Презентація для 9 класу "РМ. Усний вибірковий переказ тексту наукового стилю".

Про матеріал
Презентація до уроку української мови для 9 класу за навчальною програмою для закладів загальної середньої освіти з українською мовою навчання на тему: РМ. Усний вибірковий переказ тексту наукового стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Українська мова Тема: РМ. Усний вибірковий переказ тексту наукового стилю. Добрий день! Сьогодні на уроці ми формуватимемо текстотворчі вміння, зокрема, вміння переказувати текст наукового стилю; удосконалимо мовленнєві вміння усвідомлювати тему й основну думку, логіку викладу, тип і стиль мовлення, запам’ятовуватимемо конкретні факти, послідовність викладу матеріалу; розвиватимемо мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати змістово-композиційний і мовний аналіз наукового тексту, сприйматимемо усний текст, навчимося розуміти його, вибірково відтворювати зміст прочитаного; виховуватимемо повагу до праці, майстерності,наполегливості, старанності; до здорового способу життя.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Робота з розвитку мислення і мовлення. Прочитати план. Розкрити зміст кожного пункту, використовуючи наукові терміни. 1. Здоров’я — найбільше багатство. 2. Я дбаю про своє здоров’я. 3. Загартовую тіло й характер. 4. Займаюся спортом. Скласти невелику розповідь у науковому стилі на тему «Моє здоров’я» відповідно до плану.

Номер слайду 4

Як працювати над вибірковим переказом тексту наукового стилю. 1. Прочитайте текст, з якого потрібно вибрати матеріал на задану тему. 2. Визначте його тему й основну думку. 3. Вдумайтеся в тему, пропоновану для вибіркового переказу. 4. Виберіть із тексту лише той матеріал, який необхідний для повного розкриття пропонованої теми. 5. Визначте основну думку переказу (вона може збігатися і не збігатися з основною думкою тексту). 6. Продумайте композицію переказу, тип мовлення (розповідь, опис, роздум) чи поєднання цих типів. 7. Складіть план переказу. 8. Випишіть слова-терміни. 9. Доберіть слова та речення для зв’язку частин тексту.

Номер слайду 5

Прочитайте текст. ВИШИВКА Вишивка - вид народного декоративного мистецтва; орнаментальне або сюжетне зображення на тканині, шкірі, повсті, виконане різними ручними або машинними швами. Основним матеріалом для вишивки є нитки (льняні, конопляні, бавовняні, шовкові, металеві та інші), в окремих випадках - різні, часом дорогі, матеріали (золото, срібло, самоцвіти, намистинки, бісер, блискітки, монети тощо). Вишивка застосовується для прикрашання одягу (жіночі блузи, чоловічі сорочки, корсетки, кептарі, кожухи, плаття тощо); речей побутового вжитку (рушники, скатерті тощо); інтер'єрів житлових і громадянських приміщень (декоративні панно)...

Номер слайду 6

Народна вишивка відзначається багатством і різноманітністю геометричних елементів, зображенням тварин і рослин. В Україні є близько 100 видів і різноманітних технічних прийомів вишивання. Основні - мережання, вирізування, низь, гладь, хрестик та інші. Багатий колорит і складні геометричні узори, що часто заповнюють тло тканини, властиві вишивкам Галичини, Буковини, Закарпаття; рослинний орнамент червоного, чорного й синього кольорів, інколи в поєднанні із зображенням тварин, характерний для Полтавщини, Київщини, Чернігівщини... Серед найвідоміших майстрів вишивки - заслужені майстри народної творчості України Г. Герасимович, П. Березовська, О. Василенко, а також Л. Вандальська, Г. Гринь, Г. Кравченко... (З журналу, 158 сл.).

Номер слайду 7

До якого стилю належить даний текст? Що таке вишивка? Для чого застосовують вишивку? Які є види та технічні прийоми вишивання? Яких ви знаєте майстрів народної вишивки? Хто із вас вміє вишивати і вже зробив не одну річ власними руками?

Номер слайду 8

Словникова робота: Повсть - виготовлений з вовни способом валяння цупкий матеріал; Бісер - дрібне різнокольорове скляне намисто, що застосовується у вишиванні; Корсетка - верхній жіночий одяг, безрукавка, пошита в талію з кольорової тканини; Кептар (у гуцулів) - верхній хутряний одяг без рукавів; Панно - картина, барельєф і т. ін., декоративного характеру, що кріпиться, звичайно, до стіни.

Номер слайду 9

План 1. Що називається вишивкою? 2. Основний матеріал для вишивки. 3. Орнаментальне зображення. 4. Багатство української вишивки. 5. Народні майстрині.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Підручник, ст. 242-244 Виконати завдання до тексту ст. 244 (письмово).

ppt
Додав(-ла)
ПІКАЛОВА ВІТА
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
9794
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку