Презентація до 150-річчя від Дня народження Лесі Українки

Про матеріал
У презентації подані цікаві факти з життя Лесі Українки. Можна використати в якості ознайомлення молодших школярів з відомою поетесою або для закріплення в 5-6 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

25 лютого -150 роківз Дня народження Лесі Українки(Лариса Петрівна Косач-Квітка)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цікаві факти з життя письменниціНародилася 25 лютого 1871 року. Справжнє ім’я Лесі Українки –Лариса Петрівна Косач-Квітка. Вже 5-річною дівчинкою Леся почала писати драматичні твори, а у 9 – написала свій перший вірш «Надія».

Номер слайду 4

Вірш «Надія»Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну,Поглянути ще раз на рідну країну,Поглянути ще раз на синій Дніпро, –Там жити чи вмерти, мені все одно;Поглянути ще раз на степ, могилки,Востаннє згадати палкії гадки…Ні долі, ні волі у мене нема,Зосталася тільки надія одна.

Номер слайду 5

Змалку Леся захоплювалася мистецтвом, мала неабиякий хист до музики, гри на фортепіано. На жаль, хвороба прикувала її ще дівчинкою до ліжка, тож відомої піаністки з неї не вийшло. Якби не хвороба, невідомо, чи не стала б Леся геніальним композитором.

Номер слайду 6

Рояль Лесі Українки (знаходиться в музеї в с. Колодяжному)

Номер слайду 7

Навчилася читати у 4 роки. Легко опановувала іноземні мови. Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Леся не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй маємо завдячити існуванням слів «промінь», «напровесні». А Олена Пчілка, мати Лесі, дала життя слову «мистецтво».

Номер слайду 8

У 10-річному віці після операції з видалення вражених хворобою кісток, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої вона навчилася грати на фортепіано. Зараз її рояль знаходиться у музеї села Колодяжне, що у Ковельському районі Волинської області.

Номер слайду 9

Климент Квітка (чоловік Лесі Українки) зберіг записи, на яких можна почути голос поетеси. Вони дійшли до наших днів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Зараз в Україні не залишилось жодного нащадка Лесі Українки. У Швейцарії проживає Роберто Гааб – внучатий племінник, онук Лесиної сестри Оксани Косач-Шимановської, а в США мешкає Ольга Лютон-Петрова – онука Лесиної сестри Ізидори Косач-Борисової.

Номер слайду 12

У багатьох містах є пам’ятники Лесі Українці.

Номер слайду 13

Пам’ятники Лесі Українці

Номер слайду 14

На купюрі номіналом 200 гривень є портрет Лесі Українки.

Номер слайду 15

До 150-го Дня народження Лесі Українки Національний Банк України випустить пам’ятну монету номіналом в 20 гривень з портретом письменниці.

Номер слайду 16

«На зеленому горбочку…»На зеленому горбочку,У вишневому садочку,Притулилася хатинка,Мов маленькая дитинка. Стиха вийшла виглядати,Чи не вийде її мати.І до білої хатинки,Немов мати до дитинки,Вийшло сонце, засвітилоІ хатинку звеселило.[1885]

Номер слайду 17

Літо краснеєє минуло. Літо краснеє минуло,Сніг лежить на полі;Діти з хати виглядають. В вікна… шкода волі!Діти нудяться в хатині,Нудять, нарікають:«І нащо зима та люта? –Все вони питають. –

Номер слайду 18

Он все поле сніг завіяв,Хоч не йди із хати!У замкнуті дивись вікна,Ніде й погуляти!Сніг з морозом поморозив. Всі на полі квіти…Десь зима та не скінчиться!»

Номер слайду 19

Нарікають діти. Ждіте, ждіте, любі діти!Літо знов прилине,Прийде мила годинонька,Як зима та згине;І заквітне наше поле,І зазеленіє, –Знов його весна прекрасна. Квіточками вкриє.

Номер слайду 20

Що цікавого я дізнався?1. Яке справжнє ім’я Лесі Українки?2. В якому віці Леся написала перший вірш і як він називався?3. Скільки мов знала поетеса?4. Яке космічне тіло назване на честь Лесі Українки?5. На якій українській купюрі є портрет відомої письменниці?

pptx
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
6882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку