Презентація для учнів 7-го класу на тему: "Природні умови. Клімат. Рослинний та тваринний світ. Екологічні проблеми Антарктиди"

Про матеріал
Презентація для учнів 7-го класу на тему: "Природні умови. Клімат. Рослинний та тваринний світ. Екологічні проблеми Антарктиди"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні умови. Клімат. Рослинний та тваринний світ. Екологічні проблеми Антарктиди. Презентацію підготувала вчитель географії і біології САТШ №203 Куницька Оксана Миколаївна

Номер слайду 2

Бліц-опитування. Протока, яка відокремлює Антарктиду від Південної Америки. Великий півострів на материку Антарктида. В якому році і якими вченими був відкритий материк Антарктида?Прізвище вченого, який першим досяг Південного полюса. Мореплавець, який вперше перетнув Південне полярне коло. Прізвище вченого, який другим досяг Південного полюса. Назва української наукової станції. Яка кількість наукових станцій розміщена на території Антарктиди?

Номер слайду 3

«Вірю-не вірю»Антарктика – північна полярна область Землі, що охоплює Антарктиду. Антарктиду було відкрито першою серед всіх материків. Антарктида материк міжнародного співробітництва. Антарктида є уламком прадавнього материка Лавразія. В основі материка лежить молода Антарктична платформа. Платформа зумовлює гірський рельєф на материку. Фундамент платформи складений метаморфічними і магматичними породами. У східній частині материка утворилася складчаста область. Антарктида має «триповерхову поверхню». За оцінками геологів в надрах Антарктиди міститься кам'яного вугілля більше, ніж на будь-якому іншому материку.

Номер слайду 4

Логічні пари. Уедделла А. Півострів. Еребус Б. Море. Шмідта В. Вулкан. Антарктичний Г. Острів Д. Рівнина

Номер слайду 5

Закінчи речення: В надрах Антарктиди крім кам'яного вугілля залягають такі корисні копалини як… Потужний льодовиковий покрив, який вкриває майже весь материк завтовшки…Подекуди льодовиковий покрив сповзає в океан на шельф і утримується на плаву, утворюючи потужні…Між західною і східною частинами Антарктиди через весь материк простягаються…

Номер слайду 6

Природні умови. Клімат. Рослинний та тваринний світ. Екологічні проблеми Антарктиди.

Номер слайду 7

КЛІМАТ У Антарктиді сформувався дуже суворий клімат, найхолодніший на Землі. Навіть Арктика істотно відрізняється від своєї південної протилежності. Антарктиду називають «материком вічної зими», «царством вітрів і хуртовини», «світовим холодильником». Це зумовлено, насамперед, її географічним положенням.

Номер слайду 8

Рекордно низьку температуру повітря – 89,2 °С (а на поверхні снігу –90 °С) на Землі було зареєстровано в Антарктиді на науковій станції «Восток» ще у 1983 р. Проте вже в 2018 р. дослідники, проаналізувавши супутникові вимірювання, зафіксували -98,6 °С. Такі морози на нашій планеті ніде більше не спостерігаються, тому цей район називають світовим Полюсом холоду

Номер слайду 9

Розташування за полярним колом визначає дуже малий кут падіння сонячних променів. Під час полярної ночі сонячна енергія майже не надходить. Відбуваєтьсясильне вихолоджування материка, температура повітря тоді сягає –70 °С. Улітку, коли встановлюється полярний день, як це не дивно, в Антарктиду надходить стільки ж сонячної енергії, скільки і в екваторіальні широти. Проте її підстильна поверхня не нагрівається, тому що майже 90 % сонячної енергії крижана білосніжна поверхня Антарктиди відбиває назад у космічний простір. Тому і влітку середньодобові температури становлять не менш як –30 °С.

Номер слайду 10

Циркуляція повітряних мас в Антарктиді теж своєрідна. Постійно холодні й, відповідно, важкі повітряні маси спричиняють над материком область високого атмосферного тиску з низхідними потоками повітря. З льодового купола в центрі материка маси холодного повітря стікають до країв, утворюючи дуже сильні стокові вітри. Антарктичні повітряні маси, що формуються там, відрізняються не тільки низькими температурами, а й дивовижною прозорістю та сухістю. Прозоре повітря і відсутність хмар сприяють подальшому вихолодженню поверхні, оскільки не затримують тепло. Незначні опади — в середньому 200 мм на рік (це приблизно стільки, скільки й у пустелі Сахара) — в Антарктиді випадають у твердому стані.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

В Антарктиці сформувалися два кліматичні пояси. Особливою суворістю відзначається антарктичний клімат у внутрішніх районах материка. Узимку тамлютують морози до –70 °С. А в розпалі полярного літа (грудень — лютий) термометр показує –30 °С. Проте погода стоїть ясна й безвітряна. На узбережжях такихсильних морозів не буває: взимку –35 °С, влітку — близько 0 °С. Але там пануютьшторми, урагани, що супроводжуються снігопадами. Субантарктичний кліматформується в океанічній частині Антарктики. Зимові температури там трохи нижчі від 0 °С, а літні рідко перевищують +10 °С.

Номер слайду 13

ВНУТРІШНІ ВОДИ

Номер слайду 14

Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає річок. Проте влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть тимчасові потоки талої води. Їх «життя» нетривале — один-два місяці. З настанням осінніх морозів танення й стік припиняються, і глибокі, із стрімкими берегами русла заносить снігом. В оазисах і на узбережжях є невеликі озера. Влітку вони звільняються від криги і сонце прогріває воду подекуди до +12 °С. Антарктида — це найбільше на планеті нагромадження льодовиків. У антарктичному «холодильнику» «законсервовано» 80 % усіх прісних вод земної кулі. Якби вся крига розтанула, то рівень Світового океану піднявся б майже на 60 м

Номер слайду 15

Номер слайду 16

РОСЛИННІСТЬ І ТВАРИННИЙСВІТ АНТАРКТИДИПорівняно з іншими материками,органічний світ Антарктиди бідний. Більша частина материка взагалі позбавлена рослин і тварин. Поблизу полюса в снігуживуть тільки бактерії. Це зона антарктичних пустель. Рослини і тварини є лише на узбережжях материка та островах. Вільні від криги ділянки вкриті лишайниками. Наземнічервоні, зелені та жовті водорості утворюють плівки на каменях, скелях і навіть на снігу. Поширені також мохи.

Номер слайду 17

Тваринний світ багатший за рослинність. Тварини зосереджені на вузькій смузі узбережжя і їх життя пов’язане з океаном. Символом Антарктиди є дуже своєрідні птахи — пінгвіни. Це нелітаючі птахи з короткими крилами, що схожі на ласти і дають змогу вправно плавати й пірнати, адже харчуються вони рибою. Найменші з них — пінгвіни Аделі, найбільші — імператорські, заввишки 120 см (мал. 160). У воді пінгвінів підстерігають морські леопарди — тюлені-хижаки. Проте на суходолі, де пінгвіни живуть великими колоніями, у них немає ворогів.

Номер слайду 18

З літаючих птахів поширені чайки-поморники і буревісники, якіна прибережних скелях утворюють «пташині базари». А великі альбатроси, з розмахом крил понад 3 м, використовуючи панівні вітри, можуть долати величезні відстані. У прибережних водах багато планктону, яким живляться риби і кити. Китів в антарктичних водах більше, ніж будь-де на Землі. Серед них — синій кит, кашалот, косатка, горбач.

Номер слайду 19

ТИМЧАСОВЕ НАСЕЛЕННЯЗасніженими просторами Антарктиди ніколи не кочували дикі племена, там не велися війни й не було промислових підприємств. Антарктида не належить жодній державі. На материку немає постійного населення. Проте вже більш як півстоліття там працюють науковці з усього світу. Таким чином, в Антарктиді біля наукових станцій виникли постійні населені пункти. Наукове містечко в Антарктиді наукові містечка. Через суворі природні умови дослідники працюють зазвичай не більше року, змінюючи один одного. Найбільш густонаселеним є Антарктичний півострів, де розміщено найбільше станцій. У Антарктиді з’явилися морські й авіаційні порти, куди щороку прибувають морські судна й літаки. Нині Антарктиду відвідують і туристи. Так люди поступово освоюють суворий шостий континент планети

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Академік Вернадський»

Номер слайду 22

ОХОРОНА ПРИРОДИПрирода Антарктиди потребує охорони. Порушення рівноваги між компонентами природи, що сформувалися в надзвичайно суворих умовах, призводить до дуже швидкого руйнування природних комплексів. Через аварії суден, що трапляються біля берегів Антарктиди, в антарктичні води потрапляють тисячі тонн палива. На поверхні води утворюються величезні нафтові плями. В умовах суворого клімату вони не зникають роками. Від забруднення потерпає передусім планктон, були випадки загибелі тюленів і китів.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 34. Дати усні відповіді на запитання №1-6 стор. 144 підручника. Підготуватись до самостійної роботи по темі: “Антарктида”, повторити параграфи 32-33.

pptx
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку