Презентація для учнів 9-11 класів на тему: "Ресурси стресостійкості"

Про матеріал
Матеріал призначений для використання у розвивальній роботі для старшокласників або для дорослих. Метою є формування в учасників поняття про стресостійкість, використання моделі "BASIC Ph", знаходження особистих ресурсів для формування внутрішньої стабільності та формування активної позиції у подоланні перешкод.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

- це вміння протистояти стресу, відновлювати себе, свій психічний, фізичний та емоційний стан після травмуючих подій. Вона допомагає гідно проходити будь-які випробування.

Номер слайду 3

Життя людини схоже на батарейку. Коли вона працює, то поступово втрачає свою енергію. Щоб відновити її ресурс, батарейку заряджають. Так проблеми і стреси виснажують людину. Життєві сили потрібно поповнювати, щоб долати труднощі та почуватися добре. Цьому допоможуть

Номер слайду 4

Модель „BASIC Ph” Основні канали відновлення

Номер слайду 5

Це вміння розуміти власні почуття, називати їх своїми власними іменами, висловити розпізнані почуття найбільш прийнятними способами: словесно – в особистій розмові, письмово – в листі, щоденнику, без слів – в танці, малюнку, музиці. Віра в Бога, в людей чи в самого себе. Існування в нашому житті віри є джерелом, з якого людина може почерпнути сили у складних ситуаціях.

Номер слайду 6

Даному способу стресодолання притаманне прагнення до спілкування, звернення за підтримкою до сім’ї, близьких людей чи до кваліфікованих спеціалістів. Крім цього, ми можемо самі допомагати іншим потребуючим людям, занурюватися в суспільну роботу тощо. Цей спосіб апелює до наших творчих здібностей, креативної сторони нашої особистості. Завдяки уяві ми можемо мріяти, розвивати інтуїцію та пластичність, шукати і знаходити рішення у світі гри та фантазії, уявляти собі змінене майбутнє. Сюди також відноситься почуття гумору, імпровізація, мистецтво та різного роду ремесла.

Номер слайду 7

Спосіб подолання кризи через звернення до нашого вміння логічно та критично мислити, оцінювати ситуацію, пізнавати та осягати нові ідеї, планувати, навчатися, збирати достовірну інформацію, аналізувати проблеми та вирішувати їх. Цей спосіб пов’язаний із такими можливостями, як здатність відчувати себе завдяки слуху, зору, нюху, дотику, смаку, відчуттю тепла та холоду, болі та задоволення, включає в себе різного роду фізичні навантаження та тілесні практики (релаксаційні техніки, дихальні вправи).

Номер слайду 8

Оберіть для себе тихе та зручне місце. Виділіть для виконання вправи певний час. Не поспішайте. Напишіть дії, активності, які вам допомагають відновитись у стресових ситуаціях, отримати сили та енергію рухатись далі. Проаналізуйте всі вищеописані канали. Якщо протягом наступних днів ви пригадаєте ще якісь ресурси, дописуйте їх у ваш список. Проаналізуйте, які ресурсні канали для вас найбільш дієві. Напишіть дії і активності, які можуть стати для вас ресурсними у найменш пропрацьованих каналах (наприклад, соціальні контакти: звертатись за допомогою до…, волонтерська діяльність, …)

Номер слайду 9

Як ви почуваєтесь сьогодні?

Номер слайду 10

Проаналізуйте свій день. На скільки заряджена ваша „батарейка життєвих сил”? що протягом для вас виснажувало? як протягом дня ви поповнювали свої сили? + … + … + … + … + … - … - … - … - … - … Напишіть,

Номер слайду 11

Продумайте і запишіть ті дії, які допоможуть вам відновлювати фізичні та душевні сили протягом дня Якщо людина не турбується про свій душевний стан, це може призвести до виснаження. І тоді відновитися стає значно важче

Номер слайду 12

Знайдіть для себе шляхи безпечного вираження важких негативних емоцій. Тримати їх в собі не варто. Знайдіть джерела для поповнення позитивними емоціями Визначте свої основні канали( див. Модель „BASIC Ph”), пропрацьовуйте слабкі канали, тим самим посилюючи і збагачуючи свої ресурси Створіть традиції або ритуали на кожен день (це може бути ранкова кава, спільна вечеря з родиною і т.д.). Знаходьте можливість це робити ПОСТІЙНО приділяйте час собі, використовуйте ті ресурси, які відновлюють ваші життєві сили

Номер слайду 13

„ЗАРЯЖДАЙТЕ” СЕБЕ БУДЬТЕ В РЕСУРСІ!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку