Презентація для підготовки до ЗНО з історії. Теми 1-2.

Про матеріал
Презентація стане у нагоді при підготовці учнів 11 класів до ЗНО з історії України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до ЗНО з історії. Тема 1-2. Вступ до історії України. Стародавня історія України

Номер слайду 2

Визначення понять «історія», «історія України», «археологія», «хронологія», «історичне джерело», «цивілізація»Історія – це наука, що вивчає минуле людства на основі різних типів джерел (усних, писемних, речових…).Історія України – це наука, що вивчає розвиток конкретно українського народу від найдавніших часів до сьогодення. Археологія – історична наука, що досліджує минуле людства на основі матеріальних джерел. Хронологія – історична дисципліна, котра встановлює послідовність історичних подій у часі.Історичне джерело – усна/писемна пам’ятка історії, котра надає можливість досліджувати минуле людства. Цивілізація – єдність історичного процесу і матеріально-духовних надбань людей.

Номер слайду 3

Періодизація історії України. Стародавня історія України(1 млн. років тому – V ст н.е.)Середньовічна історія України(V – XV ст.)Нова історія України(XV ст. – 1914 р.)Новітня історія України(1914 р. – наші дні)

Номер слайду 4

Типи історичних джерел. ПисьмовіУсніРечовіЕтнографічніАудіо-, відеоджерела

Номер слайду 5

Стародавня історія України. Загальна періодизація Кам'яного віку. Палеоліт. Мезоліт. Неоліт. Енеоліт

Номер слайду 6

Палеоліт. Перший період Кам'яного віку (Давній Кам'яний вік), для якого було характерним: Поділ на ранній, середній і пізній;Поява перших людей на території України;Створення наскельних малюнків;Активне користування вогнем;Поява вірувань;Активне використання палки-копалки;Привласнюючий тип господарства.

Номер слайду 7

Місця стоянок первісних людей на території України{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Ранній палеоліт, пітекантроп. Королеве (Закарпаття)Середній палеоліт, неандерталець. Киїк-Коба (Крим)Пізній палеоліт, кроманйонець. Мізин (Чернігівщина)Межиріч (Черкащина)Кирилівка (Київщина)На даній картосхемі (взятої з завдань ЗНО) вказані наступні стоянки:1 – Королеве2- Кирилівка3 – Мізин (на Мізинській стоянці був знайдений Меандровий браслет, зображення під картою)4 – Киїк-Коба. Стоянка Межиріч позначена зеленим овалом1 млн років тому – поява першої людини на території України

Номер слайду 8

Мезоліт. Другий період Кам'яного віку (Середньока’мяний вік), який характеризувався: Винайденням лука, стріл, плота, човна, розвиток знарядь праці та зброї;Одомашненням собак та свиней;Винайденням гачка, голки, сітки;Привласнюючим типом господарства.

Номер слайду 9

Неоліт. Третій період Кам'яного віку (Новокам'яний вік), коли: Відбулась неолітична революція: перехід від привласнюючого до відтворюючого господарства; Відбувся перехід до осілого способу життя; Активно почало розвиватись землеробство;Був винайдений серп;Почали використовувати кераміку;Почали займатись прядінням і ткацтвом;Приручили більшість тварин.

Номер слайду 10

Енеоліт. Четвертий і останній період Кам’яного віку (мідно-кам’яний вік), за якого: Винайшли і почали використовувати перший метал – мідь;Основа господарства – землеробство і скотарство;Винайшли колісний транспорт;Поширилась трипільська культура (IV тис. до н.е. – сер. III тис. до н. е.).

Номер слайду 11

Трипільська культураІснувала за часів енеоліту;Відкрита В. Хвойкою наприкінці ХІХ століття;Давньоземлеробська культура;Будували двоповерхові будівлі;Займались землеробством, гончарством, ткацтвом, ковальством;Виготовляли вироби з міді;Збудували перші протоміста на території України.

Номер слайду 12

Бронзовий вік. Після Кам'яного віку. Виготовлення і використання знарядь праці з бронзи. Приручення коня. Розвиток ливарства, гончарства і ткацтва. Поширення «звіриного стилю» у мистецтвіКочове скотарство. Посилення майнової нерівності

Номер слайду 13

Залізний вік. Кіммерійці: Перші кочівники Залізного віку на території України;Виготовляли перші залізні знаряддя праці та зброю на території України;Період проживання: IX-VIII століття до н.е.;Були витіснені скіфами;Займались кочовим скотарством, зокрема, конярством;Мали особливу тактику кінного бою;Найдавніший, за писемними джерелами, народ Північного Причорномор’я.

Номер слайду 14

Скіфи. У VIII-III ст. до н.е. панували у Причорноморських степах та Криму;Згадки: грецькі, ассирійські документи; «Історія» Геродота;Найбільшого розквіту зазнали за правління царя Атея;Здійснювали набіги на Близький Схід;У VI-IV ст. до н.е. існувало державне утворення – Велика Скіфія, після занепаду якої утворились дві Малі Скіфії;Займались скотарством, ковальством, гончарством, ткацтвом;У 514 р. до н.е. завдали поразку перському війську Дарія І;Зводили кургани (обряд поховання);Політеїзм;Мали торгівельні зв'язки з грецькими містами-колоніями;Були витіснені сарматськими племенами на Кримський півострів;У образотворчому мистецтві панував «звіриний стиль». Монета з зображенням царя Атея

Номер слайду 15

СарматиІІІ ст. до н.е. – ІІІ ст. н.е.;Витіснені готами;Пережитки матріархату;Займались кочовим скотарством, ковальством, зброярством;Здійснювали грабіжницькі напади на придунайські провінції Римської імперії;Формували загони важкоозброєної кінноти

Номер слайду 16

Велика грецька колонізація. Період: VІІI–VІ ст. до н. е. Причини грецької колонізації: Демографічна: демографічний вибух у Греції; Аграрна: нестача землі викликала потребу у освоєнні нових територій;Необхідність пошуку нових ринків збуту товарів;Пошук нових засобів і матеріалів для виробництва. Особливості: Незалежність колонії відносно метрополії;Мирний і аграрний характер.

Номер слайду 17

Загальна характеристика грецьких міст-колоній. Перше поселення – м. Борисфеніда (на о. Березань);Греки-переселенці займались землеробством, виноробством, садівництвом, ремеслами, гончарством, ювелірною справою;Активно розвивалась торгівля;Найбільші міста: Тіра, Ольвія, Херсонес, Пантікапей;Практично всі міста (крім, Пантікапею) – республіки, Пантікапей – монархія;Перенесені грецькі культурні, освітні та релігійні традиції. На карті під буквами позначені такі міста-колонії: Б – Тіра;В – Ольвія;Г – Херсонес;Д – Пантікапей.

Номер слайду 18

Велике розселення слов'ян Масове переселення слов'янських племен у V-VII ст. н.е., що було частиною Великого переселення народів (міграційного руху народів Європи). Для ілюстрації Великого переселення слов'ян найчастіше використовують дану карту.

Номер слайду 19

Слов'яни. Приблизно у VIII-IX ст.н.е. загальний термін слов'яни видозмінюється на конкретні назви окремих племінних союзів. До прикладу, на території України ми маємо такі відомі племена, як поляни, древляни, уличі, тиверці, сіверяни, волиняни та білі хорвати. В основному слов'яни займались землеробством і скотарством. Виникали великі торгівельні центри. Розвивався шлях «із варяг у греки». Слов'яни були язичниками. На зображеннях справа ви можете побачити Збруцького ідола – приклад ідола, котрий використовувався у релігійному культі слов'ян.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Альона Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бойко Олена Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. . Ана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Сіренко Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Алискевич Оксана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Сирвачак Любов
    Розробка супер! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
17 липня 2020
Переглядів
10601
Оцінка розробки
4.9 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку