Презентація для учнів 8 класу на тему: "Біологічно активні речовини: вітаміни та гормони"

Про матеріал

Біологічно активні речовини - це сполуки, які внаслідок своїх фізико-хімічних властивостей мають певну специфічну активність і виконують, змінюють або впливають на каталітичну, енергетичну, пластичну, регуляторну або інші функції в організмі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Біологічно активні речовини: вітаміни та гормони

Номер слайду 2

Мета уроку: узагальнити знання про вітаміни та гормони як біологічно активні речовини, їх властивості та різноманітність, функціональне призначення;розвивати критичне мислення, уміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, порівнювати, робити прогнозовані висновки;виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я.

Номер слайду 3

Біологічно активні речовини –це сполуки, які внаслідок своїх фізико-хімічних властивостей мають певну специфічну активність і виконують, змінюють або впливають на каталітичну, енергетичну, пластичну, регуляторну або інші функції в організмі.

Номер слайду 4

Вітаміни –біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення процесів життєдіяльності в організмі і діють у дуже малих кількостях.

Номер слайду 5

З історії відкриття вітамінів. Вітаміни відкрив М.І. Лунін у 1880 роціУ перше штучно синтезував вітамін польський біохімик Казимир Функ у 1911 році. Через рік він придумав і назву - від латинського "vita" - "життя". Зараз відомо близько 50 видів вітамінів.

Номер слайду 6

гіповітамінозгіпервітаміноз. Невідповідність вітамінів нормі авітаміноз

Номер слайду 7

Властивості та функції вітамінів:

Номер слайду 8

ВОДОРОЗЧИННІ(розчиняються у воді, беруть участь в обмінних процесах )ЖИРОРОЗЧИННІ( розчиняються в жирах) Класифікація вітамінів

Номер слайду 9

ВОДОРОЗЧИННІЖИРОРОЗЧИННІКласифікація вітамінів https://learningapps.org/watch?v=pgxuc8anj17

Номер слайду 10

Властивості та функції вітамінів. Більшість не відкладаються про запас і не синтезуються в організмі;У малих кількостях забезпечують процеси життєдіяльності;Розчиняються або у воді, або в жирах;Є нестійкими сполуками, що руйнуються під час нагрівання;Руйнуються при взаємодії з повітрям;Окремі вітаміни у високих дозах можуть бути токсичними;Надходять в організм в основному з рослинною їжею у вигляді провітамінів;Можуть синтезуватися штучно;Є регуляторами обміну речовин, входять до складу ферментів, активізують гормони.

Номер слайду 11

Вітамін B1 Міститьсяв горіхах, печінці, крупах,м`ясі птахів, зелені.тіамін1,6 мг. Регулює обмін речовин, кровотворення, роботу мʼязів, активує процеси мозку. При авітамінозі - захворювання бері-бері (порушення нервової системи, росту,слабкість та параліч кінцівок).

Номер слайду 12

Вітамін С АСКОРБіНОВА К-ТАДопомагає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При авітамінозі - цинга ( запалення ясен, випадають зуби, слабкість, стомлюваність, головокружіння). Міститьсяв цитрусових, солодкому перці,ягодах,моркві. 75- 100 мг.

Номер слайду 13

Вітамін А РЕТИНОЛНеобхідний для нормального росту та розвитку епітеліальної тканини. Входить до зорового пігментуродопсину. При авітамінозі –захворювання «Куряча сліпота»Міститьсяв молоці, рибі, яйцях,маслі, моркві,петрушці,абрикосах.0,9 мг.

Номер слайду 14

Вітамін D Відповідає за обмін кальцію, ріст кісток. При авітамінозі – рахіт (деформація кісток, порушення нервової системи, слабкість)Виробляється в шкірі під дією УФП, міститься в яєчному жовтку,рибному жирі, ікрі ,маслі. КАЛЬЦИФЕРОЛ2,5 мг

Номер слайду 15

Гормони (інкрети)–біологічно активні речовини різної хімічної природи, що здійснюють свій вплив далеко від місця синтезу.

Номер слайду 16

З історії відкриття гормонів. Гормони відкрив Ернест Старлінг у 1905 роціЗараз відомо близько 50 видів гормонів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Залози змішаної та внутрішньої секреції

Номер слайду 19

Виробляє кілька гормонів. Один з самих важливих – соматотропный гормон – гормон роста. Гіпофиз. Контролює роботу всіх ендокринних залоз, регулює ріст і розвиток організму.

Номер слайду 20

Акромегали, гіганти і карлики

Номер слайду 21

Епіфіз. Контролює біоритми тіла (сон і неспання) – “біологічний годинник”Виробляє гормон – мелатонін.

Номер слайду 22

Регулює синтез і розпад цукру в крові. Основні гормони – інсулін і глюкагон. При гіпофункції – цукровий діабет, при гіперфункції – слабкість, втрата свідомості. Підшлункова залоза

Номер слайду 23

Гормони кори наднирників – кортикостероїди (кортизон)– адаптація організму до екстремальних умов. Мозковий шар наднирників –виробляе два гормона — адреналін і норадреналін. Вони регулюють функції серцево-судинної системи, допомогають мобілізувати внутрішні ресурси організму. Надниркові залози

Номер слайду 24

При гіпофункції – бронзова хвороба (хвороба Аддісона)

Номер слайду 25

У 1915 г. в тканині щитоподібної залози встоновили гормон тироксин, в1952 г. знайшли другий гормон трийодтиронін. Тироксин і трийодтиронін регулюють процеси росту і розвитку, підвищують інтенсивність всіх видів обміну речовин. Щитоподібна залоза

Номер слайду 26

При нестачі йоду – ендомічний зоб. При гіпофункції –міксидема. При гіперфункції –Базедова хвороба

Номер слайду 27

Узагальнення знань. Араштаєва Святослава. Дернова Анастасія. Купрієнко Сергій. Саранчук Анастасія. Савченко Юлія. Бага Маргарита. Барабаш Даша. Помазан Інна. Савенко Анастасія. Пимоненко Єлизавета

Номер слайду 28

Узагальнення знаньhttps://learningapps.org/view3465141 https://learningapps.org/view3002637

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Опрацювати конспект у зошиті;Допрацювати таблицю по вітамінах;Подумати, у чому значення антивітамінів?*

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
7 липня 2018
Переглядів
4842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку