Отже, чим харчувалися в Новий час європейці? У XVI - XVIII століттях харчувалися в основному рослинними продуктами, та й тих було мало. Урожай ще довго залишався низьким. Пшениця, рис, кукурудза (після відкриття Америки) були малодоступні. Білий хліб до XVIII століття вважався рідкістю, прикметою розкоші. Тільки в 1850 році відбулася "революція" білого хліба, до цього часу пшениця витіснила інші зернові. Важкий був і шлях картоплі на стіл європейця.
Змінювалося життя - змінювалася і мода. Новий ідеал краси з'явився на початку Нового часу в Італії, де пробудився інтерес до особистості людини. Люди Відродження встановили нові канони краси обличчя і тіла. Ідеалом краси стали високий зріст, широкі плечі, тонка талія, красивий рот, білі зуби.