Презентація. "Єднальні, протиставні, розділові сполучники у складносурядному реченні"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе розкрити граматичні особливості складносурядного речення, навчить учнів розрізняти складносурядні речення з єднальними, протиставними, розділовими сполучниками; формувати практичні навички знаходити їх у тексті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Єднальні, протиставні, розділові сполучники у складносурядному реченні

Номер слайду 2

Складносурядне речення Це таке складне речення, частини якого рівноправні за змістом і поєднані сурядними сполучниками. Наприклад: Корінь науки гіркий, а плід смачний. [ ],а[ ]. Речення розповідне, неокличне, складне, складносурядне, а ( протиставний сполучник) – зіставлення, дві частини.

Номер слайду 3

Дослідження. Завдання. Прочитайте речення. Дослідіть, як змінився їхній зміст. Що,на вашу думку, вплинуло на зміни значення? (Зверніть увагу на сполучники). Вам науки не носити за плечима, і нам розуму не позичати. Вам науки не носити за плечима, а нам розуму не позичати. Або вам науки не носити за плечима, або нам розуму не позичати. Смислові зв'язки між частинами речення залежать від сполучникаЄднальний сполучник,одночасні діїПротиставний сполучник, зіставлення. Розділовий сполучник, можлива лише одна дія

Номер слайду 4

Вузлик напам'ятьЄднальні сполучникиІ, й, та (=і), ні…ні ,ані..ані,не тільки…а й, і…і

Номер слайду 5

Читання розуму додасть, і грамота руки не обтяжить. То один книги читає, то другий до словника заглядає. Не тільки книжка пам’ять розвиває, ф й уява кращає.

Номер слайду 6

Вузлик напам'ять. Протиставні сполучники. А, але, зате, проте,однак, та (= але)Можливі смислові значення: протиставлення зіставлення

Номер слайду 7

Наука в ліс не веде, проте з лісу вона виведе. Книги дають відпочинок душі, а свята – тілу. Учений іде, а неук слідом спотикається. Хтось розумні книги читає, зате інший спортивні рекорди встановлює.

Номер слайду 8

Вузлик напам'ять. Розділові сполучники. Або, чи, то…то, або…або, чи…чи, не то…не то. Можливі смислові значення: чергування явищ; можливе одне з декількох…

Номер слайду 9

То сонце світить, то дощ іде. Або навчися слухати, або не йди на бесіду. Не то вітер свистів за вікном, не то буря спати не давала.

Номер слайду 10

Вправа на увагу. Виписати по 1 складносурядному реченню з єднальними, протиставними, розділовими сполучниками. Час іде, і людство розвивається. Великої популярності набувають технології, але книги не зникають з нашого життя. Ми користуємося підручниками, словниками, читаємо художню літературу і публіцистику. Або інформацію візьмеш з інтернету, або дам тобі список літератури. Він був ерудитом, проте не любив читати вголос.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Творче конструювання. Складіть речення за схемою:1. [],а[].2. [],і [],і [].3. [],однак[].4. То[],то[].5. Ані[],ані[].

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Міні-роздум ” Чому людина продовжує читати?” використовуючи складносурядні речення з єднальними, протиставними, розділовими сполучниками

pptx
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку