Презентація "До 150-річчя Миколи Міхновського"

Про матеріал
Матеріали до уроку чи позакласних заходів про становлення української самостійницької течії національного руху на прикладі життя та діяльності М. Міхновського (до 150-річчя з дня народження)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль та значення Миколи Міхновського в історії України150 років з дня народження (1873-1924)Перший український націоналіст ХХ століття;Автор гасла “Україна для українців”;Творець першого модерного проекту Конституції України;Засновник першої української політичної партії в царській Росії, ідеолог самостійництва;Організатор першого з часу Гетьманату Мазепи регулярного українського піхотного полку в 1917 р.

Номер слайду 2

“Нелюдське ставлення росіян до нас освячує нашу до них ненависть”. Микола Міхновський — “хрещений батько” Українського війська в ХХ столітті: ідейник, натхненник, державник у вирі війни та революції

Номер слайду 3

Хто такий Микола Міхновський ?Український самостійник, ідеолог націоналізму та збройної визвольної боротьби проти російського самодержавства. Адвокат, правозахисник, журналіст і видавець, депутат Харківської міської думи.

Номер слайду 4

Революціонер, ініціатор акцій прямої дії (підрив пам’ятника Пушкіну), творець українських антирежимних політичних партій РУП і УНП. Член Української Центральної ради, неформальний військово-політичний лідер самостійників, опонент Михайла Грушевського, Володимира Винниченка та Симона Петлюри, які чинили спротив українізації старої російської армії та творенню нового українського війська.

Номер слайду 5

Коротка біографія1873 р., 31 березня — народився в сім’ї священика в Полтавській губернії Російської імперії. Освіта — Прилуцька гімназія + юридичний факультет Київського університету, за фахом працював адвокатом у Києві та Харкові.

Номер слайду 6

Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна — республіка робочих людей.1900 р. — видав для Революційної Української партії РУП брошуру “Самостійна Україна” накладом 1000 примірників у Львові (тоді Австро-Угорщина), яка стала атомною бомбою в політичному житті, задекларувавши необхідність демонтажу імперій та побудову суверенної Української держави, звільненої з окупації.

Номер слайду 7

«Усюди й завсігди уживай української мови. Хай ні дружина твоя, ні діти твої не поганять твоєї господи мовою чужинців-гнобителів»1902 р. — написав перший у ХХ ст. Проект Конституції України для щойно створеної ним же Української народної партії УНП та “Катехизис українця”, в якому першим висунув гасло “Україна для українців!”.

Номер слайду 8

«Не бери собі дружини з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами»1914 — 1917 рр. — поручник російської армії, служив на Північному фронті, начальник юридичної групи Київського військового округу, на Румунському фронті до Жовтневого перевороту 1917 р.

Номер слайду 9

1917 р.1917 р. — організатор Українського військового клубу ім. гетьмана Павла Полуботка та Першого українського полку імені гетьмана Богдана Хмельницького (березень), член Української Центральної Ради (квітень), співорганізатор І Всеукраїнського військового з’їзду (травень) та творець Другого українського імені гетьмана Павла Полуботка полку (червень).

Номер слайду 10

Збройний виступ самостійників. Натхненник невдалого збройного виступу полку імені Полуботка в Києві проти російського Тимчасового уряду (4 — 5 липня 1917 р.) та угодовської політики Грушевського — Винниченка — Петлюри, які прагнули автономії України в складі Росії.

Номер слайду 11

«Україна для українців! Отже, вигонь звідусіль з України чужинців-гнобителів»За наполяганнями Петлюри висланий продовжувати службу на Румунському фронті в російській армії (липень — жовтень).

Номер слайду 12

1917-1918 р. Правозахисна робота на посаді мирового судді на Полтавщині (кінець 1917 р.)1918 р. — розбудова Хліборобсько-демократичної партії, намагання сформувати несоціалістичну самостійницьку політичну платформу.

Номер слайду 13

1919 р.1919 р. — поїздка в штаб Запорізького корпусу Армії УНР до полковника Петра Болбочана для об’єднання зусіль з порятунку Української державності, яка закінчилась невдало: арешт Петра Болбочана за наказом Петлюри та важка хвороба самого Міхновського — висипний тиф (січень).

Номер слайду 14

1919-1923 р.1919 — 1923 рр. — на педагогічній роботі (Кубань).

Номер слайду 15

1924 р.1924 р. — заарештований ЧК в Києві, смерть за нез’ясованих обставин після допиту.

Номер слайду 16

Микола Міхновськийдо 150-річчя з дня народження. За матеріалами Юрія Михальчишина,мал. Ю. Журавельвиконала Голобородько Ірина, вч. історії

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку