році будучи 29-річним прапорщикому війську Російської Імперії, однією з колоній якої була тоді Україна. Ще до появи несанкційованого друкованого видання I—III частин Енеїди, перші три її частини поширювалась серед тогочасної української інтелігенції у рукописних виданнях.

Номер слайду 9

У 1798 році у Санкт-Петербурзі, без відома та згоди самого Котляревського, було вперше надруковано I—III частини Енеїди зусиллями багатого конотопського поміщика Максима Парпури та під редакторством Йосипа Каменецького.

Номер слайду 10

Друге неповне видання «Енеїди» (також лише I—III частин) побачило світ 1808 року. Його опублікували в типографії Івана Глазунова в Санкт-Петербурзі на основі видання 1798 року. Це видання, так само як і перше, вийшло без відома і згоди Котляревського.

Номер слайду 11

1809 року, за фінансової підтримки Семена Кочубея, Іван Котляревський закінчив написання четвертої частини «Енеїди» і видав її разом із попередніми трьома окремою книжкою

Номер слайду 12

Но греки, як спаливши Трою,Зробили з неї скирту гною,Він, взявши торбу, тягу дав;Забравши деяких троянців,Осмалених, як гиря, ланців,П'ятами з Трої накивав.

Номер слайду 13

{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Рік. Автор. Збірка1819 Микола Цертелєв«Спроба зібрання старовинних малоросійських пісень»1827 Михайло Максимович«Малоросійські пісні»1834«Українські народні пісні»1849«Збірник українських пісень»1822 Дмитро Бантиш-Каменський«Історія Малої Росії»1818 Олексій Павловський«Граматика малоросійського наріччя»

Номер слайду 14

1787 р. в Новгороді-Сіверському виникає гурток автономістів. Він прагнув відновлення автономії Гетьманщини, розвитку української національної культури, поширював патріотичні публіцистичні твори, розробляв проекти розбудови освіти в Україні. 1791 року гурток організував секретну подорож Василя Капніста до Берліна. Його цікавило ,чи підтримає Пруссія українське повстання в разі її війни з Росією.

Номер слайду 15

З діяльністю гуртка автономістів пов’язана і праця «Історія Русів» - найбільш видатний історичний твір в Україні кінця 18 – початку 20 ст. Автором твору вважають Григорія Полетицю.

Номер слайду 16

На початку 18 ст. осередком українського національно-культурного відродження стає Львів. Зусиллями Володимира Каразіна тут у 1905 (1805) р. було засновано університет.«Український журнал» став першим в Україні літературно-художнім, спортивним, науковим щотижневиком. Засновником і душею гуртка харківських романтиків став Гулак-Артемовський. Виправте помилки:

Номер слайду 17

Номер слайду 18

{775 DCB02-9 BB8-47 FD-8907-85 C794 F793 BA}Збірка. Автор«Енеїда»Т. Шевченко«Граматика малоросійського наріччя»Михайло Максимович. Чотиритомна «Історія Малої Росії»Микола Цертелєв

Номер слайду 19

«У 1847 р., у зв’язку з відомою всім історією, він був засланий рядовим в Оренбурзький корпус із забороною писати й малювати… Батальйонний командир не любив його за незламний характер, за те, що він не вмів і не хотів нікому вклонятися, і водив його кожний день разом з іншими на навчання, де вчився маршировки і рушничних прийомів…»

Номер слайду 20

ГВБА

Номер слайду 21

Домашнє завдання:§ 6 Підготувати повідомлення про діяльність Кирило-Мефодіївського братства.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підіпригора Олена ,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Береза Любов Олександрівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Тарасов Олександр Володимирович
    Є помилка! У 16 слайді. Осередком .... став Харків, а не Львів. В.Н. Каразін був засновником Харківського університету.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Бондарь Олена Миколаївна
    цікавий матеріал. Змістовний.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
4 січня 2018
Переглядів
15887
Оцінка розробки
4.8 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку