Презентація до Дня української писемності та мови

Про матеріал

Дана презентація ознайомить учнів з слов'янськими просвітителями Кирилом та Мефодієм та їхнім послідовником Нестором Літописцем; з історією виникнення слов′янської абетки; найдавнішими пам′ятками писемності українського народу; основними віхами становлення української мови; розвиває мислення, пам′ять; виховує в учнів пошану до людей, які багато зробили для розвитку слов'янської писемності і культури, любов до рідного слова.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". У ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада, у день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Номер слайду 4

Історія виникнення слов'янської абетки

Номер слайду 5

Відомо, що слов'яни мали примітивне письмо ще в першій половині І тисячоліття

Номер слайду 6

Риски та зарубки

Номер слайду 7

Кирилиця Х століття

Номер слайду 8

863 рік - дата створення слов'янської абетки

Номер слайду 9

Великі просвітителі — брати Кирило і Мефодій були творцями слов'янської абетки і першими перекладачами грецьких духовних книг, проповідували християнство

Номер слайду 10

Творці слов`янської писемності Кирило і Мефодій вже в 863 році привезли до Велеграда слов'янську азбуку та богослужебні книги, перекладені слов'янською мовою

Номер слайду 11

Кирило (827-869 рр.) З 843 р. навчався при дворі візантійського імператора Михайла III. Добре знав слов'янську, грецьку, латинську, іврит і арабську мови. Був патріаршим бібліотекарем, викладав філософію. Брав участь у диспутах з іконоборцями і мусульманами в Сирії. Здійснив три місії: до арабів , хозарів і слов'ян. Перед смертю постригся в ченці. Нестеров М. В. «Рівноапостольний Кирило»

Номер слайду 12

Мефодій (815-885 рр.) Рано вступив на військову службу. Протягом 10 років був стратегом Славінії, області Македонії. Постригшись у ченці, став ігуменом монастиря Поліхрон на березі Мармурового моря. Здійснив дві місії: до хозарів і слов’ян. Був висвячений на архієпископа Моравії і Панонії. Нестеров М. В. «Рівноапостольний Мефодій»

Номер слайду 13

Початок слов'янського письма У 863 році за допомогою брата Мефодія та учнів Костянтин склав старослов'янську абетку і перевів на болгарську мову з грецької основні богослужебні книги. Рівноапостольні Кирило та Мефодій пишуть азбуку. Мініатюра з Радзивіловського літописа, XIII ст. Брати перекладають книги. Графіка.

Номер слайду 14

Існує два різновиди слов'янських писемних знаків: кирилиця і глаголиця

Номер слайду 15

Глаголиця Має складне накреслення літер у вигляді кружечків і петелек, з'єднаних між собою. Азбука глаголиці складається з 39 літер. Більшість вчених гадає, що саме глаголицю винайшов Кирило для слов'ян Моравії та Паннонії. Надпис глаголицею на Башчанській плиті Глаголиця

Номер слайду 16

Кирилиця Писемність відома з XI-XII ст., складається з 43 літер: 24 грецьких і 19 ориґінальних слов'янських. Накреслення літер близьке грецькому, візантійському алфавітові. Кирилиця – складна творча переробка грецького алфавіту.  «Стара кирилиця»  Слов’янська азбука – кирилиця  «Стара кирилиця»

Номер слайду 17

Поет надавав проблемам мови великого значення впродовж усієї творчості. Був надзвичайно вимогливий до мови власних творів, невтомно працював над збагаченням свого поетичного словника. Він закликав: Як парость виноградної лози, Плекайте мову. Пильно й ненастанно. Політь бур'ян. Чистіше від сльози вона хай буде!

Номер слайду 18

Старі літописи не дійшли до нас в оригіналах, а збереглися в копіях або переробках. У 1113 році з'явилася славнозвісна праця печерського Нестора "Повість временних літ"

Номер слайду 19

Нестор — послідовник творців слов`янської писемності Кирила і Мефодія

Номер слайду 20

У листопаді 2018 року виповнюється 962 роки з дня народження Нестора Літописця

Номер слайду 21

Саме з ім’ям Нестора Літописця пов’язують зародження української писемності, книжного слова, літературної традиції

Номер слайду 22

Вважається, що саме з преподобного Нестора і починається письмова українська мова

Номер слайду 23

Найбільш відомою книгою, з якою пов’язане ім’я Нестора, є літопис «Повість минулих літ»

Номер слайду 24

«Повість минулих літ» — не просто пам’ятка писемності, а й високохудожня поетична книга, збірка епічних пісень та перша, найдавніша історія українського народу Фрагмент „ Повісті минулих літ ”, у якому розповідається про заснування Києва

Номер слайду 25

Найстаріша книга на Русі, написана кирилицею, — Остромирове Євангеліє (1057 рік)

Номер слайду 26

Остромирове Євангеліє

Номер слайду 27

Пересопницьке Євангеліє — пам'ятка староукраїнської мови

Номер слайду 28

Пересопницьке Євангеліє Святиня українського народу, перший переклад святого письма на живу народну мову

Номер слайду 29

У складних і суперечливих умовах відбувався подальший розвиток культури української літературної мови, на що вплинуло виникнення козацтва та заснування Запорізької Січі як форми української державності.

Номер слайду 30

Сучасна українська літературна мова пов'язується з конкретною датою – виданням «Енеїди» І.П. Котляревського 1798 року. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою.

Номер слайду 31

Ще одна дата – 1840 рік, коли вперше видано “Кобзар” Т.Г.Шевченка – можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку і нормативної стабілізації. На цьому шляху були і перепони, і заборони, і кров та сльози найкращих синів і доньок України.

Номер слайду 32

Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється - ожива, Як їх почує!.. Тарас Шевченко

Номер слайду 33

Номер слайду 34

В землі віки лежала мова І врешті вибилась на світ. О мово, ночі колискова! Прийми наш радісний привіт! О. Олесь

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Мова — державна перлина, Нею завжди дорожіть: Без мови немає країни — Мову, як матір, любіть. Ф. Пантов

Номер слайду 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чернявська Юлія Віталіївна
    Дуже гарна презентація. Повна відповідність темі,Цікаві подробиці. Дуже дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 липня 2018
Переглядів
8897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку