Презентація на тему "Діячі української культури. Лисенко Микола"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 9 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Якщо Чайковського ми називаємо чарівником російської музики, то Лисенка, цього прекрасного композитора, який полонить красою своєї музики, ми можемо сміливо назвати сонцем української музики»   Костянтин Станіславський

Номер слайду 3

Корифей української класики – ціла епоха в українській музичній культурі. Блискучий диригент, обдарований піаніст, вдумливий педагог, засновник професійної композиторської школи, основоположник української професійної класичної музики. Усе своє життя композитор присвятив чарівному світові української музики. Це людина, яка своїм талантом, своїм покликанням поклала на вівтар служіння українській нації все своє життя.

Номер слайду 4

22 березня 1842 р. в селі Гриньки Кременчуцького повіту Полтавської губернії (зараз Глобинського району Полтавської області) в родині дворянина Віталія Романовича Лисенка народився син – маленький Микола, якому судилося стати справжнім велетнем української і світової музичної культури.

Номер слайду 5

Лисенко Віталій Романович, офіцер орденського кірасирського полку. Лисенко Ольга Єреміївна, походила з Полтавського поміщицького роду Луценків.

Номер слайду 6

Перше виховання композитора було проведене на аристокричний лад: чиста французька мова, вишукані манери, танці, уміння невимушено триматися у вітальні – ось що вимагалось від дитини…Але противагою до цього стала любов до українського побуту двоюрідних діда та бабуні Миколи – Миколи та Марії Булюбашів, які не мали своїх дітей та плекали онука від щирого серця. Вже в п′ять років мати Миколи, Ольга Єреміївна, побачила хист хлопчика до музики і розпочала опікуватись його навчанням.

Номер слайду 7

Навчаючись в Харківській гімназії, потім в Харківському та Київському університетах, він не перестає думати про музику. Під час навчання в університеті він прагнув надбати якнайбільше музичних знань, усвідомлюючи, що головна мета його життя – музика.

Номер слайду 8

Після закінчення гімназії у 1859 р. Лисенко зі своїм другом М.Старицьким вступає до Харківського університету. У зв’язку з переїздом батьків до Києва він переводиться до Київського університету на природничий відділ фізико-математичного факультету. Юнака захоплює громадсько-політичне життя: палкі промови, дискусії, заборонена література. Зближення зі студентами М. Драгомановим, Т. Рильським, В.Антоновичем мало значний вплив на його світогляд.

Номер слайду 9

В університеті майбутній композитор серйозно взявся за вивчення укра-їнської мови, аби зробити її “культурною і своєю”, бере участь у підготовці “Словника української мови”. Грінченка, диригує студентським хором, організовує недільні школи для робітників. Після закінчення університету (1864 р.), через рік, Лисенко здобуває науковий ступінь кандидата природничих наук.

Номер слайду 10

У 1867 р. він вирішує здобути більш грунтовніші музичні знання і для цього обирає Лейпцігську консерваторію, яка вважалась однією з найкращих у Європі.

Номер слайду 11

Музичну освіту Лисенко продовжує у Петербурзькій консерваторії, де був зарахований до класу М. Римського-Корсакова. У Петербурзі він зближується з М.Мусоргським, В. Стасовим, О.Бородіним, М.Балакіревим та іншими російськими композиторами.

Номер слайду 12

З 1869 по 1874 роки М.Лисенко перебуває у Києві, займаючись творчою, викладацькою та громадською діяльністю.

Номер слайду 13

В 1872 році гурток українських діячів на чолі з М.Лисенком та М.Старицьким добився дозволу на публічні вистави українських п′єс. Тоді ж ними було написано оперети "Чорноморці" та "Різдвяна ніч" (пізніше перероблена на оперу). "Чорноморці", як народна оперета, міцно ввійшла у театральний репертуар з 1872 року, а «"Різдвяна ніч" з успіхом була поставлена в 1874 році у Київському оперному театрі силами акторів-аматорів. Це був початок українського національного музичного театру. Олен Пчілка, Михайло Старицький, Гнат Хоткевич, Марія Старицька і Микола Писенко

Номер слайду 14

М.Лисенко писав твори майже у всіх жанрах музичного мистецтва: опери, музично-драматичні твори, кантати і хори, обробки народних пісень, камерно-інструментальні п'єси, романси, фортепіанні твори.

Номер слайду 15

Великий вплив на творчість композитора мав геніальний поет-революціонер Тарас Шевченко. Його полум′яні вірші наштовхнули М.Лисенка до боротьби за національне визволення рідного народу. Протягом цілого життя композитор розвивав ідеї Шевченка в музиці. Великий цикл творів під назвою "Музика до Кобзаря" охоплює близько 100 композицій, серед них три кантати: "Б′ють пороги", "На вічну пам′ять Котлялевському", "Радуйся ниво неполитая". А також хори, ансамблі, солоспіви втілили в музиці ліричні, епічні, філософські твори Шевченка. Чудові зразки різних форм і жанрів вокальної музики злилися з поезіями великого Кобзаря.

Номер слайду 16

Оригінальні хорові твори: "Наш отаман Гамалія", "Пливе човен", "Садок вишневий коло хати", "Реве та стогне", "По діброві вітер віє", "Доля"; розгорнені вокально-інструментальні поеми: "Гетьмани, гетьмани", "Мені однаково"; народні думи, балади: "У неділю вранці рано", "У тієї Катерини".

Номер слайду 17

Микола Лисенко був не тільки визначним композитором, а й вченим етнографом, збирачем і дослідником народно-пісенних скарбів.

Номер слайду 18

Народна творчість стала життєдальним джерелом натхнення композитора. Лисенко ще з юних літ переконався, що волелюбні думи і прагнення народу, його боротьба за щасливе майбутнє з дивовижною силою висловлені в народній пісенній творчості. Пісня українська завжди привертала увагу композитора. Обробки українських народних пісень 5 томів, виконані Лисенком, мають наукову і художню цінність. В них розкрита вся краса пісенної творчості рідного народу. Він перший український композитор, який писав твори у різних жанрах музичного мистецтва на основі українського фольклору. “Фольклор - це саме життя”, - писав композитор в одному з листів до Філарета Колесси.

Номер слайду 19

М.Лисенко здійснив величезну роботу щодо збирання і публікації музичного фольклору. У 1873 році було видано першу музикознавчу працю М.Лисенко про український музичний фольклор "Характеристика музичних особливостей українських дум і пісень, виконуваних кобзарем Вересаєм".

Номер слайду 20

Важливу роль в його творчості займає опера. Він пише ряд опер, кожна з яких наповнена українським змістом, українською тематикою, які ввійшли в світову скарбницю оперного мистецтва. Це такі опери як: "Тарас Бульба", "Різдвяна ніч", "Наталка Полтавка", "Утоплена", "Чорноморці", а також дитячі опери "Коза Дереза", "Пан Коцький" та інші.

Номер слайду 21

У 1903 р. не лише в Україні, а й за її межами широко відзначався 35-річний ювілей композитора. У Києві на честь уславленого сина українського народу було поставлено оперу “Різдвяна ніч”, а в Петербурзі – влаштовано грандіозний концерт, у якому взяли участь провідні артисти Маріїнського імператорського театру. Ювіляра сердечно привітали російські композитори М.Римський-Корсаков, О.Глазунов, А.Лядов, Ц.Кюї.

Номер слайду 22

“Любі твої переспіви звернули наші очі у глиб народної душі, побачили й ми всю безодню і глибочінь її, всю широкість і міць поривань і чуття”, - писали у своєму привітанні петербурзькі студенти. На зібрані кошти під час урочистостей друзі придбали для композитора дачу, яка допомогла йому здійснити свою давню мрію – організувати музично-драматичну школу. Вона почала діяти восени 1904 року в будинку на вулиці Велика Підвальна (нині – Ярославів Вал), у Києві. В ній уперше були відкриті відділ української драми та класи народних інструментів, зокрема бандури і теорії музики. Лисенко працював у своїй школі до останніх днів життя.

Номер слайду 23

Марко Кропивницький, Микола Лисенко та Микола Садовський серед учасників Лисенкового хору. Квітень 1888 р.

Номер слайду 24

Микола Лисенко слухає гру Лесі Українки

Номер слайду 25

Микола Лисенко в оточенні шанувальниць. м. Курськ, 1911 рік.

Номер слайду 26

М.В.Лисенко з другою дружиною Ольгою Липською, дочками Катериною, Мар’яною і Галиною та сином Остапом. 1892 р. Микола Лисенко з сином Тарасом. 1908 р.

Номер слайду 27

Творчу й педагогічну роботу М.В.Лисенко поєднує з музично-громадською діяльністю . Він виступає у пресі з питань музики, спілкується зі своїми слухачами на авторських концертах. У 1908 році М.Лисенко очолив товариство "Український клуб", який проводив значну громадсько-просвітницьку діяльність – організовував літературні та музичні вечори, влаштовував курси для народних вчителів, створив комітети для сприяння спорудженню пам’ятника Т.Шевченку до відзначення 50-х роковин від дня смерті поета, які очолив сам композитор.

Номер слайду 28

Постійна напружена праця підірвала здоров′я композитора і 6 листопада 1912 року через несподіваний серцевий напад земне життя українського Бояна спинилось.

Номер слайду 29

Могила М.Лисенка на Байеовому кладовищі

Номер слайду 30

М.Лисенко залишив після себе цілу плеяду талановитих композиторів і послідовників: К. Стеценко, М. Леонтович, О.Кошиць, Я.Степовий, С.Людкевич, Л.Ревуцький та інші, які все своє життя продовжували ту велику справу, яку розпочав М. Лисенко.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Меморіальна дошка М.Лисенку на будинку в Тернополі де проживав композитор

Номер слайду 33

Меморіальна дошка М.Лисенку на будинку в Києві де проживав композитор

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Пам’ятник Миколі Лисенку на батьківщині

Номер слайду 36

Пам'ятник М.Лисенку в Києві

Номер слайду 37

Пам'ятник М.Лисенку в Києві

Номер слайду 38

Пам'ятник М.Лисенку в Києві

Номер слайду 39

Музей Миколи Лисенка в місті Київ

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Ювілейна медаль Національного банку України

Номер слайду 45

Ювілейна марка, випущена до 150-річчя від народження композитора Україна (1992): поштова марка з художнього маркованого конверту, присвячена 150-літтю з дня народження Лисенка

Номер слайду 46

Портрет композитора на футболці

Номер слайду 47

Його твори включають в свій репертуар найвідоміші українські співаки, диригенти, піаністи, хоровий твір "Боже, великий, єдиний" вважається духовним гімном України.

Номер слайду 48

Ім’я Миколи Лисенка носить Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка — перший український стаціонарний оперний театр.

Номер слайду 49

Ім’я Миколи Лисенка носить Льві́вська націона́льна музи́чна акаде́мія і́мені Мико́ли Ли́сенка

Номер слайду 50

Ім’я Миколи Лисенка носить Колонна зала імені Миколи Лисенка

Номер слайду 51

Ім’я Миколи Лисенка носить Полтавське державне музичне училище імені Миколи Лисенка

Номер слайду 52

Ім’я Миколи Лисенка носить Київська середня спеціалізована музична школа-інтернат імені М. В. Лисенка

Номер слайду 53

У 1986 році на кіностудії імені О.Довженка режисер Тимофій Левчук зняв історико-біографічний фільм «І в звуках пам'ять відгукнеться …», який показує сторінки з життя Миколи Віталійовича Лисенка. Роль композитора у фільмі виконав Ф. М. Стригун.

Номер слайду 54

Квартет імені Миколи Лисенка. 1976-77

Номер слайду 55

Вже декілька десятків років найпрестижнішим конкурсом в Україні, в якому беруть участь піаністи, співаки, скрипалі є конкурс імені Миколи Віталійовича Лисенка.

Номер слайду 56

Микола Лисенко – великий син своєї нації і його по праву вважають корифеєм української класичної музики. І не зважаючи ні на що, він і сьогодні залишається актуальним. Микола Віталійович для нас, молодих мистців, залишається взірцем у боротьбі за українську державність.

Номер слайду 57

В історії України постать Миколи Лисенка залишається унікальним прикладом поєднання в одній особі видатного музиканта, культурного і громадського діяча, незалежної, інтелігентної і чесної людини!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Сегеда Вікторія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кондратович Наталя
    Прекрасна презентація! Дякую, що поділилися! Професійно, Ґрунтовно, дотепно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шеремета Вікторія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гріньова Віталіна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рудік Наталія Борисівна
    Чудова робота! Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Рудік Наталія Борисівна
    Чудова робота! Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
14 грудня 2019
Переглядів
13947
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку