Презентація для використання на урокаї історії

Про матеріал
мультимедійна презентація для використання на уроках історії для учнів 9 - 11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Чи знаєте ви, в яких умовах вони жили, яка була в той час тривалість життя, що їли ці люди, чим хворіли, чого боялися і про що просили Бога? Те, що відбувається день у день, називається повсякденністю. Про це ми і поговоримо.

Номер слайду 3

"Борони нас, Господи, від чуми, голоду і війни" - цими словами починалася молитва французьких селян у XVII столітті.

Номер слайду 4

Висока смертність була серед новонароджених : тільки половина з них досягала 10 -ти річного віку. Середня тривалість життя була 30 років. Рідко хто доживав до 70 років.

Номер слайду 5

Особливо коротке було життя жінок. Найчастіше вони вмирали ще в квітучому віці - між 20 і 40 роками.

Номер слайду 6

У XVI столітті 2 / 3 населення європейських країн становили чоловіки і 1/ 3 - жінки.

Номер слайду 7

Недарма казали: "Скажи мені, що ти їси, і я скажу тобі, хто ти є!" Таким чином, чим вище була сходинка ієрархічної драбини, на якій стояла людина, тим вишуканіше і витонченішою була його їжа.

Номер слайду 8

Отже, чим харчувалися в Новий час європейці? У XVI - XVIII століттях харчувалися в основному рослинними продуктами, та й тих було мало. Урожай ще довго залишався низьким. Пшениця, рис, кукурудза (після відкриття Америки) були малодоступні. Білий хліб до XVIII століття вважався рідкістю, прикметою розкоші. Тільки в 1850 році відбулася "революція" білого хліба, до цього часу пшениця витіснила інші зернові. Важкий був і шлях картоплі на стіл європейця.

Номер слайду 9

У XVIII столітті в Європі починають пити нові напої - чай ​​, кава, шоколад.

Номер слайду 10

Сучасник писав в 1782 році : "Немає жодного буржуазного будинку, де б вам не запропонували каву. Немає жодної продавщиці, кухарки, покоївки, яка б не пила за сніданком кави з молоком" .

Номер слайду 11

Змінювалося життя - змінювалася і мода. Новий ідеал краси з'явився на початку Нового часу в Італії, де пробудився інтерес до особистості людини. Люди Відродження встановили нові канони краси обличчя і тіла. Ідеалом краси стали високий зріст, широкі плечі, тонка талія, красивий рот, білі зуби.

Номер слайду 12

Плаття шилися в основному з важких і дорогих тканин, насичених і теплих кольорів, багато прикрашалися мереживами. Необхідною приналежністю кожної дами були рукавички, віяло, ювелірні прикраси, парасолька, муфта.

Номер слайду 13

Жінка в епоху Нового часу

Номер слайду 14

Чоловіча мода була більш практичною і грунтувалася на наслідуванні військовому одязі. Камзол , безрукавка , широка крисаня зі страусиними пір'ям, високі ботфорти, широкий пояс - ось основні деталі чоловічого костюма.

Номер слайду 15

Чоловік в епоху Нового часу

Номер слайду 16

Селянський одяг мав відповідати таким якостям: бути зручним, не заважати працювати і недорого коштувати. Тому гардероб селянина складався з лляної сорочки, штанів, грубого вовняного або суконного камзола, плаща з капюшоном, голову прикривав капелюх.

Номер слайду 17

У 1584 році Карл V видав указ, в якому говорилося, що одяг має допомагати відрізняти "князя від графа , графа від барона , барона від бюргера , бюргера від селянина".

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

ppt
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку