Презентація для уроку психологія ділових відносин на тему:"Репрезентативні системи"

Про матеріал

Презентація з предмету "Психологія ділових відносин" на тему "Репрезентативні системи" . Саме репрезентативні системи відіграють визначальну роль у взаємодії людини з навколишнім світом і власною підсвідомістю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Репрезентативні системи

Номер слайду 2

Репрезентативна система (лат. representatio - наочне зображення) - основний, домінуючий спосіб отримання людиною інформації із зовнішнього світу. Саме репрезентативні системи відіграють визначальну роль у взаємодії людини з навколишнім світом і власною підсвідомістю.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Цей зв'язок підтримується за допомогою трьох основних систем образів:1. Відчуттів і уявлень: візуальної (зір); 2. Аудійної (слух); 3. Кінестетичної (м'язові відчуття, смак і нюх). Деякі фахівці називають ще дигіталів, які, контактуючи із зовнішнім світом, орієнтуються на діалог та аналіз.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Візуали. Мають добре розвинену візуальну систему й найчастіше осмислюють світ у зорових образах. Вони обов'язково звернуть увагу на яскраве небо чи темні хмари, відтінки кольорів, але навряд чи скажуть чітко, що і як говорили. Близько 35% людей – візуали.

Номер слайду 7

При опрацюванні інформації очі рухаються вліво-вгору або вправо-вгору, а також прямо-вгору або по центру. Візуал багато жестикулює, ніби створюючи в повітрі зображення того, про що говорить. Типова поза - з розправленими плечима. Манера спілкування динамічна й емоційна: розмовляє швидко та голосно з численними паузами; починає фрази найчастіше із займенників "ви" чи "ти". Дотримується такої дистанції, з якої зручніше розгледіти співбесідника. Візуал переконаний, що його сприймають "за одягом", і тому його одяг завжди ефектний та яскравий, навіть якщо незручний. З а своєю природою носії цієї репрезентативної системи схильні до оригінальних і необгрунтованих фантазій та мрій.

Номер слайду 8

Аудіали. Вони легко знаходять найтонші відмінності у звуках, але можуть не помічати кольорів і не відчувати жодної різниці в запахах. Під час опрацювання інформації очі аудіалів рухаються вліво-вбік або вправо-убік, а також вліво-вниз.

Номер слайду 9

Аудіал малорухливий, мало жестикулює і схильний відволікатися на навколишні звуки. Аудіали здебільшого дуже контактні. Схильні багато говорити. Під час спілкування аудіали уникають зорового контакту. Аудіали переважно мають хороший музичний слух і виразний, глибокий, мелодійний голос. Однак їхнє мовлення демонстративно монотонне. Належить приблизно 20% людей

Номер слайду 10

Кінестетики. Спираються на відчуття і водночас мають істотно приглушені здібності до того, щоб "побачити" й "почути". Фахівці розрізняють зовнішню та внутрішню кінестетику. В основі зовнішньої кінестетики лежать тактильні відчуття (дотик, температура, вологість), запах і смак. Внутрішня кінестетика охоплює емоції й внутрішні відчуття, усвідомлення стану тіла, які інформують людину про те, як вона рухається і що її оточує.

Номер слайду 11

Вони цінують комфорт та ретельно дбають про своє тіло. В одязі для них важлива зручність, а не зовнішній вигляд. Вони важко переживають стреси й дискомфортні ситуації. Мовлення кінестетиків уповільнене, голос часто глухий і низький. Вони живуть дією, бо для отримання інформації про світ їм потрібно рухатися, торкатися, куштувати, нюхати тощо. Частка кінестетиків у світі становить приблизно 20 %.

Номер слайду 12

Дигітали. Система дигітала основана на внутрішньому аналізі та діалозі. Дигітали - раціоналісти. Це зумовлено тим, що у сприйнятті й мисленні в них домінує ліва півкуля. Представники цієї модальності мають своєрідну модель сприйняття світу, орієнтовану на сенс, зміст, важливість та функціональність, тому вони, наприклад, не стільки співчувають людському горю, скільки розуміють масштаби трагедії, проблеми.

Номер слайду 13

Особливістю їхньої лексики є схильність до вживання слів та термінів. Для поведінки дигіталів характерні стримана жестикуляція; монотонні інтонації; намагання тримати співрозмовника на відстані; уникання будь-якого фізичного контакту (дотиків); скута пряма поза, схильність до "телефонної позиції"" (одна рука торкається щоки, вказівний палець спрямований до вуха, середній - до носа, а великий - до підборіддя). Категорію дигіталів виокремлюють не всі фахівці. Деякі автори уважають, що дигіталів у суспільстві приблизно 20-30 %.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Христенко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
2426
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку